Ezek szerint ez az állítás igaz?
Az állítás: A sivatagban előbb hall meg egy robbanást az ember mint az Északi-sarkon.
Mert: Mivel a hangsebesség a hőmérséklettel nő, egy gyorsan haladó objektum tényleges sebessége Ma=1 esetén az őt körülvevő közeg hőmérsékletétől függ.
A hangsebesség a levegőben a hőmérséklettel arányos. A hőmérséklettől a következőképpen függ (közelítő érték):
c = 331,5 + 0,6*T [m/s]
T – hőmérséklet [°C]
Van rá egy másik képlet is:
c = c°*√(T/T°)
T° – az ismert hangsebességhez tartozó abszolút közeghőmérséklet [°K]
T – a közeg abszolút hőmérséklete [°K]
c° – ismert hangsebesség-érték (T° hőmérsékletnél)
woar:
Pedig folyadékoknál sem így van. :)
Próbáld ki: önts két egyforma bögrébe nagyon hideg és nagyon forró vizet, majd kevergesd meg mindkettőt kiskanállal, és hallgasd melyik ad magasabb hangot (a magasabb hang ugye gyorsabb terjedési sebességre utal, akárcsak a héliumos lufinál (ami egyébként szintén kevésbé sűrű mint a levegő, mégis gyorsabba terjed benne a hang))
Remélem nem vetted kötözködésnek, (nem annak szántam, csak gondoltam érdekel... :) ).
Alapvetően (ha csak a sűrűségtől való függést vesszük) akkor természetesen igazad van! De a hangsebesség (pláne ilyen esetekben) korántsem csak a sűrűségtől függ.
woar: bocs, nem láttam, hogy írtál.
A frekvencia a terjedési sebesség és a hullámhosz hányadosa... ahogy kocogtatod kanállal a poharat, ugyanolyan hullámhosszú hullámok keletkeznek, tehát a frekvencia változás a terjedési sebesség változása miatt van.
Héliumos lufinál ugyanez a helyzet, hiszen a hangot ugyanúgy képzed, a hullámhossznak ugyanolyannak kell lennie, tehát csak azért lehet magasabb a hangod, mert más a hang terjedési sebessége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!