A folyadékoknál mit jelent az, hogy diszperz rendszer?
tanárom vázlatából semmi nem derült ki, könyvemben nincs
tudom ott a wikipédia stb de olyan megfogalmazást keresek ami rövid, nagyjából érdhető és a az utca embere is megérti
A diszperzió folyadékban történő elosztást jelent.
Ha egy folyadék diszperz rendszer, akkor abban valamit (mondjuk porszemcséket) elosztott rendszerben lehet megtalálni.
Jó példák erre a mélytengeri felvételek, mikor is a "tengerhó" (a kis fehér szemcsék a vízben, elhullott élőlények maradványai) látható a kamera környezetében.
A diszpergálás eloszlatást jelent.
Egy adott fázisban eloszlatsz egy másik fázist.
Ha a nagy tömegben jelen lévő fázisod folyadék, akkor a másik (diszpergált fázis) lehet az előbbivel nem elegyedő folyadék, vagy gáz, vagy szilárd anyag.
Lehet, hogy ez bonyolultul hangzik, de ha a konyhába kimegyünk, világos lesz.
A fő folyadékfázisunk a tojásfehérje. Ez egy folyadék. Vesszük a habverőt, és levegőt (gázfázist) diszpergálunk bele, (azaz felverjük a tojásfehérjét) így lesz a tojáshab.
A tejszín is egy diszperz rendszer. Vízben van olaj diszpergálva (a boci készítette tejből nyerjük).
A Rigó Jancsi nevű sütemény krémje úgy készül, hogy a tejszínt (ami eleve diszperzió) felvered, tehát levegőt is diszpergálsz bele. És még kakaóport is szórunk bele.
Tehát a végső krémben a vízben van egy vele nem elegyedő folyadék (az olaj) a gáz (a levegő felverés közben) és a szilárd anyag (a kakaópor).
Szóval a Rigó Jancsi krémje egy többszörösen összetett diszperz rendszer.
Ezek mellett elolvasnám a gél, az emulzió, és a szuszpenzió keresőszavakra kidobott találatokat is a neten...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!