Milyen távcsövet vegyek?
szeretnék ezzel foglalkozni mert nagyon érdekel. bolygózásra használnám, 100.000-150.000ft-ba gondolkodtam.
tanyán lakom, minnél jobb távcsövet szeretnék ebben az árkategóriában... előre is köszönöm a válaszokat!

Nem mindegy mire szeretnéd használni. Ilyen pénzért pl vehetsz igencsak nagyméretű távcsövet (Dobson szerelésűt pl.) de azzal fotózni nem nagyon fogsz tudni. Nem mindegy később szeretnéd-e bővíteni a műszerparkodat, nem mindegy hogy fix telepítésűben gondolkodsz vagy fontos a mobilitás is. Nem mindegy, hogy használtban is gondolkodsz-e vagy kizárólag új érdekel... Szóval erősen függ a későbbiektől...
Minden távcső jó, amit használnak;)
erre gondoltam: [link]
ez jó mély-ég megfigyelésre is? és milyen kamera kell hozzá? vagy jó az én sima fényképezőgépem is?

Nagy általánosságban lehet csak beszélni. Minél nagyobb átmérő, jó minőségű optika, pontosan beállított, óragépes mechanika (mindenképp equatoriális szerelés), Lehetőleg speciális fényképező, és sok-sok türelem és képfeldolgozási lehetőség. A távcső kiválasztásakor feltétlenül említsd meg a későbbi fotózási szándékot. Ugyanis nem mindegyik műszer egészíthető ki később a fotózáshoz elengedhetetlen kiegészítőkkel.
A mélyégobjektumok nem túl hálás fotóalanyok, nem biztos hogy ezzel kellene kezdened. Javaslom hogy keress ismerősöket, akik valamilyen tapasztalattal már rendelkeznek. Javaslom a Magyar Csillagászati egyesületet, ott találsz tapasztalt fotósokat, biztosan segítenek is majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!