Van olyan okozat, amelynek oka maga az okozat?
Pl. elengedek egy téglát, így leesik a földre. Okok: elengedtem a téglát, vonzza a gravitáció. Okozat: A tégla leesik a földre.
Találhatunk-e olyan eseményt a világegyetemben, melynek oka önmaga? Pl. azért léteznek a fotonok, mert léteznek a fotonok. Ilyen típusú mondatot keresek, ami ráadásul igaz is. :)
Első hallásra körkörös érvelésnek tűnik, de szerintem ez nem az a kategória.
ma 03:55, miért nem lehet neked privát e-mailt írni? *-* :D
"Ha hülye is voltál, már simán elmúlt, szerintem :)))" köszi :D szerintem kicsit sem múlt, inkább erősödött a már amúgy is végtelen hülyeség :D
és mi van az örökmozgókkal?
azért megy, mert hajtja magát. és elvileg a végtelenségig mozog. pl: egy örökmozgó szerkezetében van egy kerék, aminek folyamatosan forognia kell. azért tud forogni, mert a forgásával lehetővé teszi, hogy legyen ami forgassa, tehát azért tud forogni, mert forog.
eseményt nem fogunk szerintem találni, mivel az esemény a változásnak van alárendelve, s mindaddig amíg változik valami, addig fog rajta az idő, vagyis képtelen az okozat lenni önmaga okának...ha viszont a teljes egészet nézzük, és most tényleg a teljes egészre gondolok, akkor végül is van valami, ami önmaga oka...sokan Istennek nevezik, ami egy teljes entitás...mivel Isten okozza a világot, de mivel csak Isten van, ezért Ő maga az okozat is, így a világ. :)
a körkörös érvelésbe az anyag és törvények kölcsönhatása tartozik bele...mivel itt az anyag oka a törvény, és a törvény oka pedig nem lehet az anyag, mert akkor esünk a körkörös érvelés csapdájába.
üdv
26/F
LastOne.Left
Na mondja már meg akkor valamelyik okos, hogy mi baj van az axiómákkal?
A párhuzamos vonalak nem metszik egymást. Miért? Mert párhuzamosak. Avagy. Mi az oka annak, hogy nem metszik egymást, ami az okozat? Hát hogy párhuzamosak.
02:28 Azért vagy hülye, mert apád anyád megcsinált és így sikerült:)
A gondolatok meg nem önmaguk okai, mert a környezet+miegymás nagyban befolyásolja, szóval az csak egy lecsupaszított kijelentés, ha azt mondjuk azért fogok ezt/azt csinálni, mert azt akarom. Pl. enni akarok tehát enni fogok.
05:06 na, már lehet :)
Az örökmozgó jó!!
És most ne firtassuk, h van-e :)) Meg szemét entrópia.
OP:
A szó amit keresel az a "tautológia". :)
Keress rá.
rudolf.th:
Ez a Primum Movens vagy "első ok" érvelés hittanból. :)
Én vitatom az első ok érvelés jogszerűségét. Semmi oka amiért ne tekinthetnénk végtelennek az időt, amely esetben kezdetet nem szükséges elismernünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!