Ha hallgatok egy zenét, akkor abban lehetnek rejtett üzenetek, amit nem hallok, de az agyam igen?
Filmekben lehet, de zenében nem tudom.
Ellenben pl. a Harcosok klubjában is vannak olyan részek, amikor egy-egy betétkép felvillan, olyan rövid időre, hogy nem tudatosul, de kimutatták, hogy az agyad érzékeli és hatással van rá. Azonban erről még keveset tudunk, de a biztonság kedvéért ha jól tudom, az EU és az USA is tiltja, hogy ilyen trükköket reklámfilmekben használjanak, vagy reklám céllal művészi alkotásokban.
El tudok képzelni a zenében is ennek mintájára valami "rejtett" frekvenciatartományt, ami érzelmeket válthat ki, de kiindulva a képi változatból, a hatás roppant csekély.
(A Harcosok klubját kétszer is megnéztem, egyszer magamtól, egyszer pedig mert média órára kellett, de semmi hatással nem volt rám (szerintem) a rejtett elem, totál meglepődtem, amikor órán kikockázták a filmet)
Igen, ezekről az ún. tiltott reklámokról én is hallottam. Ugye a filmek másodpercenként 24 kockából állnak, és ezt mi egy másodpercnek érzékeljük, de az agyunk elvileg mind a 24-et rögzíti, és ott egy-egy képre elhelyeznek reklámokat vagy durávbbat...
A Darnel-tréninges válaszoló ezt kifejtené? Érdekelne.
Én olyat hallottam, hogy a moziban egy film közben bevágtak egy-két képkockát például egy citromról, és ezáltal a nézők több kólát fogyasztottak, mert a citrom látványától szomjasabbak lettek, amiből meg ugye a mozinak lett bevétele.
De zenében... nem hiszem. Tudatosan szerintem nem raknak bele semmit az alkotók, de mégis lehet benne valami, ami téged megzavar, vagy amire tudatlatt felfigyelsz.
A Darnel kazettáknak az egyik oldalán andalító zene szólt, és alatta mindenféle kondícionáló szöveg ment. A "B" oldalon ugyanez volt, de a szövegből csak sustorgást lehetett hallani, állítólag ellazult állapotban így jobban hat a tudatalattira!
Egyszer meghallgattam egyet autópályán vezetve. Sajnos a B oldallal kezdtem, mikor végigért megfordítottam, és az A oldalon a bevezetőben figyelmeztettek is, hogy csak teljesen nyugodt körülmények között szabad hallgatni a kazit, a mellékhatások miatt!
Egy biztos: azóta ha autópályára érek, kb. 5 perc alatt elálmosodok, és gyakorlatilag transzban vezetek végig! Ami azért is rossz, mert szinte minden nap megyek világgá...
Igen, én is arra gondoltam, amit az utolsó ír, hogy nem, vagy csak alig hallunk valamit. A mozisat én is hallottam- azóta többféle változatban is.
Köszönöm a válaszokat!
Itt több dolgot is rosszul tud pár válaszoló:
Egyrészt a "sok képkocka között egy üzenet"-ről úgy tudom, az utolsó vizsgálat azt állapította meg, hogy nem működik.
A zene viszont teljesen biztos, hogy működik - de nem "üzenet" van benne, hanem a legalapvetőbb, legegyszerűbb érzéseinkre és a hangulatunkra hat. Annyira ősi ez a hatás, hogy már a halaknál is működik (állítólag a növényeknél is, de ez még nem biztos). A zene jóval megelőzte a beszédet is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!