Etikai szempontból hogyan vélekedsz a klónozásról?
Egy fantasztikus eszköz lehet(ne) a kezünkben, de sajnos több mint valószínű, hogy inkább tovább nehezítené a társadalmi feszültséget.
A kiváltságosak még kiváltságosabbak lennének, a nehéz helyzetben lévők pedig még siralmasabbak.
Pedig mi mindenre lehetne használni? Egy genetikai betegség sem maradna.
Vallási szempontból megközelítve kissé sikamlósabb a téma. Értve ez alatt: kik vagyunk mi hogy folyton Istent akarunk játszani?
Szerintem csodás dolog, én el tudnék viselni magam mellett még 2-3 példányt magamból, bár sokan azt mondják, hogy belőlem 1 is elég... :DDD
Na de viccet félretéve!
Az emberi klónozás szerintem etikátlan dolog. Nem mi vagyunk a teremtők, ne akarjunk Istent játszani az emberekkel.
Viszont!
Kihalt vagy kihalófélben lévő veszélyeztetett állatok fajfenntartása céljából szerintem szép dolog lenne a klónozás, mert így egy faj életbemaradását tudnánk elősegíteni és nem csak pusztítani, mint általában mindig. :(
Attól függ mi a klónozás célja. etikáltlan pl egész élőlényt klónozni, de mondjuk egy szervet már nem az. Ha jól tudom utóbbira vanak már kutatások, és úgy néz ki, hogy később ez megvalósítható lesz.
Etikáltlan viszont egy embriót pusztán kisérletezés céljából létrehozni, vagy neadjisten azért hogy felhasználják egy másik élőlény érdekében. Mert ha emberekre gondolunk, akkor pl felmerül az a probléma, hogy mégis milyen jogai vannak egy klónnak? Aki teljesen önhibáján kívül jött létre, mégis érző lény. Ezek nem egyszerű kérdések.
Lehet, furcsán hangzik, de nekem érdekesnek tűnik.
Én például lehet, hogy klónoztatnám magam. Nekem érdekes lenne, hogy egy ugyanolyan ember létezik, mint én. Azt nem tudom, hogy a klónomra milyen hatással lenne, hogy lát engem, azaz tudja, hogy hogy fog kinézni... Ha az érzelmek, gondolkodás mind megegyeznének egy klónozás után, akkor jó lenne, mert végre valaki megértene engem teljes egészemben.
Utolsónak. 2. vagyok. Igen, persze nem tart itt a tudomány, de ha egyszer eljutunk egy ilyen szintre, szerintem nagyon jó lenne. :) Emberi klónozásban viszont semmiképp nem lennék benne. Max. ha csak szervi dolgokról lenne szó, ha valami komoly problémám lenne és csak így lehetne meggyógyítani, akkor természetesen, de úgy, hogy lemásoljanak, úgy semmiképp!
Amúgy itt egy érdekes, év eleji cikk, lehet már olvastátok, hát majd kiderül mi lesz ebből, remélem még hallani fogunk róla pár év múlva:
Szerintem semmi probléma nincsen vele, még az emberek klónozásával se. (ha majd ott tart a tudomány)
Mármint bizonyos szintig, azt a Csillagok Háborújás dolgot, hogy csináljunk klónhadsereget, azt már etikátlannak érzem...
Kérdező:
Nézd meg a Sziget című filmet.
Ott nagyon szépen mutatja a klónozás etikai és tudományos oldalát is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!