Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Elméletileg egy másik bolygóró...

Elméletileg egy másik bolygóról is let telefonálni? De hogyan lehet?

Figyelt kérdés
tegnap 17:02
 1/8 anonim ***** válasza:
44%
Biztosan lehet, kérdés mennyi idő kel az infonak míg célba jut.
tegnap 17:32
 2/8 T. Feri ***** válasza:
94%
Nem lehet, mivel nincs telefonhálózat kiépítve. Rádió üzeneteket lehet váltani megfelelően irányzott antennákkal, de egy-egy üzenet több másodpercig is úton van, így élőbeszélgetés nemigen lehetséges. A Voyager 1 üzenete 24 percig utazik.
tegnap 17:37
 3/8 A kérdező kommentje:
Tesla Pi elméletben tud
tegnap 17:38
 4/8 T. Feri ***** válasza:
93%

Elnéztem 23 óra.

[link]

tegnap 17:39
 5/8 T. Feri ***** válasza:
91%
A Föld és Mars között az üzenet késése 5 perc, és 21 perc között változik a távolság függvényében.
tegnap 20:29
 6/8 Gugu Gabor ***** válasza:
57%

Technikailag elvileg megoldható, annyira nem mentem utánna, de ha jól láttam nem arról volt szó a cikkben hogy mars föld hívás hanem mars kompatibilis ha eljön az ideje akkkor mehet kupacnyi mühold a mars köré vagy akár felszíní áttjátszó és marson belül mar mehet is, ha a üzenetet továbbítják valami kellően nagy antenára akkor akár a föld fele is jó lehet csak ne várjunk gyors választ.

Nekem kicsit túltolt marketing és clickbait szagúnak tűnik de nem kivitelezhetetlen

tegnap 20:39
 7/8 Psycho ***** válasza:
79%

Hát nem lenne egy kellemes és egyszerű beszélgetés, sok türelem kellene hozzá.

Először is az adott bolygóról a jelnek el kellene jutnia egy, az adott bolygó körül keringő műholdra.

- Vagy egy műholdhálózat kellene, mint a Föld körül is (mert hát sok sikert mobiltelefonról eljuttatni egy olyan műholdra a jelet, ami épp a bolygó átellenes oldalán jár)

- Vagy toronyhálózat, amik aztán körbefuttatják a jelet a bolygó körül a felszínen, ameddig a műholdra fel nem tudják lőni azt.

A műhold(ak)ról tovább megy a jel a Föld felé.

Azt felfogja egy itteni műhold, ami aztán lesugározza neked.

A gond ott van, ahogy a korábbiak is említették, hogy még a legközelebbi (Vénusz és Mars) bolygók esetében is minimum több percről beszélünk, mire a te általad elmondottak megérkeznek a címzetthez, utána ugyanennyi idő, mire a válasz tehozzád megérkezik.

A Vénusznál 2-14 perc közt csak az "odaút", a Marsnál 3-22 perc.

Képzeld el azt, hogy felhívod a Pizza Hutot, hogy pizzát akarsz rendelni. Beleszólsz, hogy jónapot, Zsíros B. Ödön vagyok, és egy sonkás pizzát kérnék. Majd 44 perc múlva jön a válasz, hogy az elfogyott.

Ouch.

A telefonhívás tehát nem valami jó módszer a kommunikációra. Inkább az email a javasolt :)

---

Fun fact: pont ezért van egyre több automatizálási fejlesztés a Mars rovereken. Sok feladatot jobb, ha magától old meg, hiszen rengeteg idő lenne minden egyes apró-cseplő dolgot kiadni parancsba neki. Ugye itt is információcsere történik, mint a telefonhívások esetében.

tegnap 21:46
 8/8 anonim ***** válasza:
92%

"Képzeld el azt, hogy felhívod a Pizza Hutot, hogy pizzát akarsz rendelni. Beleszólsz, hogy jónapot, Zsíros B. Ödön vagyok, és egy sonkás pizzát kérnék. Majd 44 perc múlva jön a válasz, hogy az elfogyott."

Es ez meg csak az info resze a dolognak. Kepzeljuk el, hogy van nekik sonkas pizzajuk.

...

...

Es akkor 5-8 honap mulva csenget a pizzafutar

tegnap 22:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!