Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Van olyan okozat, amelynek...

Van olyan okozat, amelynek oka maga az okozat?

Figyelt kérdés

Pl. elengedek egy téglát, így leesik a földre. Okok: elengedtem a téglát, vonzza a gravitáció. Okozat: A tégla leesik a földre.

Találhatunk-e olyan eseményt a világegyetemben, melynek oka önmaga? Pl. azért léteznek a fotonok, mert léteznek a fotonok. Ilyen típusú mondatot keresek, ami ráadásul igaz is. :)

Első hallásra körkörös érvelésnek tűnik, de szerintem ez nem az a kategória.

2011. ápr. 27. 00:32
1 2 3 4
 21/38 anonim válasza:
Láttad a Harry Potter és az azkabani foglyot?? Abban amikor a végén megidézi a patrónust az ilyen dolog. Remélem láttad mert nincs kedvem elmagyarázni, nagyon hosszú lenne :D
2011. máj. 10. 13:45
 22/38 anonim ***** válasza:

13:45

Én nem láttam, de mesélték, és röviden összefoglalva:

Visszautazik az időben, hogy megváltoztassa a jövőt, de véletlenül pont ő okozta azt amit meg akart változtatni.:)

2011. máj. 10. 15:21
 23/38 anonim ***** válasza:
Az okozat alatt egy test(ek) megvàltozott fizikai àllapotàt értjük, azaz az ok hatàsa az okozat tàrgyàra eredményezi magàt az okozatot ìgyhàt az okozat sohasem lehet egyenlö az okkal mivel ha nincsen vàltozàs akkor sem pedig okròl sem pedig okozatròl nem beszélhetünk.
2011. máj. 10. 16:26
 24/38 anonim ***** válasza:

A válasz írója 44%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 16:26

De ha van valami, ami előidézi a változást, vagy éppen a fizikai megjelenést, akkor van magának a változásnak oka, de így viszont a változás, mint okozat, egyenlő az azt kiváltó okkal, mivel abból/azáltal van.

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. máj. 10. 16:33
 25/38 anonim ***** válasza:

bocsi egy mondat még...:)

S nyilván ennek az oknak egy teljes, változatlan "valaminek" kell lennie.

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. máj. 10. 16:41
 26/38 anonim ***** válasza:

LastOneLeft:

A vàltozàs alatt a testek minöségi, mennyiségi és helyzeti eltérését értjük az egyik és màsik àllapot között. A vàltozott soha nem lehet egyenlö a vàltoztatòval mivel a vàltoztatò és a vàltoztathatò kölcsönhatàsa maga a vàltozàs.

2011. máj. 10. 17:57
 27/38 anonim ***** válasza:

teljesen értem, amit írsz. na de ne feledkezz meg arról, hogy a változtató az teljes...vagyis változatlan...próbáld így elemezni...tehát a változatlan változtató úgy változtat, hogy önmaga megőrzi változatlanságát. :)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. máj. 10. 18:14
 28/38 anonim ***** válasza:
A kölcsönhatàs soràn a vàltoztatò is vàltozik, mivel ha nem vàltozna akkor a vàltoztathatò sem vàltozna azaz nem lenne vàltozàs.
2011. máj. 10. 18:30
 29/38 anonim ***** válasza:

Érdekes kérdés... Szerintem ebbe a kategóriába beleférnek a körfolyamatok.

Hogy irodalmi példát említsek... Tudod, van az alkoholista a Kishercegben. Aki iszik. Azért iszik, hogy felejtsen. Azért akar felejteni, mert szégyelli magát. És azért szégyelli magát, mert iszik. Tehát végeredményben a kezdőpontba értünk...

Ilyesmi például a modern bankok elve. Hogy azért gyűjtenek pénzt, hogy még több pénzt gyűjthessenek.

No meg hogy a kritikusoknak is adjak harapnivalót: azért élsz, mert még nem haltál meg, és azért halsz meg, mert már nem élsz ;)

2011. máj. 10. 18:38
 30/38 anonim ***** válasza:
Utolsò!Mind a hàromba bele lehet kötni,de azért szellemes!:-)
2011. máj. 10. 18:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!