Nem vagyok normális, ha gondolkoztam már olyanon, amin más nem?
Jók ezek a ,,mi lenne ha'' kérdések, szerintem a természettudományban kifejezetten gyakoriak az efféle gondolatkísérletek. Einstein is azon gondolkodott, mi lenne, ha egy foton (fényrészecske) ,,hátára'' felmászna egy ember, és a fénnyel együtt utazna. Milyennek látná a teret, hogyan telne számára az idő.
Einsteinnek persze csak korlátozott mértékben volt lehetősége arra, hogy ki is próbálja ezeket a gondolatkísérleit (a csilagászok sietettek végül a segítségére, sikerült néhány efféle kísérletet valamilyen értelemben ki is próbálni). Addig is, Einsteinnek elég jó rálátása volt kora fizikájára ahhoz hogy furcsa gondolatkísérleteit következetesen végiggondolja, és ez alapján sok mindenre rájöjjön.
Néhány válasz:
Felfedezetlen kontinesek, (és nagyobb szigetek) nincsenek, de felfedezetlen vadnépek vannak.
azt sem tudjuk, milyen nyelvet beszélnek, azt sem tudjuk, milyen szokásaik vannak, csak azt tudjuk (légifelvételek alapján), hogy vadnépek, nem ismerik a mezőgazdaságot, vadászatból és gyűjtögetésből élnek, és valószínűleg olyasféle hiedelmeik vnnak, mint a legtöbb vadnépnek (mágia, stb.)
Most, ha már eddig sikerült felfedezetlenül maradniuk, hát akkor most már békében hagyjuk őket, mert a civilizáció úgyis csak tönkretenné őket (szegénység, behurcolt betegségek, alkohol). Hadd éljék a vadnépek életét. Majd a jövő évtizedekben észrevétlenül meg fogjuk figyelni őket minirobotokkal, észre sem fogják venni.
Ami a gravitációt illeti, a gravitáció olyan mélyen van beleépülve a fizika törvényeibe, hogy ha a gravitáció megváltozna akkor sok minden más elv is megváltozna, lényegében az egész ma ismert fizika mássá változna.
Egy picit más kérdésre válaszolva:
Ha a Nap hirtelen eltűnne, akkor azt észre sem vennénk 8 percig. 8 percig még éreznénk a meleget, fényt, látnák a napkorongot, és 8 percig még a Föld rendületlenül folytatná ellipszis alakú pályáját az (immár nemlétező) Nap körül. 8 perc alatt érne csak ide a változás, mert mind a fény, mind a hősugárzás, mind a gravitáció csak véges sebességgel tud terjedni.
8 perc után eltűnne a napkorong látványa az égről, hirtelen sötét lenne, a Föld megegyenes vonalban elkezdene kirepülni a Naprendszerből. nagyon gyorsan hűlni kezdene a levegő.
Hidegre fordulna az éghajlat, de az óceánokban, majd a Föld belsejében levő meleget még sokáig fel tudnánk használni.
A növények meghalnának, de a levegő még évszázadokig jó maradna, mert óriási tartalékok vannak a légkörben és a tengerben.
Viszont növények híján pár év alatt éhenhalnánk (hacsak ez az egész nem a jövőben játszódna, amikor már gyárban tudnánk ételt gyártani, vagy atomerővel mesterséges napot utánozni a növények számára).
Az eredeti kérdésedre válaszolva:
Ha nincs a kérdéseid mögött semmi rejtett szorongás, aggodalom, hanem tényeleg maguk ezek a kérdések érdekelnek, akkor szerintem érdemes lehet megnézni, menyire érdekelne Téged a természettudományos, természetrajzi, esetlen néprajzi pálya. Nem kell feltételenül nagyon bonyolult dologra gondolni, első lépésént megteszik az ismeretterjesztő könyvek is az antikváriumból vagy könyvtárból. Végülis a fizika, matematika, biológia, kémia is ezekkel a dolgokkal foglalkozik. Mik a dolgok mögött rejlő törvények? Hogyan lehet ezeket felismerni? Mi lenne, ha a dolgok megszokott rendszerét megváltoztatnám? Milyen új kapcsolatokat figyelnénk meg? Milyen törvényekre lehet ez alapján következtetni?
Ha viszont úgy érzed, hogy a kérdéseid mögött valójában valami más is van (aggodalom, rejtett szorongás, családi problémák), akkor keress meg valakit (gyerekpszichológus), mert a gerekeket szorongató legtöbb gond megoldható (még a családi gondok is, bár ahhoz időnként külső szakemberek is kellenek). Egyébként maguk a kérdések még ebben az esetben sem rosszak, nincs rajtuk semmi furcsa.
Helló!Akkor én tuti nem vagyok normális!:)
Én néha olyanokon szoktam elgondolkodni hogy pl:Az asztalnak mért ezt a nevet adták?Meg hogy mért pont az asztal lett az asztal?Mért nem azt hívjuk ajtónak?Mert ha jól belegondolunk azt a nevet is adhatták volna neki és ha ugy tanuljuk meg akkor az lenne számunkra a normális.Nem?Akkor hogy mért a számunkra"piros" szín nevet adták a pirosnak, mért nem azt a nevet adták neki hogy zöld???Akkor még sorolhatnám...A nevek kitalálását!Pl:Zsuzsi,Edit,Zsolti,Tamara stb. neveket hogyan találták ki?Akkor arról ne is beszéljünk hogy a különböző nyelveket(angol,francia,japán stb.)hogyan tudták egyből alkalmazni?Szóval minek a hatására lett az hogy különböző kontinenseken az a nyelv alakult ki mért nem egy nyelven beszélünk az egész földön???Huuuu na ehez mit szólsz?:D
Kedves kérdezö, szerintem nem vagy annyira eredeti, mint amennyire hiszed.
Nem bántásból mondom, de szerintem teljesen normális vagy, és bizony az elözö oldalon leírt kérdéseid nagy része már sok sok embernek eszébe jutott. pl: http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__32..
Tekintsd kihívásnak és próbálj meg olyan kérdést feltenni amit más még nem tett meg. Ezt már csak azzal lehetne felülmúlni ha meg is tudnál válaszolni valami hasonlót.
Pl ez egy elég régi és ismert kérdés:
Milyen hangja van, ha valaki csak az egyik kezével tapsol?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!