Milyen "hibákat" tudtok említeni a "Vissza a jövőbe" c. trilógiából?
A "hibákat" értsétek úgy, mint következetlenségeket. Az más kérdés tehát h az időutazás működik-e és így működik-e a valóságban; most csak a film szempontjából kérdezem. A film szerint a jövő nincs elrendelve, és bárki aki előre vagy visszautazik az időben, találkozhat az akkori önmagával. Ha megváltoztatjuk a múltat, akkor egy párhuzamos világba térünk át.
Én személy szerint az alábbiakat találtam:
- Marty McFly nem találkozott önmagával az alternatív 1985-ben, vagyis ahol Biff uralja az egész várost. Szerintem kellett volna, vagy tévedek? Egyedül csak ő csodálkozott, hogy hova került, az alternatív anyja és az alternatív Biff ismerték őt. Ugyanígy a dokinak is találkoznia kellett volna az alternatív önmagával. Szerintem.
- Amikor az öreg Biff ellopta az időgépet, hogy visszamenjen a múltba, és megváltoztassa azt azáltal h odaadja a sport armanach-ot a fiatal énjének, hogyhogy mégis az eredeti jövőbe hozta vissza az időgépet, és nem az alternatív, Biff által uralt jövőbe?
Egyelőre ennyi jutott eszembe, kíváncsi vagyok, hogy ti miket vettetek észre. :)
Ez nem igazán hiba, viszont felettébb bizarr :)
20:06, júúj, az nagyon komoly! :O xD
Olyan következetlenségekre gondolok, amelyek a film alapvető logikája alapján másképp kellett volna hogy történjenek. Fölösleges önmagában szürreális jelenségeket keresgélni, mert azokból tucatszámra tudnánk példákat említeni. :)
Hú, erről sokat tudnék írni, ugyanis a kedvenc filmem ez a trilógia, részben a hangulata, a cselekménye, részben a Delorean miatt:D Már rengetegszer láttam és nem tudom megunni. Szerintem az, hogy minden időpontban ugyanazok a dolgok játszódnak le, ugyanazok a helyzetek kerülnek elő ("Anya, rémálmom volt-Most már biztonságban vagy 1955-ben/a 27. emeleten/a McFly farmon; a kocsmai jelenetek (nem megmondtam, hogy ne tedd be ide többet a lábad? -stb.), az ad egy tök jó hangulatot a filmnek imádom egyszerűen.
Nos:
"- Marty McFly nem találkozott önmagával az alternatív 1985-ben, vagyis ahol Biff uralja az egész várost. Szerintem kellett volna, vagy tévedek? "
Tévedsz, ugyanis mikor Biff akkor meglátta Marty-t, az első mondata az volt, hogy: "Te meg mit keresel itt? Nem SVÁJCBAN kéne lenned?" Vagyis Marty-t beíratták egy svájci magániskolába, ott volt a kérdéses időpontban.
"Amikor az öreg Biff ellopta az időgépet, hogy visszamenjen a múltba, és megváltoztassa azt azáltal h odaadja a sport armanach-ot a fiatal énjének, hogyhogy mégis az eredeti jövőbe hozta vissza az időgépet, és nem az alternatív, Biff által uralt jövőbe? "
Na ez már egy jó kérdés, és lényegében az összes logikai hiba a filmben ilyen típusú. Ha ezt a gondolatmenetet továbbviszed, akkor jön az, hogy mikortól számít elrendeltetettnek a jövő, hogy mikortól számít "odaadottnak" a könyv. Mert ugye az öreg Biff már 5 perccel azelőtt tudta, hogy oda fogja adni a könyvet, mielőtt odaadta volna. Vagyis kvázi a szándéka már megváltoztatta a jövőt. Ugyanígy a 3-asban, mikor elkerülték a balesetet, a fax már eltűnhetett volna akkor is, amikor Marty rükvercbe tette a váltót, hiszen már akkor biztos volt, hogy nem fog belerohanni a fehér kocsiba.
Aztán az egyik kedvenc hibám, amit sosem értettem:
Marty szüleinek nem tűnik fel, hogy a később született gyerekük teljesen ugyanaz, mint az a "Calvin Klein", akivel '55-ben találkoztak?
