Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szinesztéziás emberek! Ki...

Szinesztéziás emberek! Ki milyen fajta szinesztéziával rendelkezik?

Figyelt kérdés

Bennem nem rég tudatosult hogy mi is zajlik a fejemben valójában, mivel eddigi életem során ezeket a dolgokat természetesnek vettem. Azt hittem, hogy mindenki így gondolkodik, és hogy a "szinesztézia" csupán egy költői eszköz. TV-ben láttam erről műsort, utána is olvastam sokat, fura volt hogy ezeket a dolgokat milyen különlegesnek ítéli meg a többi ember. Érdekelne más szinesztéziával rendelkező ember világképe is.

Nálam ezek vannak jelen:

graféma-szín

zene-szín

számtérkép

évtérkép

számok személyiséggel rendelkeznek

2012. nov. 4. 22:00
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:
Szerintem ez nem "probléma", nem betegség, csak szimplán egy dolog ami megvan egykét ember fejében. A szinesztéziások nem gyogyósok, csak össze vannak fonódva az érzékeik. Általában genetikai eredetű, vagy kisgyermekkorban alakul ki. Ne félj, elkapni nem lehet nem fertőző, kialakulni sem fog, betanulni sem lehet. Ez olyan reflex mint mikor hozzáérsz valami forró cucchoz, és egyből elrántod a kezed. Azt sem betanultad, hanem csak jön magától. Ahogy olvastam, elmúlni sosem fog, legfeljebb időskorra tompulhat. Gyógyítani nincs mit rajta, és nem is lehet.
2012. nov. 8. 02:45
 12/34 anonim ***** válasza:

23:48 as vagyok.

Köszi a válaszokat.

Tegnap eszembe jutott még 2-3 kérdés,örülnék ha válaszolnál/tok.

Milyen színű a sex,(mint tevékenység tevékenység)meg maga szó (leírva,hallva)?

2012. nov. 8. 20:07
 13/34 anonim válasza:

Hm... örülök, hogy rátaláltam erre a kérdésre. Hol mérnek ilyet egyébként? Mások is így vannak vele? Magam a sárga, fehér, szürke, kék és fekete színeket látom pl. a betűkben. Illetve ezeket mind-mind el is képzelem, amikor olvasom ezket a betűket és számokat. Na jó, talán akkor is, amikor hallom őket. Mondjuk némi szimpátiát is érzek irántuk. Félre értés ne essék, semmi komolyabb, csak pl. az "f" kevésbé szimpatikus mint az "n". A "k" kifejezetten erős nekem, míg az "m" egy lágy betű. Talán mondhatni, hogy a zöngések szimpatikusabbak, mint a zöngétlenek. Ezeket annyira nem is szeretem. Azt tapasztaltam, hogy a szavakat lassabban olvasom, mint mások - holott rengeteget olvasok és tanulok. Igazából ezeket csak "magamban" mondom ki, és memorizálom is őket - szinte azonnal. Mi lehet ez? Mindenki így van vele, csak az én aqyam működik lassabban, vagy mélyebben rögzül, mint kellene? (Hisz az embert rengeteg plusz, tehát fölösleges információ éri, amik közül szelektál az agy...)

Tényleg, most hallottam a tévében a gazdaság szót. Szerintetek a "gazdaság" szó kék? Az informatika nektek is sötétszürke?

2013. febr. 5. 22:17
 14/34 A kérdező kommentje:

Ha betűket valamiféle személyiséggel társítod, az is szinesztézia. Mondjuk nálam számok esetében van ez jelen.

Azt nem tudom hogy miért olvasod lassabban a szavakat, meglehet hogy jobban rögzíti az agyad, vagy tényleg csak idő kell neki hogy felfogja a dolgot. Tényleg nem tudom.

A "gazdaság" nálam egyértelműen barna, az "informatika" pedig sötétkék :)

2013. márc. 8. 23:25
 15/34 anonim válasza:
Szinesztéziás akarok lenni. Olyan unalmasnak érzem enélkül az életem :D
2013. ápr. 27. 21:19
 16/34 anonim válasza:

Ó, kicsit későn találtam rá a kérdésre, most volt egy kis időm, és utánagugliztam a szinesztéziának. Illetve, szinesztéziás vagyok, tudom mit jelent, de tényleg jó érzés, hogy ilyen sokan vagyunk, és külön örülök, hogy mások ezt ilyen irigylésre méltónak tartják, mert ami engem illet, bár imádom, és soha el nem tudnék szakadni tőle, elvégre olyan lenne, mintha a személyiségem egy igen lényeges darabkáját adnám oda, de azért ez mégiscsak egy agybaj valamilyen szinten. És szerettem volna hasonszőrűeket találni, szóval most örülök, hogy ezeket olvasgatom. Engem amúgy az érdekelne, hogy a színtársítások (nálam azt hiszem, a graféma-szín típus van jelen) árulkodnak-e a személyiségről, mert mivel egyéni, és nagyon keveset tudni róla, még akár el is képzelhető, hogy ez mutat valamit a személyiségből is. Ez mindenképpen érdekes.

