Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Meddig tart a jelen? (Mint idő).

Egyszerű huszonéves kérdése:

Meddig tart a jelen? (Mint idő).

Figyelt kérdés
A múltat és a jövőt könnyű meghatározni, de a jelent???
2011. febr. 24. 18:47
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
Igaz, a változás jobb szó. A föld forgásával azt akartam mondani, hogy ha megállna a föld forgása, akkor számunkra úgy tűnne mintha megállt volna az idő. :) De a föld forgása is egy fajta változás.
2011. febr. 25. 12:10
 12/39 A kérdező kommentje:

Nagyon jók a válaszok.

Elgondolkodtató azért a kédés. :-)

2011. febr. 25. 22:27
 13/39 anonim ***** válasza:
Dehát miért állna meg számunkra az idő? Akkor is mozognék, akkor is le tudom fejelni a villanyoszlopot, ha nem figyelek :) Max a nap fix helyen lenne az égen, de attól még nem érezném úgy, hogy megállt az idő :)
2011. febr. 25. 22:45
 14/39 anonim ***** válasza:
Nem telnének az órák, napok. Azaz telnének, de mi úgy éreznénk hogy mindig szombat dél van. A naptári időre gondoltam.
2011. febr. 25. 22:49
 15/39 A kérdező kommentje:
Nem úgy van ha megállna a Föld keringése akkor összeomlana az egész?
2011. febr. 26. 19:58
 16/39 valaki234 ***** válasza:

A jelen 0 ideig tart, de mégis végtelen hosszú ideig.

Szerintem. Nem vagyok tudós, nem kell beleszólni.

2011. márc. 5. 16:36
 17/39 anonim ***** válasza:

Tényleg elég nehéz a jelent, mint fogalmat megfogni.

Én most így első belegondolásból úgy definiálnám, hogy ami se nem múlt, se nem jövő.

És ha belegondolok, ez minden cselekvésnél, történésnél más-más hosszúságot jelent nekem. Mármint az, hogy elolvasok egy szót, annak a 'jelenje' alig pár tized másodperc. Viszont annak a 'jelenje', hogy itt ülök a széken, több perces jelen.

2011. márc. 13. 19:58
 18/39 anonim ***** válasza:

Kedves LastOne.Left, hadd kérdezzem már meg, te buddhista vagy? Csak mert a hsz.-e(i)dből úgy tűnik.

Az elméleti gondolkodás arra vezet, hogy a jelen 0 időtartamú. Azonban a kvantumfizikai kísérletek engem sokkal inkább arról győznek meg, hogy a jelennek bizony van egyfajta kiterjedése, talán ez egyezik a Planc-idővel.

Egyébként pedig sose értettem, miért kell azon vitatkozni, hogy idő létezik-e. :) Az idő ugyanolyan, mint a tér: egy koordináta. A koordináta pedig nem más, csak amivel azt a valamit mérni tudjuk. A tér objektumai a testek, az idő objektumai az események. Ugyanolyan valóságos az egyik, mint a másik.

2011. márc. 13. 23:36
 19/39 anonim ***** válasza:

kedves 23:36.

Nem, nem vagyok buddhista, én csak simán ember vagyok. :)

Egyébként amit írsz a kvantumfizikai kísérletekről, az csak azt mutatja meg, hogy az univerzum változása mértékének kiszabtunk egy egységet, amit elneveztünk Planck-időnek. Mondhatjuk, hogy per pillanat a Planck-időt tartjuk az univerzum 1 darab pixelének. Viszont a többi kvantumfizikai kísérlet, példaként egy olyan, amikor a részecske úgy reagál, mintha jövőből hozott volna információt, és két részecske egymással való kontaktja, amit "időn és téren túl" tesznek meg is arra enged következtetni, hogy az idő és tér "felett" még van valami, ami ezeket átfogja, ami mindezt megjeleníti...és nem egy koordináta, mivel az tény, hogy mindkettőt kineveztük koordinátának, de mindazért, hogy tudjunk számolni...ez viszont nem azt jelenti, hogy mindkettő önmagában létező...mivel az anyagi megjelenés hiányában "cseszhetjük" mind a teret és mind az időt...Tehát nem mindegy, hogy a tér miatt van anyag, és az idő miatt van esemény, vagy fordítva...:P

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. márc. 14. 09:29
 20/39 anonim ***** válasza:

"Nem, nem vagyok buddhista, én csak simán ember vagyok. :)"

Ez tetszett. :D

Egyébként mi meg már vitatkoztunk ebben a témában, csak mivel nekem nincs aláírásom, így számodra talán kicsit személytelennek tűnhet az itteni cseverészés.

