Ki volt Urszínyi Dezsőné?
Erre én is szeretnék választ kapni, hogy miért az ő nevét viseli...
Én inkább úgy szoktam emlegetni, hogy a zaklatók utcája: Ha jól tudom, már nemegyszer "garázdálkodott" ott szatír.
"Szemián Sámuel halála után, 1910-ben Szemián sornak nevezte el a város azt a Körös-parti utcát, ahol családi háza állott. 1949-ben az utca nevét Derkovits sorra változtatták. Neve és érdemei hosszú időre a feledés homályába merültek. A Felsővégi temetőben sírhelye az enyészet martaléka lett, ma már nem tudjuk, hogy porhüvelye hol lelte meg az örök békességet.
Szülőktől örökölt családi házát az Urszinyi család vásárolta meg. Urszinyi Andor békéscsabai ügyvéd és birtokos, országgyűlési követ fiának a felesége, Urszinyi Dezsőné minden vagyonát, így a Szemián házat is a városra hagyta azzal, hogy abban árvaház létesüljön. Azonban a lebontott ház helyén a város által épített új épület a polgármester lakása lett, majd a II. világháború után könyvtár működött benne, később az új megyei könyvtár részeként maradt meg, jelenleg a Tudásház része."
forrás: [link]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!