Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mitől lehet, hogy szinte...

Mitől lehet, hogy szinte minden, amihez hozzáérek az utóbbi időben, megráz?

Figyelt kérdés

Gondolkoztam, hogy melyik kategóriába írjam ki ezt a kérdést, de valószínűleg ennek valami tudományos magyarázata lehet.

Az utóbbi körülbelül egy hónapban rengetegszer megráznak a tárgyak, emberek is, amikhez/akikhez hozzáérek.

Már kezd zavaróvá válni számomra, mert napi többszöri, van hogy 10-15 alkalommal is ez történik.

Ma reggel például a fürdőszobában, fürdés után, mikor a kilincshez nyúltam, hogy kimenjek, olyan szinten és olyan intenzíven megrázott, mintha -legalábbis, kiz túlzással- konnektorba nyúltam volna.

Rögtön elrántottam a kezemet, majd kétszer vagy háromszor még visszanyúltam, és továbbra is rázott, ráadásul az intenzitása sem enyhült.

Aztán bejöttem dolgozni, azóta is folyamatosan ráznak a tárgyak, mikor hozzájuk érek. Régebben nem tapasztaltam ilyet sosem. Voltak esetek, mikor nagyritkán megráztak dolgok, de egy ideje napi szinten és napi többszöri alkalommal megtörténik. Mitől lehet ez?

2011. máj. 5. 14:57
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
mostál hajat ma reggel?
2011. máj. 5. 15:07
 2/15 anonim ***** válasza:
52%

Nem lehet, hogy valami új szőrmeszerű ruhát hordasz, ami dörzsvillamosságot kelt?

Vagy cseréltél e mostanába PVC-padlót, stb. Bizonyos laborokban szokott olyan lenni, hogy a gumipadló dörzsvillamosságot hoz létre.

2011. máj. 5. 15:08
 3/15 A kérdező kommentje:
Igen, ma reggel mostem, de akkor is megráznak a tárgyak, ha nem frissen mosott a hajam. Erről hallottam, hogy hajmosás után nagyobb eséllyel történhetnek ilyen dolgok, csak az a baj, hogy nekem ettől függetlenül is mindig ilyen problémám van.
2011. máj. 5. 15:10
 4/15 anonim ***** válasza:

vagy a samponod, vagy a hajkondícionálód új vagy mit tudom én mit használsz új. (lehet, hogy csak új formula)

hagy valami bevonatot a hajadon és ahogy mozogsz, mozog a hajad is és feltöltődik.

cseréld le amit használsz. ne várj azonnali javulást, lehet, hogy le kell nőnie annak ami rákerült.

2011. máj. 5. 15:18
 5/15 anonim ***** válasza:
70%

1. Új cipő/ruha.

2. Új környezet (padló, szőnyeg, lakás).

3. Száraz levegő.

Pl. én telente nem tudom rendesen simogatni a macskámat, mert olyankor rettentő száraz otthon a levegő(panel+távfűtés) és folyton megrázom szegénykét. :)

De lehet még csomó hülyeségnek hangzó dolog is.. pl. ha sietsz, olyankor nagyobbakat és "susogósabban" lépsz amitől a nadrágod dörzsölődik és feltöltődhetsz... velem volt ilyen is, ha siettem ráztam, ha nem, nem. :)

2011. máj. 5. 15:23
 6/15 anonim ***** válasza:
46%

kedves második és negyedik!

picit gondolkozzatok, mielött belöktök valami sablon okosságot...

napi többszöri, fürdés után, munkahelyen többször, pár pillanaton belül többször.

ezt sem környezeti, sem ruházati dolog nem tudja okozni. csak olyan ami állandóan rajta van (neketek hány olyan, egy konkrét, ruhadarabotok van, ami állandóan rajtatok van és még a fürdőszobában felveszitek???). ha nem ő jeti, akkor egyedül a haja képes arra, hogy pár pillanattal a kisülés után újra feltöltse...

2011. máj. 5. 15:28
 7/15 anonim ***** válasza:

A válasz írója 80%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 15:28

Ha a fürdőben van, öltözködik is, nemde?

És bármennyire is nem tetszik, a padlószőnyeg/papucs, cipő is okozhatja. A fürdőben pedig van papucs ugye?

2011. máj. 5. 15:35
 8/15 anonim ***** válasza:
28%

meg a munkahelyén is mi?

vagy egyszerre cseréltek mindenhol minden olyanra, hogy csak őt tölti fel, a munkatársakat nem.

ja és mielött újra hozzért volna a kilincshez futott három kört a fürdőszobában, aztán megint...

részletekre kellene figyelni és egyből rájönnél, hogy mért nem jó az elméleted...

