Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Lehetséges a múltba utazás?

Lehetséges a múltba utazás?

Figyelt kérdés
Láttam pár filmet és olvastam a múltba utazásról.Szinte mindegyiknél azt lehet látni/olvasni hogy a tudósok szerint vagy nagy energiára vagy sebességre van szükség vagy pedig az égitesten(fekete lyuk)kell élve átjutni hogy ez lehetséges legyen.A nagy sebbeség elméletet megértem de a másik kettő elméletének mi az alapja?Szerintetek lehetséges a múltba utazás?

#utazás #múlt #múltbautazás
2012. júl. 4. 14:26
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
46%

Én is láttam egy csomó ilyen műsort de mindig csak a jövőről van szó, mert azt mondták csak oda tudnának, ha leelőzik a fényt. De hagyjuk már az időutazós kérdéseket, mert soha a büdös életbe nem fog sikerülni.

Olyan bődületesen nagy energia kéne a fénysebesség eléréshez, amekkorát el se tudsz képzelni. És ezt az adott test tömege még sokszorosára növeli...

Meg keress rá a keresőben, hogy hány időutazó kérdés volt...már egy raklapnyi úgyhogy felejtsétek már el..

2012. júl. 4. 15:22
 2/17 Alaque ***** válasza:
92%
A nagy sebesség a "jövőbe utazáshoz" kell, de ez nem időutazás valójában, csak az idő telik lassabban a gyorsan haladó számára. A múltba utazás pedig megmondom, miért nem lehetséges. Ha visszautaznál a múltba és rávennéd nagyapádat, hogy ne jöjjön össze nagyanyáddal, mi történne? Elkezdenél szépen halványulni, mint Marty McFly? Vagy mondok jobbat! Ha megölnéd nagyapádat mielőtt megszületnél, mi történne? Nagyapád meghal, te pedig eltűnsz, mert meg sem születtél valójában? Akkor hogyan tudtad őt megölni? Ezt nagypapa-paradoxonnak nevezik , és megmagyarázza, hogy miért nem tudsz a múltba utazni. Ahhoz, hogy visszautazhass a múltba, egy sor körülménynek adottnak kell lennie, köztük annak, hogy a te jövőbeli éned már járt a múltban. De ez csak akkor adott, ha építesz egy időgépet. De ha esetleg találkozol a jövőbeli éneddel, és úgy döntesz, mert látod, hogy teszem azt, kinőtt egy harmadik keze az időugrástól (a jövőbeli énednek), hogy mégsem akarod megépíteni az időgépet, akkor a múltbéli éned nem találkozhat veled, ergo te nem tudhatod, hogy káros hatása van az időutazásnak, és mégis meg akarod építeni az időgépet és így tovább. Ezért nem lehetséges SZERINTEM. Egyszerű józan ész. Párhuzamos univerzumokba lépni lehetséges lehet, ha léteznek olyanok, de az időutazásnak nem egyszerűen tudományos akadályai vannak, hanem egyszerűen, lehetetlen, hülyeség, felesleges is további szavakat fecsérelni rá :D
2012. júl. 4. 15:34
 3/17 Alaque ***** válasza:
Bocsánat, elírtam: *jövőbeli éned nem találkozhat veled
2012. júl. 4. 15:38
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Felesleges megfutni folyton ezeket a köröket, hogy miért nem lehetséges. Annyi kérdés lett már feltéve erről. Azokat kéne megnézni mielőtt feltesznek egy ugyanolyat.

Nem Lehetséges! Ennyi! Fogjátok már fel végre!!!!

2012. júl. 4. 15:39
 5/17 anonim válasza:
Nem is tudom....voltak olyan dolgok amit lehetetlennek gondoltak az emberek és mégis megtörtént...
2012. júl. 4. 16:09
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
Ha lesz időutazás,akkor már van!
2012. júl. 4. 17:04
 7/17 Alaque ***** válasza:
Bocs, harmadik, nem régóta járok ide, szóval lehet, hogy már előttem írták páran, amit én. HercegnoKisasszonynak meg üzenném, hogy sok mindenről azt hitték, hogy lehetetlen, de ez az is! Mert ez egy hülyeség, csak gondold át!
2012. júl. 4. 21:38
 8/17 anonim ***** válasza:

Felvázolok egy hipotetikus kísérletet, aztán megpróbálom kifejteni, hogy az alapján mi a véleményem a múltba utazás lehetőségétől.

