Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Tényleg újra kellene értelmezn...

Tényleg újra kellene értelmezni a szkeptikusságot, mint hozzállást?

Figyelt kérdés

Arra gondolok, hogy manapság a szkeptikus embert egy minden újat, ismeretlent elutasító embernek gondolják, pejoratív értelmet kapott a szó. Tudom, csak olyat utasít el, amit a tudomány cáfol, de gondolom Kopernikuszt is kinevették annak idején.

Itt van például Egely György. Sokszor vannak vad gondolatai, azt is elfogadom, hogy nagyrészt marhaság, amit ír, én sem veszek be mindent. De a szkeptikusság szerintem azt jelenti, hogy fenntartásokkal ugyan, de nyitottnak kellene lennünk és megvizsgálni, vagy legalább nyitva hagyni a kérdést. Én azt szeretném, hogy szkeptikusnak lenni megint azt jelentse, hogy "álljunk meg, ez érdekes, vizsgáljuk meg az elméletet, tervezzünk kísérleteket", stb.

Mit gondoltok?

2011. aug. 24. 12:59
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Ez tényleg így van!

Talán az a baj, hogy ha azt mondanák: "nem tudom", akkor a másik fél máris igazoltnak érezné a teóriáját. Pedig a "nem tudom" az csak "nem tudom", semmi több. :)

2011. aug. 24. 14:33
 12/13 A kérdező kommentje:
"Ez tényleg így van." 14:18-ra gondoltam.
2011. aug. 24. 14:36
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Igazából jó lenne szkeptikusnak lenni, de engem már nem igazán érdekel, hogy a többi ember szkeptikus-e. Az akciós pénzenergiából majd jól bevásárol és éldegél.

De mivel tudomány rovatban van a kérdés, ezért itt egyértelműen pozitív, ha valaki szkeptikus. Bízom benne, hogy a tudomány rovatban a szkeptikus nem ugyanazt jelenti, mint az ezotériában. Itt egy egészséges kételkedést kéne jelentenie, hogy nem fogadsz el egy dolgot, amíg meg nem győződsz róla, de ugyanígy bizonyíték nélkül dolgokat sem vetsz el(itt nem feltétlenül azokra a dolgokra gondolok, amik eleve úgy lettek kitalálva, hogy ne lehessen megcáfolni. pl van egy lebegő, láthatatlan, tömegtelen sárkányom és társai).

2011. aug. 24. 15:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!