Valaki megindokolja, miért lenne jó több atomerőmű M. o. -on?
Az atomerőművek elvileg kicsit se szabályozhatóak. Ezt még az üzemlátogatáson is elmondták nekünk, pedig ott próbáltam csak pozitívat mondani, mindent pozitívan beállítani... De ezt, mint hátrányt, elmondták.
A 9-es földrengést kibírta, a szökőár tett be, akkora szökőárról pedig nem is álmodtak.
Én is voltam már atomerőműben...
Kicsit se szabályozhatóak? Ez blődség. Valamit biztosan félreértettél. A radioaktív bomlás folyamatát, azt valóban nem lehet befolyásolni. De a láncreakciót nagyon is. Ha nem lenne szabályozható, nem engednék egyáltalán működtetni, sőt, már az első napon úgy megugrana a reaktor hogy taccsra vágná saját magát. A szabályozó moderátorrudak, és a reaktorvíz is ezt a feladatot látja el.
Az atomerőművekben olyannyira erősek a biztonsági előírások, hogy az áramkörökben sok évig nem engedtek félvezető diódákat használni sem, csakis reléket. És ez sok-sok nagyságrenddel kisebb kockázati tényező, mint egy szabályozatlan nukleáris reaktor.
Nem én próbáltam pozitívat mondani, hanem ők... nyilván. :D
Elírtam.
Jó lehet, hogy én fogalmazok pontatlanul.
Azt mondták, hogy a mai atomerőművek alaperőművek, ami azt jelenti, hogy u.annyit termelnek éjjel-nappal, minden körülmények között. A 3. generációsak már szabályozhatóak lesznek az igényeknek megfelelően.
"Alaperőművek... Ha túl sok lenne M.o.-n, hova tennénk a sok felesleges áramot? Tudtommal néhány országban éjjel kínjukban kivilágítják az autópályákat."
Jelenleg is a termelt energia javát eladjuk külföldre drágán, és külföldről veszünk olcsón. Több atomerőművel továbbra is el tudjuk adni drágán, de nem kell annyit vételeznünk: több pénz marad itthon.
"Ha elássuk a "végtermékeket", akkor végeredményben "eltűnnek", talán ártalmatlanok.. de tényleg megmaradnak. Nem kellene a megmaradt végtermékmennyiséget minimalizálni?"
Ahonnan kiásták a hasadóanyagot, ott nem sugárzott évezredeken keresztül?
"Nem tudom biztosan, marad-e plutónium. Ha igen, azt ellophatják, atombombát gyárthatnak. "
Melyik atomerőműben van plutónium?
"Ha egy-két központban termeljük a villamosenergiánk nagy részét, sebezhetővé válik a rendszer, könnyű nagy áramszünetet csinálni."
Végszükség esetén bármikor lehet külföldről elektromos áramot vételezni, már ma is.
Attól függ, hogy mikor voltak utoljára aktív használatban ;).
De azért ez így eléggé nyers kijelentés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!