Adott egy érzékelő, ami egy sík felületet vizsgál. Egy golyóstollat a felületre merőlegesen hegyével előre elkezdünk áttolni ezen a felületen.

Az érzékelő a következő információt olvassa ki:

A semmiből létrejön egy pont, ami kör alakban elkezd tágulni, míg végül a tágulása megáll. Egy idő után a körhöz közel megjelenik egy kis keskeny téglalap (a toll rögzítője), ami egy darabi a kör kellett áll, majd hirtelen megindul feléje, és beleolvad. Ezt követően a kör összeugrik egy kisebb körré, ami egy ideig nagyon lassan csökken, majd semmivé válik.

Amennyiben az érzékelőnek van valamilyen szintű intelligenciája, akkor az a tapasztalata a golyóstollról, hogy változik: kialakul bizonyos formákat ölt, majd eltűnik. Ha az intelligenciája olyan, mint Einsteiné, akkor az általa megtapasztható síkot és az időt egy háromdimenziós "síkidőnek" fogja fel.

Valahogy mi is így vagyunk az idővel, hogy a tapasztalati világunkban változásként érzékeljük, ám amikor a teret és az időt egy négydimenziós közegként értelmezzük, a múlt jelen és jövő fogalma egészen más értelmezést nyer.

Amíg azon törjük a fejünket, hogyan keletkezett az Univerzum, addig az Univerzum fogalma alatt egy háromdimenziós objektumot értünk, ami folyamatos változáson megy át.

Ám ha ezt kiterjesztjük a téridő fogalmára, akkor már nem beszélhetünk annak keletkezéséről, de még arról sem, hogy mindig is létezett. Nincs múlt idő, nincs "mindig".

"Ha lesz időutazás,akkor már van!"

Hát igen. Erről van szó.

Ha úgy vesszük, hogy a világ kezdete az Ősrobbanás, az durva hasonlattal olyan, mint az érzékelő számára a golyóstoll hegye. Ez csupán arra világít rá, hogy a téridőhöz viszonyítva mennyire korlátozott a tapasztalásunk. Az érzékelő egészen más benyomást kapna ugyanarról a tollról, ha nem hosszában, hanem keresztben húznánk át a felületén és megint másat, ha átlósan, és megint mást, ha nem egyenletes sebességgel húznánk.

Ez alapján az időutazást a téridőben (azaz négy dimenzióban) való mozgásként tudom felfogni. Ám ha feltételezzük ennek lehetőségét akkor a mozgás miatt be kell vezetni egy ötödik dimenziót (nevezhetjük hiperidőnek), hiszen a mozgó objektum már eleve négydimenziós.

Így aztán belátható, hogy amíg az időutazást mi tapasztalati rendszerünkre korlátozva próbáljuk megfejteni, nem járhatunk sikerrel. Egy háromdimenziós időkapszula megépítése ahhoz hasonlítható, mint ha egy kétdimenziós kindertojás kapszulát szeretnénk gyártani (persze úgy, hogy a 3D játékfigurát is bele lehessen tenni).

2012. júl. 4. 22:01
 9/17 anonim ***** válasza:

"Lehetséges a múltba utazás?"

Nem.

2012. júl. 4. 23:10
 10/17 anonim válasza:
egy égitesten nem tudsz átjutni. az nem egy kapu. például a fekete lyuk egy nagy sűrűségű anyag. ez azt jelenti ,hogy ha közel mész egy fekete lyukhoz az a hatalmas gravitációja miatt odahúz magához, de mivel a tér/időt is meggörbíti a hatalmas gravitáció miatt(állítólag) az idő is lassabban telik. azt már bebizonyították, hogy ha egy bolygóra lépsz(pl föld) akkor másképp telik az idő mind a "sima" űrben.(kis gravitációs mezőben ha úgy tetszik)
2012. júl. 5. 06:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!