Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A Csernobili 4-es blokk...

A Csernobili 4-es blokk szarkofágja alatt még mindig izzik a radioaktív fűtőanyag és grafit?

Figyelt kérdés
Mert egy a Duna Tv által forgatott dokumentumfilmbe azt mondták, hogy "a mélyben még mindig több ezer fokon izzanak a grafitrudak". Ez igaz?

2012. márc. 11. 12:33
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
0%
Képzeld utána olvastam elég sok cikket áttanulmányoztam és sok doku filmet is néztem! Úgyhogy te nem értesz hozzá a grafit lehet nem izzik már de a radioaktív fűtő rúd igen és izzani is fog egy pár évig még! Úgyhogy kérlek fogd fel te terjeszted a hülyeséget.
2014. febr. 26. 11:22
 12/16 anonim ***** válasza:
24%
Voltál már a csernobili atomerőműhöz 1200 km-nél közelebb?
2014. febr. 26. 13:09
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

A Duna TV nyilván nem megbízható forrás ez ügyben, forrást meg sajnos nem találtam, úgyhogy kénytelen vagyok becsléshez folyamodni.

Induljunk ki abból, hogy a Paksi Atomerőműből úgy 3-4 év tárolás után szállítják ki a kiégett főtőelemeket, és a utána a KKÁT-ban passzív levegőhűtés mellett 100 ÷ 150 fok körüli a burkolat hőmérséklete, a középvonali hőmérséklet pedig úgy 500 fok körül lehet. Sajnos ezek a számok is csak egy régi üzemlátogatás emlékei, de nagyságrendileg biztosan helyesek.

A csernobili baleset óta eltelt majd' 30 év. A baleset következtében a zónaolvadék felhígult és összekeveredett betonnal. Ezen kívül az ott levő fűtőelemek átlagos kiégettsége is alacsonyabb kell legyen, mint a 3-4 évig üzemelt kazettáknak. Én azt merem csak így, mérnöki becslés alapján állítani, hogy a megszilárdult olvadék nem nagyon lehet melegebb 100 foknál.

Ha a grafit izzana, az azt jelentené, hogy ég. Ez folyamatos radioaktív kibocsátással járna az erőműből, amiről tudnánk.

Teljesen biztos, hogy nem izzik ott semmi.

2014. febr. 26. 13:43
 14/16 anonim ***** válasza:
64%
Heteske, ha már ilyen pontos számadataid vannak, megajándékozhatnál minket egy linkkel. Köszi
2014. febr. 26. 13:52
 15/16 anonim válasza:
51%
Fütyőke, ha három tenyérrel tehénkedsz is rá a caps lockra, akkor sem izzik. Buta vagy.
2014. febr. 26. 15:03
 16/16 anonim ***** válasza:
51%

Ezt a cikket a közben találtam, hogy forrást kerestem a tegnapi válaszomhoz. Nem ad választ a kérdésre, nagyon hosszú, nehéz a nyelvezete, de mindezek ellenére érdemes elolvasni, mert baromi érdekes. A Csernobilban épülő új szarkofág (New Safe Confinement) építési munkálatairól szól, és nagyon jó bepillantást nyújt, hogy mi folyik a telephelyen. Az első szakaszban sugalltakkal tudnék vitatkozni, meg itt-ott kicsit hatásvadász, de összességében azt hiszem, elég objektív képet nyújt.

Jó szórakozást:

[link]

2014. febr. 27. 10:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!