Ami a világképet illeti... Az biztos, hogy iszonyat hálás vagyok a szinesztéziának, mert annak ellenére, hogy iszonyatosan dekoncentrált, lusta, és trehány diák vagyok, mégis nagyon jó iskolában nagyon jó átlagom van, egyszerűen mert megjegyzem a színükről a fogalmakat. A kémia ment nagyon nehezen, aztán fogtam egy sor színes ceruzát, és a megtanulandó rész minden egyes szavát kiszíneztem olyanra, amilyennek én láttam őket, körülbelül utána egy-két átolvasás alatt szinte szóról-szóra tudtam az egészet. Ó, és azóta már meg is szerettem a kémiát. :D

2013. máj. 31. 12:27
 17/34 anonim válasza:

Nálam a betűknek és a számoknak van színük. Meg egyébként nemük is van és vmennyire jellemük. De hang alapján nem,szóval csak leírva,vagy ha elképzelem,h le vannak írva,akkor színesek. És szerintem ez állandó, kiskoromtól kezdve ugyanaz. Viszont a kínai jeleknek semmi színe nincs számomra. Van még a hét napjainak színe. Emlékszem kiskoromban a filcekkel játszottam, mármint volt mindegyik színnek neme,meg jelleme és akkor csináltam köré történetet. Most is az a személyiségük,ha belegondolok.

Meg ami még érdekes, h a telefonszámok megjegyzésében segít. Mondjuk nem lehetett 4-es,mert nincs benne zöld. Vagy ilyesmi.

2013. aug. 14. 15:21
 18/34 anonim válasza:

Sziasztok!

Olvastam a beszélgetéseteket és nagyon érdekes mindaz amit ìrtok :) Nagyon érdekel a téma !

Különösen egy szinhallora lennem "szükségem" olyasvalakire aki látja a hangokat. Ugyanis történetet szeretnék irni,aminek a föszereplöje is ilyen képességgel bir... magam sajnos nem vagyok szinesztéta ( vagy nagyon kis mértékben asszociálok igy ) igy nem tudom megfesteni azt a világot ami ti láttok. A sztorit szeretném viszont E/1 ben megirni tehát mint "én" ... nem akarok nagyon vad dolgokat irni reálisan szeretné m ezt bemutatni. Ahhoz kérnék segitséget hogy jobban beletudjak helyeszkedni egy szinhallo világába ... nagyo nagyon hálás lennék ha valaki felvenné velem a kapcsolatot priviben és egy kicsit beszélgetnénk :)

Elöre is köszönöm !

2014. márc. 24. 23:39
 19/34 anonim válasza:

Lehet, hogy egy kicsit későn válaszolok, de én is hasonló vagyok. Sokáig én is azt hittem, hogy mindenki így gondolkodik.

A számokhoz, betűkhöz, szavakhoz, nevekhez színeket, nemeket párosítok. Pl: A 2-es lány, a 3,4,5,6 fiú.

Ugyanígy szavakhoz, színekhez ízek ugranak be.

Nálam is van személyisége a számoknak. Az egyes gyerekes, a kettes szép, a hatos undok, a hetes őrült stb. :) Elég fura, de szerintem nem rossz dolog, engem legalábbis nem hátráltat soha.

2016. okt. 1. 19:12
 20/34 pici06 válasza:
Én ma jöttem rá, hogy szinesztéta vagyok, ami kicsit megrémített...Nekem teljesn normális volt, hogy az A betű piros, a B kék,a c sárga, a D zöld, a számoknak is van színük és nemük, pl. a páros számok lányok és pirosak, míg a páratlanok fiúk és kékek... Hangokat nem társítok színekkel, viszont a napoknak is van színűk...Érdekes tulajdonság, most, hogy tudatosodott bennem, hogy ezt csak én látom így, kicsit rémisztő, de nagyon különleges.Örülök, hogy vannak hasonló emberek :)
2016. nov. 16. 19:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!