Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szinesztéziás emberek! Ki...

Szinesztéziás emberek! Ki milyen fajta szinesztéziával rendelkezik?

Figyelt kérdés

Bennem nem rég tudatosult hogy mi is zajlik a fejemben valójában, mivel eddigi életem során ezeket a dolgokat természetesnek vettem. Azt hittem, hogy mindenki így gondolkodik, és hogy a "szinesztézia" csupán egy költői eszköz. TV-ben láttam erről műsort, utána is olvastam sokat, fura volt hogy ezeket a dolgokat milyen különlegesnek ítéli meg a többi ember. Érdekelne más szinesztéziával rendelkező ember világképe is.

Nálam ezek vannak jelen:

graféma-szín

zene-szín

számtérkép

évtérkép

számok személyiséggel rendelkeznek

2012. nov. 4. 22:00
1 2 3 4
 21/34 anonim válasza:

Sziasztok!

Én is az vagyok. Kb egy hete tudtam meg. Én az hittem hogy mindenki színesnek látja a szavakat, számokat, illatokat. Nagyon könnyű így tanulni. Ez a tér és időbeli dolog nagyon király lehet, sajnos én ilyet nem tudok, pedig az még lehet ennél is jobb :D

Sajnos nem sokat lehet erről olvasni sehol. Lehet ezt fejleszteni valahogy? Bár gondolom nem.

2016. dec. 21. 22:19
 22/34 anonim válasza:
Én ma tudtam meg, hogy ez a dolog, amiről mindeddig azt hittem, hogy valami leírhatatlan, megfoghatatlan jelenség, valóban létezik, és nem bennem van a "hiba". Nagyon jó tudni, hogy többen, sőt, elég sokan vagyunk érintettek a témában. :) Az én helyzetem csak annyiban speciális, hogy én magam 100%-ban látássérült vagyok (képernyőolvasó szoftver van a gépemen, ez felolvassa a képernyő aktuális tartalmát, így tudom navigálni a számítógépet.) Olvastam, hogy a vakság is előidézhet szinesztéziát, és esetemben erről lehet szó (több, mint 10 éve nem látok, és nem emlékszem, hogy a látásvesztés előtt szinesztéziás lettem volna.) Nálam is a hangoknak vannak színeik. :) Számoknak, betűknek (nagyobb részben a magánhangzóknak), dátumoknak, a hét napjainak, hónapoknak, időpontoknak, neveknek stb. stb. vannak színeik, és mindezek persze állandó színértékkel bírnak. Ez szerintem is sokat segíthet pl. tanulásban, memorizálásban (pl. pont a napokban "szórakoztam" azzal, hogy átgondoltam, Fb-on kb. 800 ismerősöm közül hánynak tudnám fejből a szülinapját, és kb. 250 összejött. :) Félreértés ne essék, nem hencegni akarok, ezt a "képességet" - most már tudom, - a szinesztéziának köszönhetem, nagyon izgalmas. Dátumokkal sosincs gondom. :)) Nagyon örülök, hogy olvashattam a válaszokat, tényleg jó érzés tudni, hogy ez nem valami deviancia (legalábbis nem rossz értelemben, ahogy eddig képzeltem). :)
2017. jan. 5. 16:22
 23/34 deloryn válasza:

Hát, ez nagyon érdekes!

Elárulná nekem egy szinesztéta, hogy milyen színűnek látja a Delory Nadin nevet?

2017. febr. 24. 21:18
 24/34 anonim válasza:
17-es vagyok. Nekem a Delory Nadinban egyenként van narancs, citrom, okker, rózsaszín, fekete... Nem tudom másnál hogy van, de szerintem nekem nem annyira erős, hogy folyton az összes színt lássam, csak ha rákérdeznek, mint most te, akkor tudom. De nekem a nagybetűk dominálnak, ezért gyorsan olvasva lényegében a Delory sötétkék, a Nadin meg világoskék.
2017. febr. 25. 13:49
 25/34 anonim ***** válasza:

Delory Nadin

A Delory dióbarnából megy át bíborvörösbe.

A Nadin nekem nem túl szép, mert kékeslilával indul, de a d miatt középen az is bebarnul, és ez nekem nem tetszik.

Nekem a tapintás-érzékelésem is aktviálódik, a Delory enyhén domborodó, bársonyos, mégis fatapintású, a Nadin viszont kicsit ragadós felületű, kemény. Mintha sok matrica lett volna ráragasztva, majd leszedve.

2017. márc. 14. 13:00
 26/34 anonim válasza:

Delory Nadin

A rózsaszín és a citromsárga keveredése. A Delory magában citromsárga, a Nadin pedig rózsaszín. De együtt kissé összefolyik. Nekem ezek kellemes színek, így ehhez én egy "pozitív" személyiséget kötnék.

2017. ápr. 13. 11:49
 27/34 anonim ***** válasza:
Én a színek ízét érzem. Pl. az élénk narancssárga finom édes gyümölcsízű, a halványzöld és a halványkék pedig mentolos :-P
2017. aug. 28. 22:02
 28/34 anonim válasza:

# 22/27

elkérhetném az elérhetőségedet?

2018. nov. 8. 15:56
 29/34 anonim válasza:

Javítanám *22/28

Erről csinálom a diplomamunkám, és nagyon érdekelne, hogy látássérültként, miben különbüzik a jelenség.

2018. nov. 8. 15:58
 30/34 anonim ***** válasza:

Delory Nadin

A Delory az bőrszínű, az egészet elfedi egy hatalmas bőrszínű D betű.

A Nadinban pedig az N betű vonala fekete, közte pedig sötét narancs, már-már szinte piros. A többi pedig fekete.

Nagyon érdekes, még nem voltam így egyszer sem. Mindkettőre értve. Általában egy névnek egy egységes színe van.

Van, hogy meghatározhatatlan, mert két szín között váltakozik, hullámzik, de akkor is az egész egységesen.

2018. nov. 9. 09:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!