Hogyan tudnám fejleszteni az IQ-mat?
Tanulj, olvass.
Amúgy nekem is elég gyatra az IQ-m... 19 évesen 101 csak, pedig nem vagyok hülye, vagyis nem érzem magam annak :)
Azért ami a mensa.hu-n van, az mérvadó.
Amúgy az érzelmi intelligenciát tudod fejleszteni, és az húzza fel magával az IQ-t is. Fordítva nem így van.
Először is: az IQ-tesztek mindig a kor függvényében értékelendők, azaz ugyanahhoz a teljesítményhez más-más érték tartozik.
Másodszor: 18 éves kor alatt csak speciálisan kidolgozott tesztek mutathatnak "helyes" eredményt. Nem tudom, milyen tesztet csináltál; belinkelnéd?
Harmadszor: elsőre lehet, hogy a valósnál sokkal alacsonyabb érték jön ki; ha valaki nem ismeri a típusfeladatokat, vagy túlságosan izgul. Begyakorlás után az érték emelkedhet. Amúgy is, a tesztek mindig egy _pillanatnyi_ értéket mutatnak. Befolyásolják a külső és belső körülmények (pl. fáradtság, éhség, izgalom).
A 2. válaszolónak pluszban: a 101 teljesen átlagos, mivel a normál érték 90 és 110 között van. Úgyhogy ne ess kétségbe. :)
De mindezektől függetlenül fejleszteni lehet: sok olvasás, sok matek, főleg logikai játékok; és úgy általában sok tanulás, memória-, képesség- és készségfejlesztés...
A tanulás nem konkrétan magolást jelent, bár az is fejleszti a memóriát. De inkább játékosabb, gondolkodtatóbb dolgokra gondolj.
Tudom ajánlani például az alábbi oldalt:
Ez elvileg gyerekeknek készült, de felnőttek is szoktak játszani. :P
Csak megfelelően válogatni kell, tehát ne a kifestőket vagy a színkeresős játékokat keresd. :D
A válogatott, igényes zene pedig szinte mindenre pozitív hatással van. :)
A neten található tesztek többnyire csak gyakorlásra jók, nem valós eredményeket adnak. Viszont tanulni ezekből is lehet.
Ha pedig komoly teszt, akkor tényleg a Mensa a legjobb:
De a korhatár itt is érvényes. :)
Vegyél példát Richard Feynmanról. Itt írok róla:
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__mentalis-egeszseg__3..
Na jó, most ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Nobel-díj, vagyis semmi, de ha neki sikerült, akkor más is képes akár komolyabb eredményt is elérni.
Helyesen:
Na jó, most ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Nobel-díj, vagy semmi, de ha neki sikerült, akkor más is képes akár komolyabb eredményt is elérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!