Jó elemeztem? Nyelvtan
Két deci fröccsel becsüljük magunk. (becsüljük:állítmány,alany:magunk vagy rejtett alany (mi) ,két deci: mennyiségjelző , fröccsel: eszközhatározó,de társ is lehetne....)
És van egy ilyen mondat,amit nem alany-állítmányos cuccal kell megoldani,hanem ilyen 1-2 számozásos karika-négyzet dologgal,tehát összetett mondat.
Hej,pedig üresen,vagy félig rakottan,nagy szénás szekerek álldogálnak ottan.
Hej:ez indulatszó,vagy nem tudom mi,nem tudom,mi lehetne
Pedig:ellentétes kötőszó (Tehát az első és második tagmondat egymásnak mellérendelt)
Vagy:választó kötőszó-> az 1.-2.-3. tagmondat egymásnak mellérendelt.
(A kötőszavas tagmondatokat nem elemeztük az órán)
A 4. tagmondat alárendeltje a 3. tagmondatnak.
Utalószó: szekerek?
A többit meg szerintem kéne elemezni,de nem tudom,hogyan.
az elsőnél az alany az a rejtett (mi), mert a magunk-ra úgy kérdezel, hogy mit becsülünk? hát magunk.. szal. érted :D fröccsel: háát asszem eszköz
a másik az ilyen mellékmondatos izé ugye? öö az utalószó biztoshogy NEM a szekerek.. szerintem inkább az ottan, de ez nem tuti..:P (bocsi ha csak összezavartalak.. az első az biztosjó a másodikat nemtudom annyira)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!