Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ki tudja hogy általános...

Ki tudja hogy általános iskolában minek az ének óra?

Figyelt kérdés

2012. ápr. 28. 11:06
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

Furcsa, amikor Kodály-módszerről beszélünk, hogy minek tanítanak éneket az iskolában. A magyar nemzet dalkincse egy igen kimagasló, változatos anyagot biztosít, így "luxus" lenne nem tanítani. Fontos az adott kor megértésében, a hagyományok ápolásában. Emellett el sem hiszed, hogy mennyi "mai zene" táplálkozik népzenei alapokból.

Gondolom ezt a számot is ismered: http://www.youtube.com/watch?v=jDNa8lts3aE

Na ez is népzenéből merít, a dallama egy az egyben egy népdal...

2012. ápr. 28. 13:15
 12/23 anonim ***** válasza:

Az azért mókás, hogy a gimisek sem akarnak éneket tanulni. Gimnáziumba azért megy az ember, hogy általános műveltséget szerezzen. Ennek az ének is a része. Aki szakbarbár akar lenni, az menjen szakmunkásképzőbe, ott nincs ének.

A zeneirodalom egy egyértelmű kérdés, ugyanazért fontos, amiért Balassi versei. A kottaírás, zeneelmélet annak fontos, aki zenélne, emellett annak is, aki bármilyen rendszerező jellegű dologgal akar foglalkozni a későbbiekben - pl. logisztika, folyamatszervezés, adminisztráció, informatika, stb.

De az éneklés egyszerűen szebbé teszi az életet. Sokan nem mernek énekelni, nekik hasznos, ha a tanár énekeltet az órán. Így ha megjön a bátorságuk, megtapasztalhatják, hogy mekkora feeling például karaoke-zni, holott amúgy nem merték volna kipróbálni. Sok helyzetben jó, ha az ember mer énekelni, kezdve a tábortűz mellett üléssel, de egy jó esküvőt sem tudok elképzelni nagy közös éneklések nélkül.

2012. ápr. 28. 13:51
 13/23 anonim válasza:
Szerintem meg nincs értelme nálunk a legtöbb tanárt se érdekelte és nem is tanított semmit. Engem hidegen hagy a népdal és nem is szeretem őket és kottát se olvasók sehol... de a legtöbb melléktantárgynak nincs értelme csak van. Gimibe járók de azért mert nem szakmunkás akarok lenni, hanem 1 jó egyetemre menni amihez szükségtelen a rajz,ének és társai.
2012. ápr. 28. 14:57
 14/23 anonim ***** válasza:

Például a nyelvtannak, ugye?

Ha egyetemre akarsz menni, akkor nyilván értelmiségi lennél. Márpedig értelmiségi nem lehetsz, ha műveletlen vagy.

2012. ápr. 28. 15:02
 15/23 anonim válasza:
Nálunk csak zene óra van. :) 4 évig.
2012. ápr. 28. 15:22
 16/23 anonim válasza:
44%
ének ismeretek nélkül és el végezhetsz 1 jogot vagy 1 orvosit. heti 1 ének óra semmire se elég ráadásul szerintem gyerekek 90 % úgy áll hozzá hogy ne bukjon meg belőle. Technika meg rajz ugyanez nincs értelme. Akit érdekel az úgyis foglalkozik vele vagy olyan suliba megy.
2012. ápr. 28. 15:33
 17/23 anonim ***** válasza:

Az ének abban segít, hogy hozzáférhess a saját néped zenei kultúrájához, képes legyél megérteni és felismerni a klasszikus zenéket.

Egy nagy magyar zenegyűjtő és zeneszerző mondta:

Vannak a léleknek olyan mélységei, amibe csak a zene világíthat bele.

Ha kimaradsz a zenéből és az énekből, akkor nem tudod, hogy miből maradsz ki. Ha az énektanárod idegbeteg, akkor megértem.

Mi 12-ben ballagási énekeket tanultunk, és a ballagásra készültünk énekórán.

2012. ápr. 28. 19:41
 18/23 anonim válasza:
Engem hidegen hagy a népdal szeretem a zenét de nem a magyar népdalt szóval tanulni is utálóm.
2012. ápr. 28. 22:03
 19/23 anonim ***** válasza:

Valószínűleg azért, mert nem ismered.

Valaki kérdezte régebben, miért azokat kell tanulni irodalom amiket, főleg minek az ókori irodalmat tanulni. Miért nem Harry Pottert.

Akkor nagyon le lett húzva a válaszom, de itt sem tudok mást: egészen másképpen fogod a ma divatos, „menő” számokat hallgatni, máshogyan fogod értékelni, ha ismered a zenei alapokat. Annak megismerésére pedig a népdalaink kiválóak.

2012. ápr. 28. 22:46
 20/23 anonim válasza:
hidd el sok népdalt tanultam és nem szeretem őket nem tudom miért kéne szeretni... az olyan dolog mint a disco zene vagy a metal azt se szeretheti mindenki... és semmitől nem hallgatóm másképp a mai zenéket mert ismerek 1-2 népdalt... legyen az rock,metal vagy épp disco zene.
2012. ápr. 29. 00:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!