Mi a megoldás? Mert én egyáltalán nem értem. Többi lnet.
Balázs 4x annyi éves, mint a kutyája, Rex volt akkor, amikor Balázs 3 évvel volt idősebb, mint Rex most. Kettejük életkorának összege most 18 év. Melyikük hány éves?
Létszíves magyarázatot is küldjetek, mert én beleőrülök ebbe a kérdésbe..Szerintem ez egy értelmetlen mondat...
Balázs 12, a kutyája, Rex meg 6 éves.
Megoldás itt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
Nem értelmetlen a mondat.
Balázs jelenleg valahány éves. Rex is jelenleg valahány éves. Kettejük életkora összesen 18 év.
Volt egy korábbi állapot, amikor Balázs valamivel fiatalabb volt, és éveinek száma még így is 3-mal több volt, mint Rex jelenlegi állapota. Vagyis Balázs már ebben a korábbi állapotban is idősebb volt, mint a kutyája most.
Azt is tudjuk, hogy Balázs jelenlegi életkora 4-szerese annak, ami Rex volt ebben a korábbi állapotban.
Na nézzük hogyan kell ezt matematikául felírni.
R = Rex életkora most.
B = Balázs életkora most.
R + B = 18 (ezt megadja a feladat)
X évvel ezelőtt (azaz a korábbi állapotban) Balázs életkora B-X, Rex életkora R-X.
Mit tudunk erről az X évvel ezelőtti állapotról? Azt, hogy Balázs akkori állapota (B-X) 3-mal több, mint Rex jelenkori állapota (R).
Vagyis
B - X = R + 3
Még azt is tudjuk, hogy Balázs jelen állapota 4-szerese Rex régi állapotának, azaz
B = 4 * (R - X), azaz B = 4R - 4X
(Továbbra se feledjük, hogy B + R = 18.)
Innentől van három függelen egyenleted, amiket meg tudsz oldani. Nem oldom meg, hogy te is dolgozz valamit, de már tudom az eredményt.
A "létszi" szóért külön tasli jár, mert ilyen szó nincs. Tessék szépen megtanulni, hogy a kérés a "légy szíves"-ből ered, az rövidült "légyszi"-re, írásban amúgy érdemes kerülni az ilyesmit.
Mi a megoldás? "Kettejük életkorának összege most 18 év." Ezek szerint mindkettő egy és tizenhét év közötti. "Balázs 4x annyi éves..." Szóval Balázs 4, 8, 12 vagy 16 éves. "...mint a kutyája, Rex volt..." Ezek szerint Balázs idősebb mint a kutyája, tehát 4 vagy 8 éves nem lehet. Ha kerek számokról beszélünk, akkor Balázs sosem volt 4x annyi éves mint a kutyája, ha most 16 éves lenne. A megoldás csak 12 és 6 lehet.
Ez hasonló feladvány mint: (Két kupac narancs egyikéből ha átraknánk a másikba egyet akkor ott kétszer annyi lenne mint amennyi itt maradna, viszont ha onnan kerülne át ide egy, akkor mindkét kupacban azonos mennyiség lenne. Mennyi narancs van?)
Ehhez sem kell egyenlet, csak könnyed logika.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!