Valaki tud segíteni a mondatelemzés lépéseiben?
Hát ez nem megy 1-ről a 2-re.. megpróbálom példákkal mutatni.
Példa mondat: Eszti átlagon felül tud mondatot elemezni.
Az első lépés mindig az, hogy megkeressük az állítmányt. Ez nagyon egyszerű csupán rákérdezünk hogy -mit állapítok meg- (így kérdezünk az állítmányra) Erre a válasz a mondatból h: Tud tehát ez az állítmány a mondatban
Az állítmányt kétszer aláhúzom a mondatban
2. lépés: Ezután jön az alany, erre az állítmánnyal kérdezünk rá PL: Ki/Kit/mi/mit tud?? vagyis ki tud? erre a válasz :Eszti Akkor ez az alany a mondatban egyszer aláhúzzuk (így jelöljük)
Tovább csak akkor tudsz elemezni ha megtanulod a határozók, jelzők, ragok fajtáit (rengeteg van) és megtanulod felismerni azokat.
Továbbá az alany bonyolodik valamikor, pl akkor mikor rejtett alany van.
Ez nem megy ilyen gyorsan a határozónak jelzőnek temérdek fajtája van amit meg kell ismerned h tudj mondatot elemezni. Ehhez sok idő kell!! Én kitűnő vagyok nyelvtanból és fél évig (!!!) tartott míg a fajtáikat megtanultam.
AM 7. osztályos vagy?? (én igen) ha most szeret javítani, de eddig nem tanultál, képtelen leszel 1-2 hét alatt megtanulni)
Na de az állítmányt és az alanyt (kivéve ha rejtett) fel tudod ismerni.
Azárt kielemzem neked azt a példa mondatot de nem érted majd úgyse.
Tehát: Eszti átlagon felül tud mondatot elemezni.
Á: mit állapítok meg? tudd
A. Ki tud: Eszti
mit tud? :mondatot, ez tárgy szaggatottal jelöljük.
mit tud? :elemezni, ez is tárgy
MEnnyire tud mondatot elemezni: átlagon felül ez fok.mérték határozó
még annyit határozót hullámos vonallal jelöljük ls a végére odaírjuk a fajtájának a kezdőbetűjét, jelzőt pontokkal, tárgyat szaggatottal, alanyt 1 vonallal, állítmányt 2 vonallal stb. stb.
Ágrajzot nem tudom elmagyarázni mert azt írásban nem lehet :) csak személyesen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!