-Marty miután gyökeresen megváltoztatta a szüleit, teljesen meg kellett, hogy változtassa magát is. Hiszen a szülei megváltoztatásának köszönhetően a bátyja például öltönyös melóba járt, a lánytesója meg fiúfaló lett, ami elég nagy különbség, tekintve, hogy milyenek voltak az 1. elején. Ebből adódóan Martynak magának is meg kellett volna változnia, lehet, hogy az új szülei miatt sohasem kezdett volna például gitározni. Vagy, mivel az apja megtanult kiállni magáért, Marty-t is nyilván a későbbiekben ebben a szellemben nevelte, és az így megváltozott Marty például biztos nem félt volna beküldeni a lemezüket egy kiadónak.
Igazából, ha elkezdesz nagyon mélyen belegondolni, rájössz, hogy az egész el van nagyolva és felületesen kezeli ezt az időutazás-témát. A múltat már az is megváltoztathatja, ha csak visszamész, mert lehet, hogy a Delorean mikor belép a múltba, mondjuk éppen elüti egy idős bácsi kedvenc kutyáját, az idős bácsi ettől depressziós lesz, nem írja meg azt a filozófiai könyvét, ami megváltoztatná később a világot, stb. Sőt a káoszelmélet szempontjából (a pillangó meglebbenti a szárnyát Londonban, New Yorkban elered az eső) már maga az, hogy visszamentél is megváltoztatja a múltat, mondjuk azért, mert mondjuk kiszorítod a testeddel a levegőt onnan, ahol az adott időpontban nem volt semmi a történelem szerint.
-az öreg Biffnek már abban a pillanatban meg kellett volna változnia, hogy odaadja ifjúkori önmagának az alamnachot, mert ezzel elindít egy láncreakciót, amivel megváltozott Biff személyisége '55-ben, tehát már akkor rögtön megváltoztatta a jövőbeli önmagát is.
-kérdés, hogy a doki találta-e fel az időgépet. Játszd le: a doki egyszer feltalálja az időutazást, Marty ugye '55-ben egymás után kétszer is meglátogatja, ezzel elviszi dokinak a technológiát, így tudja, hogy hogy kell időgépet építeni (mert tanulmányozza az időgépet, hiszen csak így tudják előbb bevezetni a villámot, később meg kijavítani a sérült áramköröket), valamint motivációt ad dokinak, azáltal, hogy megmutatja, hogy feltalált valamit ( "végre feltaláltam valamit, ami működik!"). Na mármost, ha a doki megkapja '55-ben az időgép megépítéséhez szükséges technikai tudást és a motivációt, akkor csak így képes megépíteni '85-ben az időgépet. De ennek így se füle se farka, hiszen valakinek előbb meg kellett építenie, hiszen '55 előbb volt, mint '85! Megépíti '85-ben, miután 30 évvel azelőtt megkapja a hozzá szükséges tudást, ami szintén 30 évvel későbbről jött. Ez így szerintem magában is egy időparadoxon.
Nekem az is fura, hogy a 3-asban nem került elő az összetépett levél. Ugye az 1. végén összetépi a doki, később kiderül, hogy összeragasztotta. Mivel viszont kiderül, hogy Marty közvetlenül azután tűnik fel újra, hogy el lett küdlve '85-be, és a doki ezután elájul, ezért nem volt ideje összeragasztani a levelet, amíg vissza nem küldi Marty-t 1885-be. És ha megvolt benne később a kíváncsiság, hogy összeragassza, akkor miért nem kérdezte meg utána Marty-t, ha újból alkalom kínálkozott rá?
Azt is furcsának találom, hogy az indiánok meg sem ijedtek, amikor Maty visszament 1885-be.
Aztán ugye 1885-ben is legyőzi Biff ősét, ami megint csak azt veti fel, hogy mivel Beaufort börtönbe kerül, lehet, hogy emiatt később nem is lesznek leszármazottai, és nem lesz 1985-ös Biff sem, mert az egész család létre se jön az ős bebörtönzése miatt.
Nagyjából ennyi, ha eszembe jut még, írok.
