Ebben a mondatban a ¸¸nagy˝ szó mennyiség/minőségjelző, vagy valamilyen határozó?
Nádorispán látja Toldit a nagy fával.
És a ¸¸fával˝ az ugye társhatározó?
"És szerinted ez a mondat arról szól, hogy Toldi mutatja az utat? Mert szerintem arról, hogy a nádorispán látja Toldit. Ne egy másik mondatot próbálj elemzeni, mint ami fel van adva. Ez bizony társhatározó."
Pontosan arról szól:
"Én paraszt? én?” - Amit még e szóhoz gondolt,
Toldi Györgyre szörnyü nagy káromkodás volt.
Azzal a nehéz fát könnyeden forgatja,
Mint csekély botocskát, véginél ragadja;
Hosszan, egyenesen tartja félkezével,
Mutatván az utat, hol Budára tér el,
S mintha vassá volna karja, maga válva,
Még csak meg se rezzen a kinyujtott szálfa.
11.
Nádorispán látja Toldit a nagy fával,
És elámul rajta mind egész hadával.
„Ember ez magáért” Laczfi mond „akárki;
Nos fiúk, birokra, hadd lássuk, ki áll ki?
Vagy ki tartja úgy fel azt a hitvány rúdat,
Amellyel mutatja e suhanc az útat?”
Szégyen és gyalázat: zúg, morog mindenki,
Egy paraszt fiúval még sem áll ki senki!"
Csak gratulálni tudok. Én legalább nem reklámoznám, hogy nem ismerem a verset.
Üdv:
Kedves kérdező! Légy szíves, írd meg nekünk, hogy eszközhatározó vagy társhatározó-e ebben a mondatban a fa.
Most már én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy a tanár a szövegkörnyezetet vette-e figyelembe, vagy pedig csak ezt a mondatot.
A Korr-Rektor úr is beszáll a vitába: a fával szó mindenképp társhatározó.
Az indoklás elég egyszerű: a fa nem a nádorispán látásának eszköze. Akkor lenne eszközhatározó, ha úgy szólna a mondat, hogy "Nádorispán látja Toldit a távcsővel".
(Sőt, legyünk alaposak: még ez esetben is lehetne társhatározó, ha mondjuk Toldinál van a távcső - ilyenkor csak szövegkörnyezetből tudjuk eldönteni, mi a jó megoldás.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!