Valaki elmaygarázza nekem, hogy mi a koksz és a grafit között a különbség? Egyáltalán mi a koksz pontosan?
Szia!
Hát nem mernék rá megesküdni, de szerintem a külömbség a keletkezésük között van. Mind a kettő megközelítőleg elemi tisztaságú szén, de a koksz mesterségesen előállított a grafit pedig a természetben is fellelhető. Szerintem elfogadható válasz. De mondom, nem biztos.
A koksz úgy keletkezik, hogy kiégetik belőle a szennyezőket (pl. a ként). Ez egy porózus, lyukacsos szén lesz a folyamat végén.
A grafitnak jól meghatározott kristályrácsa van (lapokba rétegzett).
Tehát a különbség az anyagszerkezetükben rejlik. Egyébként mindkettő elemi szén.
A grafit természetben is előforduló "puha" szén.
A koksz mesterségesen (kőszénből levegő kizárásával történő hevítés során) előállított kemény, porózus szén.
20:41
Préseléssel brikettet készítenek. A koksz az majdnem tiszta szén, amiből - mint azt az előzőekben leírták, ha olvastad volna... - az egyéb anyagokat hevítéssel eltávolították. A faszén is olyan mint a koksz, régen ezt használták a kovácsok. Az orvosi széni is. De ezek amorfok, azaz nincs kristályszerkezetük, míg a grafitnak van. A grafit azért puha, mert rétegenként hatszögekben helyezkednek el a szénatomok és ezen rétegek között gyenge a kötés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!