Én is nagyon szeretem a film hangulatát, és lassan már a családomat az őrületbe kergetem, h annyiszor megnézem. :D
"Tévedsz, ugyanis mikor Biff akkor meglátta Marty-t, az első mondata az volt, hogy: "Te meg mit keresel itt? Nem SVÁJCBAN kéne lenned?" Vagyis Marty-t beíratták egy svájci magániskolába, ott volt a kérdéses időpontban."
Így már rémlik, meg világos is; sajnos rossz filmmegfigyelő vagyok, sokadszori megnézésre sem emlékeztem erre. :S De így már vili. :)
"...mikortól számít "odaadottnak" a könyv. Mert ugye az öreg Biff már 5 perccel azelőtt tudta, hogy oda fogja adni a könyvet, mielőtt odaadta volna."
Igen, de itt nem jelezhette semmi, hogy a jövő meg fog változni, mert az öreg Biff nem hozott semmilyen tárgyat '55-be, aminek át kellett volna alakulnia a fiatal Biff-nek adott armanach hatására. Ennél az esetnél nem volt semmi tárgy, ami megváltozhatott volna, nem úgy, mint a fax esetében. Amit viszont a faxról írsz, valóban meg kellett volna változnia a rükverc hátrakapcsolásának pillanatában. De az is lehet, hogy belekeverték a kvantumfizikát is, hogy mindennek az állapota csak akkor meghatározott, ha ránéznek. :) És ha visszaemlékszel minden egyes ilyen jelenetre (fax, fénykép, gyufa, sírkő, újság), mindig abban a pillanatban változott meg a rajtalevő infó, amikor ránéztek. :)
"Marty szüleinek nem tűnik fel, hogy a később született gyerekük teljesen ugyanaz, mint az a "Calvin Klein", akivel '55-ben találkoztak?"
Igen, ezen én is gondolkoztam. :D Bár talán bele lehetne magyarázni, hogy azt az '55-ös Kelvin Klein-t akkor látták utoljára, a kicsi fiújukat meg látták felcseperedni, és nem esett le nekik, hogy jé, ez pont úgy néz ki, mint Kelvin. :)
"-Marty miután gyökeresen megváltoztatta a szüleit, teljesen meg kellett, hogy változtassa magát is."
Azon gondolkozok, hogy itt is egy óriási baki van. Ugyanis már itt sem az eredeti 1985-ben vagyunk, hanem ahol már az apja talpraesett ember, stb., tehát ez is egy alternatív 1985. Elképzelhető, hogy itt is találkoznia kellett volna önmagával? De az is elfogadható válasz, hogy nem, hiszen elutazott a másik énje a múltba, 1955-be. De akkor meg miért nem tette meg ugyanezt a zsarnok Biff-féle alternatív jelenben is? :) Azaz ott akkor miért volt másik énje (aki Svájcban volt)? Ez is talán egy következetlenség, de lehet hogy csak én látom így.
"Igazából, ha elkezdesz nagyon mélyen belegondolni, rájössz, hogy az egész el van nagyolva és felületesen kezeli ezt az időutazás-témát."
Igen, ez mondjuk nyilvánvaló. :)
"-az öreg Biffnek már abban a pillanatban meg kellett volna változnia, hogy odaadja ifjúkori önmagának az alamnachot, mert ezzel elindít egy láncreakciót, amivel megváltozott Biff személyisége '55-ben, tehát már akkor rögtön megváltoztatta a jövőbeli önmagát is."
Az egész filmben úgy tűnik, hogy maga az időutazó ember nem változik. Tehát ez nem lenne következetlenség, ha nem lenne egy kivétel: Marty miért érezte rosszul magát 1955-ben, miért lett átlátszó, amikor a szülei majdnem abbahagyták a táncot, és majdnem nem csókolták meg egymást?
"Na mármost, ha a doki megkapja '55-ben az időgép megépítéséhez szükséges technikai tudást és a motivációt, akkor csak így képes megépíteni '85-ben az időgépet."