2011. máj. 5. 15:39
 9/15 anonim ***** válasza:

"picit gondolkozzatok, mielött belöktök valami sablon okosságot... "

Jól van, gondolkozzunk együtt.

Igen, előfordul, hogy egy új ruhát (pl kabátot, cipőt) gyakran felveszek, mint ahogy az is előfordul, sőt rettentően gyakori hogy HA minden nap megráz az áram (pl az új kabátom miatt) akkor - amíg rá nem jövök az okra - az ettől független (pl hajszárítás miatti) kisüléseket is jobban észreveszem és ugyanannak a dolognak tudom be. Ez rendkívül egyszerű pszichológia...

És gyanítom az esetek többségében amikor történt ruhában volt, nem meztelenül.

"ha nem ő jeti, akkor egyedül a haja képes arra, hogy pár pillanattal a kisülés után újra feltöltse..."

Egyébként megnyugtatlak, hogy egy nagyon kiszáradt bőr (ami tél vége felé igen gyakori) ugyanúgy tud segíteni a sztatikus feltöltődésben és abban, hogy csak akkor tudja leadni, amikor már eléggé feltöltődött.

A száraz levegő meg igen egyértelműen környezeti tényező, és ne mondd, hogy az nincs erre hatással.

Mindemellett volt "jogos" dolog abban amit mondtál, de attól még nem kell tökéletesen feleslegesen belekötni másokba... vagy ha igen, akkor illik végig gondolni, hogy biztos teljesen hülyeség e amit mondtak.

2011. máj. 5. 16:22
 10/15 anonim ***** válasza:

tegyük, figyelj, hogy kell csinálni ;)

az ember sokmindentől feltöltődhet. ha ezeket vesszük számba, akkor elveszünk az információ tengerben.

keressük meg azt a momentumot a leírásban, ami a legfurcsább, legkülönösebb és utána már csak azzal foglalkozzunk, ami ezt okozhatja.

ez a következő:

"Ma reggel például a fürdőszobában, fürdés után, mikor a kilincshez nyúltam, hogy kimenjek, olyan szinten és olyan intenzíven megrázott, mintha -legalábbis, kiz túlzással- konnektorba nyúltam volna.

Rögtön elrántottam a kezemet, majd kétszer vagy háromszor még visszanyúltam, és továbbra is rázott, ráadásul az intenzitása sem enyhült."

a fürdés tök jó, mert biztosan lemosott róla minden töltést. innen kezdve csak azzal kell foglalkoznunk ami fürdés és a kilincs között történhetett.

statikus elektromossághoz mozgás, dörzsölődés kell.

ez lehet maga a törülközés, esetleg valami ruhadarab pl. fehérnemű, vagy fürdőköppeny, papucs.

mivel nem csak otthon fordul elő, hanem a munkahelyen is, ezért a papucs, fürdőköppeny kiesik, a törülköző is.

marad a fehérnemű. elvileg jó lehet, de az kellene a dologhoz, hogy a teljes fehérnemű tárát lecserélje nemrégiben, ami szerintem nem valószínű.

mi marad?

hát első közelítésben semmi, másodikban ő maga csak úgy pőrén.

mi lehet?

bőr, haj.

száraz bőr elvileg lehet, de két baj van vele.

egyrészt fürdés után a száraz bőr még sokáig felázott, másrészt két kilincsérintés között annyira kevesett mozog az ember (mint írtam nem fut 3 kört a fürdőszobában, pláne nem kétszer), hogy nem tud feltöltődni, rövid idő alatt ugyanannyura, azaz ez is kiesik.

marad a haj.

ha hosszabb, akkor a legkisebb fejmozgás is sokat mozgat rajta, márpedig biztosan összerázkódott, amikor megrázta a kilincs. elötte meg törülte/szárította

alapból a haj nem töltődik fel önmagától, ezért kell lennie rajta valaminek. pl. hajlak, sampon, condícionáló, mittudomén maradvány, amitől feltöltődik. ráadásul nagyon intenzívnek néz ki a hatás, tehát frissen kerülhetett rá.

itt jött az ellenőrző kérdés. az itteni első.

és igen, a gyanú beigazolódott...

mint mondottam volt, a részletekre kell figyelni.

2011. máj. 5. 17:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!