Elméletileg egy másik bolygóról is let telefonálni? De hogyan lehet?
Technikailag elvileg megoldható, annyira nem mentem utánna, de ha jól láttam nem arról volt szó a cikkben hogy mars föld hívás hanem mars kompatibilis ha eljön az ideje akkkor mehet kupacnyi mühold a mars köré vagy akár felszíní áttjátszó és marson belül mar mehet is, ha a üzenetet továbbítják valami kellően nagy antenára akkor akár a föld fele is jó lehet csak ne várjunk gyors választ.
Nekem kicsit túltolt marketing és clickbait szagúnak tűnik de nem kivitelezhetetlen
Hát nem lenne egy kellemes és egyszerű beszélgetés, sok türelem kellene hozzá.
Először is az adott bolygóról a jelnek el kellene jutnia egy, az adott bolygó körül keringő műholdra.
- Vagy egy műholdhálózat kellene, mint a Föld körül is (mert hát sok sikert mobiltelefonról eljuttatni egy olyan műholdra a jelet, ami épp a bolygó átellenes oldalán jár)
- Vagy toronyhálózat, amik aztán körbefuttatják a jelet a bolygó körül a felszínen, ameddig a műholdra fel nem tudják lőni azt.
A műhold(ak)ról tovább megy a jel a Föld felé.
Azt felfogja egy itteni műhold, ami aztán lesugározza neked.
A gond ott van, ahogy a korábbiak is említették, hogy még a legközelebbi (Vénusz és Mars) bolygók esetében is minimum több percről beszélünk, mire a te általad elmondottak megérkeznek a címzetthez, utána ugyanennyi idő, mire a válasz tehozzád megérkezik.
A Vénusznál 2-14 perc közt csak az "odaút", a Marsnál 3-22 perc.
Képzeld el azt, hogy felhívod a Pizza Hutot, hogy pizzát akarsz rendelni. Beleszólsz, hogy jónapot, Zsíros B. Ödön vagyok, és egy sonkás pizzát kérnék. Majd 44 perc múlva jön a válasz, hogy az elfogyott.
Ouch.
A telefonhívás tehát nem valami jó módszer a kommunikációra. Inkább az email a javasolt :)
---
Fun fact: pont ezért van egyre több automatizálási fejlesztés a Mars rovereken. Sok feladatot jobb, ha magától old meg, hiszen rengeteg idő lenne minden egyes apró-cseplő dolgot kiadni parancsba neki. Ugye itt is információcsere történik, mint a telefonhívások esetében.
"Képzeld el azt, hogy felhívod a Pizza Hutot, hogy pizzát akarsz rendelni. Beleszólsz, hogy jónapot, Zsíros B. Ödön vagyok, és egy sonkás pizzát kérnék. Majd 44 perc múlva jön a válasz, hogy az elfogyott."
Es ez meg csak az info resze a dolognak. Kepzeljuk el, hogy van nekik sonkas pizzajuk.
...
...
Es akkor 5-8 honap mulva csenget a pizzafutar
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!