Hát, azt nem mondta a film, hogy csak így képes megépíteni. Lehet h az eredeti időfolyamat szerint a doki elég keservesen, de feltalálta a gépet, mert végülis megvolt az a víziója a fluxuskondenzátorról. :) Másodjára meg legfeljebb annyi változhatott, hogy növekedett a motivációja. :)
"De ennek így se füle se farka, hiszen valakinek előbb meg kellett építenie, hiszen '55 előbb volt, mint '85! Megépíti '85-ben, miután 30 évvel azelőtt megkapja a hozzá szükséges tudást, ami szintén 30 évvel későbbről jött. Ez így szerintem magában is egy időparadoxon."
Ez sztem nem paradoxon, simán csak párhuzamos világ. :) Még egyszer mondom, a film nem állította, hogy a doki csak a már hozzá 1955-be utazó Marty-tól kaphatott motivációt az időgép felépítésére. Először lehetett teljesen más a motiváció. :)
Ezt a leveles dolgot meg nem igazán értem, pedig érdekelne. Megfogalmaznád másképp? :)
"Azt is furcsának találom, hogy az indiánok meg sem ijedtek, amikor Maty visszament 1885-be."
Igen, az tényleg fura. :D
"Aztán ugye 1885-ben is legyőzi Biff ősét, ami megint csak azt veti fel, hogy mivel Beaufort börtönbe kerül, lehet, hogy emiatt később nem is lesznek leszármazottai, és nem lesz 1985-ös Biff sem, mert az egész család létre se jön az ős bebörtönzése miatt."
Jajaja, de ha jól emlékszek, a 3. rész végén végül is nem derül ki, hogy akkor mi is van Biff-el, hogy egyáltalán létezik-e, meg ilyesmi.
"...de egy ilyen film mint a VaJ szereti az összes lehetőséget megjeleníteni. Csak így persze nem logikus hogy miért egyszer így egyszer úgy működik a dolog."
Igen, hát ez nagyon igaz. :) Pl. azt sem értettem, hogy a Doki miért kereste magát a történelemkönyvekben, hiszen nem kellett h elrendelve legyen, hogy el fog menni 1885-be, a vadnyugat korszakába.
Nekem csak néhány van:
A 2. részben amikor az öreg Biff elrabolja az időgépet és visszamegy 2015-be akkor két Biff lesz nem? Hisz az 1985-ös meg amelyik elrabolta
Az 1. rész elején az van hogy Twin pine mall(Iker fenyő áruház) a film végén Lone pine mall(magányos fenyő áruház)Amikor átmegy Marty '55-be akkor neki megy egy fenyőfának. Később dokival megnézik a videót , de a '55-ös doki azt mondja hogy "itt állok a twin pine malls parkolójában" de akkor már meg kellett volna változnia.Nem?
Az elsőt nem értem... a '85-ös Biff nem volt soha 2015-ben, nem értem, h miért kellett vna ott lennie.
A másodikra még nem figyeltem fel, hű ez elég érdekes lehet, legközelebb rákoncentrálok. :P Amúgy még a parkoló nevét se jegyeztem meg eddig. :D
Ezek szerint mégsem nézted meg eléégszer azt a filmet!!:D A parkolós az egyik leghíresebb easter egg a filmben, én amikor néztem, magam jöttem rá, így az igazi!:D
Egyébként zseniális a felvetés, eszembe se jutott, pedig régóta ismerem ezt a twin/lone pine malls-os dolgot. Valóban meg kellett volna változnia annak, amit a doki mond.
"Igen, de itt nem jelezhette semmi, hogy a jövő meg fog változni, mert az öreg Biff nem hozott semmilyen tárgyat '55-be, aminek át kellett volna alakulnia a fiatal Biff-nek adott armanach hatására."
De igen, magának az öreg Biff-nek kellett volna megváltoznia. Ami amúgy meg is történik, miután visszamegy a jövőbe, mert rosszul lesz és eltűnik (ez utóbbi egy kimaradt jelenet). De az már bekövetkezhetett volna '85-ben is.
Amúgy amikor visszamegy 2015-be, akkor nem kellene két öreg Biffnek lennie, mivel ő maga volt az, aki visszament. Ugyanez van Marty esetében is: akármit változtatgat a múlton, ő egy egy adott időben megy el '85-ből és vissza is tér oda, tehát belőle nem lesz kettő.
Amúgy remélem tudjátok, hogy 4 évünk van a repülő autókig:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!