Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Van olyan okozat, amelynek...

Van olyan okozat, amelynek oka maga az okozat?

Figyelt kérdés

Pl. elengedek egy téglát, így leesik a földre. Okok: elengedtem a téglát, vonzza a gravitáció. Okozat: A tégla leesik a földre.

Találhatunk-e olyan eseményt a világegyetemben, melynek oka önmaga? Pl. azért léteznek a fotonok, mert léteznek a fotonok. Ilyen típusú mondatot keresek, ami ráadásul igaz is. :)

Első hallásra körkörös érvelésnek tűnik, de szerintem ez nem az a kategória.

2011. ápr. 27. 00:32
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:

ma 03:55, miért nem lehet neked privát e-mailt írni? *-* :D

"Ha hülye is voltál, már simán elmúlt, szerintem :)))" köszi :D szerintem kicsit sem múlt, inkább erősödött a már amúgy is végtelen hülyeség :D

és mi van az örökmozgókkal?

azért megy, mert hajtja magát. és elvileg a végtelenségig mozog. pl: egy örökmozgó szerkezetében van egy kerék, aminek folyamatosan forognia kell. azért tud forogni, mert a forgásával lehetővé teszi, hogy legyen ami forgassa, tehát azért tud forogni, mert forog.

2011. ápr. 27. 05:06
 12/38 anonim ***** válasza:

[link]

Ez jutott csak eszembe ami talán a legközelebb áll a kérdés témájához és tudományos is.

2011. ápr. 27. 06:24
 13/38 anonim ***** válasza:

[link]

Mármint ezt, az előző linktől elhatárolódnék... :S

2011. ápr. 27. 06:27
 14/38 anonim ***** válasza:

eseményt nem fogunk szerintem találni, mivel az esemény a változásnak van alárendelve, s mindaddig amíg változik valami, addig fog rajta az idő, vagyis képtelen az okozat lenni önmaga okának...ha viszont a teljes egészet nézzük, és most tényleg a teljes egészre gondolok, akkor végül is van valami, ami önmaga oka...sokan Istennek nevezik, ami egy teljes entitás...mivel Isten okozza a világot, de mivel csak Isten van, ezért Ő maga az okozat is, így a világ. :)

a körkörös érvelésbe az anyag és törvények kölcsönhatása tartozik bele...mivel itt az anyag oka a törvény, és a törvény oka pedig nem lehet az anyag, mert akkor esünk a körkörös érvelés csapdájába.

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. ápr. 27. 11:20
 15/38 anonim ***** válasza:

Na mondja már meg akkor valamelyik okos, hogy mi baj van az axiómákkal?

A párhuzamos vonalak nem metszik egymást. Miért? Mert párhuzamosak. Avagy. Mi az oka annak, hogy nem metszik egymást, ami az okozat? Hát hogy párhuzamosak.

02:28 Azért vagy hülye, mert apád anyád megcsinált és így sikerült:)

A gondolatok meg nem önmaguk okai, mert a környezet+miegymás nagyban befolyásolja, szóval az csak egy lecsupaszított kijelentés, ha azt mondjuk azért fogok ezt/azt csinálni, mert azt akarom. Pl. enni akarok tehát enni fogok.

2011. ápr. 27. 14:39
 16/38 anonim ***** válasza:
05:06 Örökmozgó nem létezik.
2011. ápr. 27. 14:40
 17/38 anonim ***** válasza:

05:06 na, már lehet :)

Az örökmozgó jó!!

És most ne firtassuk, h van-e :)) Meg szemét entrópia.

2011. ápr. 27. 18:17
 18/38 anonim ***** válasza:
A létezés kiinduló okának is ilyennek kell lennie, mert akkor nem létezhetne semmi. Másképpen: Ha mindennek van oka, vagyis minden visszavezethető valamire, akkor ezen az okozati sornak a legelején csak olyan ok szerepelhet aminek már nincs ezt megelőző oka, mert akkor ez lenne a legelső ok, de a legelső ok előtt már nem lehet ok, tehát önmaga okának kell lennie. Érthető?
2011. máj. 9. 22:43
 19/38 Vree ***** válasza:

OP:

A szó amit keresel az a "tautológia". :)

Keress rá.

2011. máj. 9. 23:30
 20/38 Vree ***** válasza:

rudolf.th:

Ez a Primum Movens vagy "első ok" érvelés hittanból. :)

Én vitatom az első ok érvelés jogszerűségét. Semmi oka amiért ne tekinthetnénk végtelennek az időt, amely esetben kezdetet nem szükséges elismernünk.

2011. máj. 9. 23:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!