Van olyan okozat, amelynek oka maga az okozat?
Pl. elengedek egy téglát, így leesik a földre. Okok: elengedtem a téglát, vonzza a gravitáció. Okozat: A tégla leesik a földre.
Találhatunk-e olyan eseményt a világegyetemben, melynek oka önmaga? Pl. azért léteznek a fotonok, mert léteznek a fotonok. Ilyen típusú mondatot keresek, ami ráadásul igaz is. :)
Első hallásra körkörös érvelésnek tűnik, de szerintem ez nem az a kategória.
13:45
Én nem láttam, de mesélték, és röviden összefoglalva:
Visszautazik az időben, hogy megváltoztassa a jövőt, de véletlenül pont ő okozta azt amit meg akart változtatni.:)
A válasz írója 44%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 16:26
De ha van valami, ami előidézi a változást, vagy éppen a fizikai megjelenést, akkor van magának a változásnak oka, de így viszont a változás, mint okozat, egyenlő az azt kiváltó okkal, mivel abból/azáltal van.
üdv
26/F
LastOne.Left
bocsi egy mondat még...:)
S nyilván ennek az oknak egy teljes, változatlan "valaminek" kell lennie.
üdv
26/F
LastOne.Left
LastOneLeft:
A vàltozàs alatt a testek minöségi, mennyiségi és helyzeti eltérését értjük az egyik és màsik àllapot között. A vàltozott soha nem lehet egyenlö a vàltoztatòval mivel a vàltoztatò és a vàltoztathatò kölcsönhatàsa maga a vàltozàs.
teljesen értem, amit írsz. na de ne feledkezz meg arról, hogy a változtató az teljes...vagyis változatlan...próbáld így elemezni...tehát a változatlan változtató úgy változtat, hogy önmaga megőrzi változatlanságát. :)
üdv
26/F
LastOne.Left
Érdekes kérdés... Szerintem ebbe a kategóriába beleférnek a körfolyamatok.
Hogy irodalmi példát említsek... Tudod, van az alkoholista a Kishercegben. Aki iszik. Azért iszik, hogy felejtsen. Azért akar felejteni, mert szégyelli magát. És azért szégyelli magát, mert iszik. Tehát végeredményben a kezdőpontba értünk...
Ilyesmi például a modern bankok elve. Hogy azért gyűjtenek pénzt, hogy még több pénzt gyűjthessenek.
No meg hogy a kritikusoknak is adjak harapnivalót: azért élsz, mert még nem haltál meg, és azért halsz meg, mert már nem élsz ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!