OFF

Apropó, hogyan lehet automatikus aláírást rendelni a HSZ-ekhez? Sokaknál látom, hogy XY válasza, kettőspont... Talán némely esetben hasznos lenne ez a funkció, igaz nem minden esetben. :P

ON

"Egyébként amit írsz a kvantumfizikai kísérletekről, az csak azt mutatja meg, hogy az univerzum változása mértékének kiszabtunk egy egységet, amit elneveztünk Planck-időnek. Mondhatjuk, hogy per pillanat a Planck-időt tartjuk az univerzum 1 darab pixelének."

Igen, idáig egyezik a gondolatrendszerünk. Nagyon jó a megfogalmazás; a kvantumfizikai kísérletek arra utalnak, hogy a valóság kvantált: mind időben, mind energiában (talán térben is). Ezek közül nem tudom, h melyik az amelyik ténylegesen bizonyított, mindenesetre a kvantumfizikai világkép ilyen: szó szerint pixelekről lehetne beszélni.

"Viszont a többi kvantumfizikai kísérlet, példaként egy olyan, amikor a részecske úgy reagál, mintha jövőből hozott volna információt, és két részecske egymással való kontaktja, amit "időn és téren túl" tesznek meg is arra enged következtetni, hogy az idő és tér "felett" még van valami, ami ezeket átfogja, ami mindezt megjeleníti...és nem egy koordináta..."

Az, hogy vannak az időben visszafelé haladó részecskék (pl. a pozitronok), az nem jelenti azt, hogy idő mint koordináta nem létezik, sőt inkább pont ezt bizonyítja. Ugyanis nem beszélhetnénk "előrefeléről" meg "visszafeléről". Az "időn túl"-iság meg csak annyit tesz, hogy több dimenzió létezik, mint 4. :)

"és nem egy koordináta, mivel az tény, hogy mindkettőt kineveztük koordinátának, de mindazért, hogy tudjunk számolni...ez viszont nem azt jelenti, hogy mindkettő önmagában létező...mivel az anyagi megjelenés hiányában "cseszhetjük" mind a teret és mind az időt...Tehát nem mindegy, hogy a tér miatt van anyag, és az idő miatt van esemény, vagy fordítva...:P"

Nézd, teljesen meddő dolog az idő létezőségén filózni. Ez ugyanolyan, mintha azon vitáznánk, hogy vajon a számegyenes létezik-e. És ha igen, hány darab számegyenes van? :) Mert hogy én tegnap bementem Pestre, és képzeld, találkoztam egy számegyenessel, ami azt mondta, hogy végtelen sok szám csücsül rajta, de nem minden szám van rajta, mert ugye vannak a komplex számok, amik a "számegyenesen túl" vannak, persze azt nem bizonyította, hogy a rajta csücsülő és a rajta nem csücsülő számok léteznek-e. Tényleg, léteznek számok anyagi világ nélkül? Megint csak egy megfoghatatlan, s valójában értelmezhetetlen kérdés. A számok, a számegyenes, a koordináták, a dimenziók, az idő, a tér mind-mind egy fogalmi rendszer kellékei, ezek mérőeszközök, vagy ha jobban tetszik, ez egy nyelvezet, amivel felfogjuk a racionális világot. Mint ahogy a programnyelv is leírja a programot: A Counter Strike játékban is minden programrészlet egy bizonyos nyelvezet alapján jött létre, mégis értelmetlen feltenni azt a kérdést, hogy az a nyelv létezik-e, vagy éppen az a fal, ajtó, fegyver, emberke a létező a játékban.

Hogy az esemény létezik-e az idő miatt vagy fordítva, sztem ennek a kérdésnek ugyanúgy nincs értelme; mindkettő egymásnak feltétele: az idő az amivel az események hosszúságát mérjük, az a mérőeszköz, a colstok.

Más az, ami fizikálisan létezik, és más az, ami a fogalmainkban létezik, de mindkettő lehet teljesen racionális. Sajnos én ezt laikusként nem tudom jobban elmagyarázni; talán egy tudós emberke ezt egzaktul ki tudná fejteni. Az én kapacitásom betelt. :)

2011. márc. 14. 11:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!