Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Lehet fénysebességgel haladni...

Lehet fénysebességgel haladni és mehaladni azt?

Figyelt kérdés
El kehet érni vagy meghaladni a 299 792 458 m/s -ot? Utánanéztem és eltérő vélemenyeket találtam.
2011. aug. 10. 17:43
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

18:41:

Te se figyeltél túlságosan a fizikaórán. :)

Egy példád se igaz.

2011. aug. 10. 18:56
 12/25 anonim válasza:
Képtelenség, a meghaladása már idöutazás lenne amit még nem sikerült a mai tudománnyal elérni
2011. aug. 10. 19:55
 13/25 anonim ***** válasza:

Az univerzum túlfolyója kb. az "ikerparadoxon"... Azaz védekezik az univerzum. Minél inkább közelíted a fénysebességet, számodra annál lassabban telik az idő. Vagyis ezzel kompenzálja az általad említett példát, azaz ha egy közel fénysebességgel haladó vonaton felkapcsolod a lámpát, akkor mit látsz... Hát azt, hogy a vonatról fénysebességgel elindul a lámpa. És mit látnak a vonat "mellett" állók? Hogy van egy vonat, amely szinte áll, és azon felkapcsolták a lámpát...

Az megint nem igaz, hogy az már időutazás, ha átlépnénk a fénysebességet. Tartósan a fénysebesség felével való haladás is már látványos időutazást eredményez. Mondjuk ha egy űrhajó utazik két évet fél fénysebességgel a Földtől távolodva, majd két évet fél fénysebességgel vissza, akkor érkezéskor nem igazán fogja tudni az induláskor született lányával gyermekjátékokat...

2011. aug. 10. 20:23
 14/25 A kérdező kommentje:
Huh kicsit belekavarodtam. Az utolsó példát nem értem... valaki le tudná egyszerűsíteni vagy ennél jobban nem lehet? Amugy nagyon érdekeseket irtok mindenkinek köszönöm az aktivitását. :)
2011. aug. 10. 20:39
 15/25 Sajtoskifli ***** válasza:

Most lehet, hogy marhaságot fogok leírni, azért elnézést kérek, de szerintem az előző valahogy így gondolta a fénysebesség állandóságának magyarázatát bármelyik inerciarendszerben :

Legyen mondjuk egy fél-fénysebességgel haladó vonat, amibe felkapcsolnak egy lámpát, és figyelik a sebességét, illetve ugyanígy kívülről is figyelik a sebességét. Mondjuk azt, hogy a külső megfigyelő mért s1 és t1 időt, és ennek a hányadosából kijött a fénysebesség. Na most ugyanezt a vonatból mérve nyilván más eredmény jön ki. Mivel a vonat is halad, itt s2 kisebb lesz, mivel a vonat haladt valamennyit a mérés alatt, így s2=s1-vonat által megtett távolság. Einstein nélkül mondhatnánk, hogy t2=t1, ezért kívülről nyilván nagyobb sebességet mérnek, mint belülről. Most jön viszont Einstein bácsi, aki szerint a fénysebesség közelítésével a test egyre kevésbé érzékeli az idő múlását. E miatt t2 is kisebb lesz, mint t1 (a vonatban kevesebb időt mérnek, mint a külső szemlélő). Gondolom így az s2/t2 is a fénysebességet adja.

Egyébként ha valaki tudja a valódi magyarázatot, hogy a fény miért halad állandó sebességgel minden inerciarendszerben, örülnék, ha leírná, mert ezt így igazából most csak kitaláltam, lehet, hogy marhaság.

2011. aug. 11. 01:16
 16/25 anonim ***** válasza:
Egyszerűen megfogalmazva kb. valóban úgy van, ahogy leírtad.
2011. aug. 11. 11:24
 17/25 anonim ***** válasza:
Eleve gyorsabban haladni a fénynél lehetséges.
2011. aug. 13. 00:33
 18/25 AK47oska válasza:
0%
igen, ha nukleális babkonzervet eszek, akkor a fingom meghaladja.
2011. aug. 23. 07:22
 19/25 anonim ***** válasza:
Feltételezések szerint téll lehet eleve gyorsabbnak lenni a fénynél,tachyon részecske.
2011. szept. 14. 18:48
 20/25 anonim ***** válasza:

De a tachyon részecske sohasem lassulhat fénysebesség alá.

Illetve, ez csak papíron létezik, úgy, hogy a speciális relativitás elmélet (és egy csapat másik, ami továbbvezeti azt) megengedi egy ilyen részecske létezését, de nem támasztja alá.

2011. szept. 14. 19:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!