Hogyha egy lézer lámpával (nem komoly 300 ft-os lámpa) bele világítok a szemembe attól mi bajom lehet?
Minden további nélkül teljes és visszafordíthatatlan vakságot okozhat, ha huzamosabb időn keresztül ingerled vele a szemed érzékelő idegvégződéseit. Nem tudom mennyi idő kell hozzá, de valószínűleg nem nagyon sok: a lézered teljesítményétől függően akár néhány másodperc is elegendő lehet.
Ipari lézerek (több megawatt energiájúak) akár a másodperc milliomodrésze alatt is teljes vakságot okozhatnak.
Ott, ahol bevilágítasz, kiégnek az ideghártyában a sejtek - vagyis ott megvakulsz. Mivel itt minden mozog, ezért egy keszekusza vonalat fogsz beleégetni az ideghártyába. Ez különösen súlyos lesz akkor, ha érinti az éleslátás területét (márpedig valószínűleg érinti) - előfordulhat, hogy utána nagyjából mindent látsz majd, csak éppen képtelen leszel bármit elolvasni vagy a finom részleteket megnézni.
Ha érdekel ez a jelenség, akkor nézz körül éjjel, nagyon gyenge megvilágításnál. Gyakorlatilag amire egyenesen ránézel ilyenkor, azt nem látod - csak akkor, ha egy kicsit félrenézel. Ennek az az oka, hogy a színes éleslátáshoz több fény kell, míg mellette a szemedben érzékenyebb sejtek is vannak, bár azokkal meg nem tudsz pl. olvasni.
Idővel aztán ez egy kicsit gyógyul, de csodát ne várj.
Az olcsó lézerbe még védőszemüveggel se nézz bele!
Sokuk infradióda alapú, ahol az infradióda által kibocsátott infrasugarakat különböző kristályokkal alakítják ilyen-olyan hatásfokkal látható lézerré, miközben a lézersugár mellett ott marad az infrasugár is (ugyanis általában kispórolják az infraszűrőt, annyival is olcsóbb a lézer), amit jó eséllyel nem fog kiszűrni az adott hullámhosszú látható lézerre készített védőszemüveg. A youtube-os videók "erős zöld lézerei" sem a zöld lézerrel égetnek, hanem a láthatatlan infrával.
Köszönöm a válaszokat mindenki megkapta a pontot!
Igen tudom, hogy nagyon egészségtelen de kíváncsi voltam mennyire..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!