Négyzetgyök alatt a. Miért mindig pozitív?
Tudod, mi az a négyzetgyök? :) Mert ha tudnád, nem kérdeznéd meg ezt.
A négyzetgyök a fordított négyzetre emelés.
Tehát a 2^3 = 8
Gyök alatt 8 = 2
Ha egy számot önmagával megszorzol az mindig pozitív. És miért? Mert +*+ = +, de -*- = +
Tehát ha a szám negatív, akkor negatív számmal szorzod, hiszen a négyzet önmagával való szorzás. A négyzetgyök pedig megkeresi a négyzetszám "kiindulóját" így természetes számok körében nincs értelme a negatív gyöknek.
Komplex számok viszont már egy teljesen más tészta, ott értelmezhető, sőt, arra épül :)
Mert negativ szam nem lehet negyzetszam. Emelj a negyzetre barmilyen negativ szamot (ez esetben ugye megszorzod onmagaval), pozitiv szamot kapsz.
Pont olyan, mint egy korabbi kerdesnel a (-1)^99 negativ vagy pozitiv.
Paros kitevoju gyok alatt nem allhat negativ szam, mert ugyanennek a szamnak ugyanezen kitevoju hatvanya mindig pozitiv szam lesz.
Gyök alatt 8 = 2
???
3. gyok alatt, nem? ;)
8.-ban eloszor meg kellene tanitania a tanarnak, hogy miert nem lehet negyzetgyok alatt negativ szam, nem pedig kitalaltatni veletek a magyarazatat.
Mondd azt neki, hogy barmely termeszetes szam paros kitevoju hatvanya pozitiv szamot eredmenyez. Ezert nincs negativ negyzetszam, amibol gyokot lehetne vonni. Szerintem egy 8.-osnak eleg ennyi.
Hu, tényleg, hülye vagyok, elrontottam XDD
Tehát:
2^2 = 4
négyzetgyök alatt 2 = 2.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!