Nagyon rossz helyesíró vagyok. Hogyan tudnám fejleszteni ezt a tudásomat? Esetleg tudna -e valaki ajánlani gyakorló oldalakat vagy könyveket, münkafüzeteket?
Ne haragudjatok meg, de az utolsó válaszon jót nevettem... Helyesírás fejlesztéséhez ad tanácsokat - rossz helyesírással (Word és nem World, rag és nem rak).
No de hogy értelmeset is írjak: a Word is használható, de nem érdemes egyedül arra hagyatkozni. A Word helyesírás-ellenőrzője ugyanis az egyes szavakat kiemelve vizsgálja, esetleg alapszintű szövegbeli összefüggéseket néz. Ebből a szempontból jobbak a gyakorlófüzetek.
A helyesírásodat a gyakorlókönyvekkel tudod segíteni. De mögé is kell látni a dolgoknak, azaz nem a szavakat (máshogy mondva: szó képét) kell, hogy helyesen tudd írni (ne képileg rögzüljön a helyesírás), hanem meg kellene érteni, hogy ezt miért így, ezt miért úgy írjuk. Nem tudom, hány éves vagy, de mindenképpen becsülendő, hogy szeretnél javítani a helyesírásodon! Nagyon sok sikert kívánok hozzá!
Pl. "nemcsak-hanem is" kötőszónál is így van, mögé kell látni, hiszen a szövegkörnyezet alapján írjuk a nemcsakot egybe vagy külön.
A Wordöt felejtsd el, szörnyű. Abban csak akkor tudsz tanulni, ha tényleg mögé látsz.
A kérdésfeltevésben van hiba: 1984-óta (AkH, 11. kiadás) a gyakorlóiskola és hasonló jelentéssűrítő/jelentéstömörítő szóösszetételeket egybeírjuk. Mivel nem az iskola (itt: oldal) gyakorol, hanem gyakoroltat. Azt hiszem 129. szabálypont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!