Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Van olyan okozat, amelynek...

Van olyan okozat, amelynek oka maga az okozat?

Figyelt kérdés

Pl. elengedek egy téglát, így leesik a földre. Okok: elengedtem a téglát, vonzza a gravitáció. Okozat: A tégla leesik a földre.

Találhatunk-e olyan eseményt a világegyetemben, melynek oka önmaga? Pl. azért léteznek a fotonok, mert léteznek a fotonok. Ilyen típusú mondatot keresek, ami ráadásul igaz is. :)

Első hallásra körkörös érvelésnek tűnik, de szerintem ez nem az a kategória.

2011. ápr. 27. 00:32
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:

Talán az axiómák, avagy "alapigazságok" megfelelnek.

Ezek olyan dolgok, amik önmagukat definiálják. Pl. idő. Sík, plusz még pár matematikai szó.

2011. ápr. 27. 01:07
 2/38 anonim ***** válasza:
NINCSEN
2011. ápr. 27. 01:17
 3/38 anonim ***** válasza:
94%

Hát... tudom, nem egészen ilyesmire gondoltál, de esetleg az önbeteljesítő jóslatokat tenném ebbe a kategóriába.

Információvisszacsatolás kell. Vagyis az okozatról való hír megelőzi az eseményt, ezáltal lesz ok. Huhh? :)

Fizikai jelenségen még töprengek.

Sztorinak meg pl. a férj halála a Premonition/Megérzés c. (Sandra Bullock) filmben.

2011. ápr. 27. 02:08
 4/38 anonim ***** válasza:
59%

az, hogy hülye vagyok, az azért van, mert hülye voltam, és ezért lettem hülye. okozat:hülye vagyok. ok:hülye voltam, azaz abban az időben mikor a múltban hülye voltam ez így hangozhatott, hogy hülye vagyok. és ebből következett az, hogy még most is hülye vagyok. hülye vagyok, és hülye is leszek. tehát: az ok(hülye vagyok) oka(hülye vagyok) az okozat(hülye vagyok).

l

2011. ápr. 27. 02:28
 5/38 anonim ***** válasza:

véletlen.

azért történt, mert megtörtént.

pl. spontán maghasadás.

2011. ápr. 27. 02:48
 6/38 anonim ***** válasza:

eszembe jutott még egy:arra gondolok, hogy arra fogok gondolni, hogy gondoljak arra, hogy arra gondoljak, hogy arra fogok gondolni hogy, arra fogok gondolni........

ok: hogy arra gondolok, hogy arra fogok gondolni, hogy ....

okozat: arra gondolok, hogy arra fogok gondolni, hogy .....

az önbeteljesítő jóslat is jó ötlet, ha olyan, mint mikor "falra festi valaki az ördögöt", és azért fog megtörténni az amit gondol, mert arra gondol. de a jóslásnál az ok az, hogy megjósolja hogy valami lesz, az okozat pedig nem az, hogy megjósolja, hanem hogy megtörténik. ezért gondolom helyesnek a gondolós végtelen példát, mert tényleg olyan okozat, ahogy az oka maga az okozat. annyi a hibája, hogy ezt nem lehet leellenőrizni, mivel végtelen.

de ha az x edik "arra gondolok" helyére berakunk egy olyat, hogy "arra gondolok, hogy már rég aludnom kellene", ezzel be lehet bizonyítani, hogy a végtelen sorozat helyes, mivel ha arra gondolok, hogy arra fogok gondolni, hogy, arra fogok gondolni, hogy hogy már rég aludnom kellene, akkor látjuk azt, hogy ugye ez volt az ok, hogy erre gondolok(, hogy erre fogok gondolni(erre=már rég aludnom kellene)), és az lesz az okozat, hogy erre fogok gondolni.

hát remélem érthetően le tudtam írni. :D

a hülye voltam :)

l

2011. ápr. 27. 02:50
 7/38 anonim ***** válasza:

a véletlen.

milyen igaz. :D

egyébként minden okozat(mint fogalom!), oka az ok, aminek okozata:az okozat. tehát igaznak kell lennie annak, hogy van olyan okozat, amelynek oka maga az okozat. :)

2011. ápr. 27. 02:58
 8/38 anonim ***** válasza:
Nincsen végtelen. az csak egy emberi fantazmagória
2011. ápr. 27. 03:10
 9/38 anonim ***** válasza:

02:50

Az önbeteljesítő jóslatról

Gondolj pl. az említett sztorira.. láttad a filmet? ha nem, akkor bocs, SPOILER ...... :)

Azért hal meg a pasi, mert a csaj addig kavar, hogy ne haljon meg, hogy tkp ez okozza a halálát. Vagyis tkp a halála okozta a halálát :) (a fenti alapján persze ebbe beleköthetsz ismét, hogy a megérzés az ok.. de remélem érted, mire gondolok.. A megérzés csak a visszacsatolás).

Egyetlen dolog a lényeg, hogy kell valami információ visszacsatolás.

Jóslat, megérzés, időutazás, kvantummechanika :)

Csak így lehet, hogy az okozat visszahat, és önmaga oka lesz.

Ez a véletlenes dolog nem tetszik (mert itt jöhetne a következő filozofikus vita, hogy a "véletlen" épp az fejezi ki, hogy "ok nélküli".. ha van oka, akkor nem véletlen.. és ne menjünk bele, hogy vannak-e véletlenek egyáltalán :)))))

A múltbeli és jövőbeli hülyeség között semmiféle ok-okozati összefüggést nem látok.

Ha hülye is voltál, már simán elmúlt, szerintem :)))

2011. ápr. 27. 03:55
 10/38 anonim ***** válasza:
Ja, kérdező, hogy veled is foglalkozzunk, ez jó kérdés, tudsz még ilyet? :)
2011. ápr. 27. 03:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!