A Csernobili 4-es blokk szarkofágja alatt még mindig izzik a radioaktív fűtőanyag és grafit?
A Duna TV nyilván nem megbízható forrás ez ügyben, forrást meg sajnos nem találtam, úgyhogy kénytelen vagyok becsléshez folyamodni.
Induljunk ki abból, hogy a Paksi Atomerőműből úgy 3-4 év tárolás után szállítják ki a kiégett főtőelemeket, és a utána a KKÁT-ban passzív levegőhűtés mellett 100 ÷ 150 fok körüli a burkolat hőmérséklete, a középvonali hőmérséklet pedig úgy 500 fok körül lehet. Sajnos ezek a számok is csak egy régi üzemlátogatás emlékei, de nagyságrendileg biztosan helyesek.
A csernobili baleset óta eltelt majd' 30 év. A baleset következtében a zónaolvadék felhígult és összekeveredett betonnal. Ezen kívül az ott levő fűtőelemek átlagos kiégettsége is alacsonyabb kell legyen, mint a 3-4 évig üzemelt kazettáknak. Én azt merem csak így, mérnöki becslés alapján állítani, hogy a megszilárdult olvadék nem nagyon lehet melegebb 100 foknál.
Ha a grafit izzana, az azt jelentené, hogy ég. Ez folyamatos radioaktív kibocsátással járna az erőműből, amiről tudnánk.
Teljesen biztos, hogy nem izzik ott semmi.
Ezt a cikket a közben találtam, hogy forrást kerestem a tegnapi válaszomhoz. Nem ad választ a kérdésre, nagyon hosszú, nehéz a nyelvezete, de mindezek ellenére érdemes elolvasni, mert baromi érdekes. A Csernobilban épülő új szarkofág (New Safe Confinement) építési munkálatairól szól, és nagyon jó bepillantást nyújt, hogy mi folyik a telephelyen. Az első szakaszban sugalltakkal tudnék vitatkozni, meg itt-ott kicsit hatásvadász, de összességében azt hiszem, elég objektív képet nyújt.
Jó szórakozást:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!