Ez igaz lehet (lent cikk)?
Ugye mindenki nyugtatgat minket. De lehet, hogy hazudnak, vagy hogy nem hazudnak, de fontos tényt, tényeket nem vesznek figyelembe.
Tegnap erre a cikkre akadtam:
Igaza lehet?
"Ha egy rossz helyen kipattant 6,5 –es erősségű földrengés másodlagos rengéshulláma eléri a fenti laza öntéstalajú területeket, akkor ezt a talajt megfolyósíthatja és az épületek elmerülhetnek benne."
- Ja, csak hogy még csak bizonyíték sincs arra, hogy valaha volt ilyen erejű földrengés Magyarországon. Ezt megközelítőből is csupán elenyésző. Előbb ér el mindek egy cunami, mint egy pusztító földrengés.
Most hirtelen nagyon veszélyesek lettek az atomerűművek, de pl. az a többezer szénbányász, aki évente meghal, valahogy senkit nem hat meg...
Azért ennyire nem kell pánikolni. :-)
Persze, minden igaz lehet. Képzeld el, ha a Nibiru pont telibe találja a Paksi Atomerőművet... Hűűűűű....
Pedro
Baromság.
"Ezt a hőt folyamatos, mesterséges hűtéssel el kell vonni a fűtőelemekből, mer ha ez nem történik meg, akkor megolvadnak és a beléjük zárt radióaktív anyagok a környezetbe kerülhetnek. Ez a hőtermelés kb. 6oo év alatt csökken le olyan mértékűre, hogy már nem kell mesterségesen hűteni azokat."
Amúgy meg, javítsatok ki ha tévedek, de ebből nem az következik, hogy még soha egyetlen gramm elhasznált fűtőelemet sem zártak hordókba, és ástak el?
Tényleg... Erre a 600-ra nem is figyeltem...
De 6.5-ös földrengés állítólag már volt is még lehet is.
"De 6.5-ös földrengés állítólag már volt is még lehet is."
- Egy állítólagnál megbízhatóbb forrás?
Keressek cikkeket?
Őszintén, nem én találtam ki. Várossal, évszámmmal lehetett hallani többször az esetet, hogy említik.
"1763. június 28.: 6,3-as erősségű rengés Komáromban, a város egyharmada elpusztult és több mint hatvanan meghaltak. Ez volt a Magyarországon bekövetkezett legnagyobb erejű földrengés."
Magyarországon nem szokott nagy erejű földrengés lenni. Persze, ELMÉLETILEG előfordulhat. De elhanyagolhatóan kicsi az esélye.
Pedro
Aki ezt a honlapot készítette nem ért a témához. Nem minden talaj érzékeny talajfolyósodásra. Továbbá a Paksi Atomerőmű alapozása úgy van megtervezne, ha mégis megtörténne ilyesmi, akkor is csak mm nagyságrendű relatív mozgások lehetségesek. Bármilyen lehetetlennek is hangzik, de a mérnökök nem egy szinten kezelik az erőműveket, mint mondjuk a családi házakat. Olyannyira nem, hogy a szabványok nem is érvényesek rájuk, speciális előírásokat (jóval szigorúbb) kell betartani.
Mellesleg nemrég ellenőrizni kellett a szerkezetet az élettartam meghosszabbítása kapcsán, és a gond nem akkor lenne, ha egy repülőgép becsapódna, vagy lenne egy nagy földrengés, hanem ha apadna a Duna...
Vegyél egy vödör laza száraz homokot. Tegyél rá egy ólomgolyót. Majd lassan mozgasd jobbra balra. Aztán a mozgatást gyorsítsd (emeld a mozgatás frekvenciáját) Egyszer csak lesz egy "gyorsaság", ahol a súly el fog süllyedni. Könnyen belátható, hogy nem is annyira a mozgatás ereje számít, hanem a gyorsasága (frekvenciája).
A talaj akkor folyósodik, ha nagyon laza és a mozgatása (a frekvenciája magas) gyors. A földrengések nem ilyenek....
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!