Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi a megoldása ennek a paradox...

Mi a megoldása ennek a paradoxonnak? (bővebben lentebb)

Figyelt kérdés
Szóval a matektanárom feladott egy feladatot ami így szólt: 3 nagyon okos ember él egy szigeten.Egy tanár egy orvos és egy ügyvéd. Nem tudták eldönteni ki a legokosabb. Fogtak 3 botot összekormozták a végét és bekötötték a szemüket. Akinek a fején a bot vége nyomot hagy az a legokosabb. Ha látják a másik fején a pöttyöt akkor tapsoljanak. Levették a kendőt. Az ügyvéd látta a tanár és az orvos fején a pöttyöt, elkezdett tapsolni. A tanár látta az orvos és az ügyvéd fején a pontot, ő is tapsolni kezdett. Az orvos úgyszintén látta az ügyvéd és a tanár fején a pöttyöt, tapsolt. Egyszer a tanár megszólal: "Az én fejemen van egy pötty." Honnan tudta a tanár hogy van egy pötty a fején? Légy szíves ha tudjátok a választ írjátok meg (nem beszéltek egymással, nem néztek vízbe, stb...). Érthető matematika választ kérek!
2010. dec. 10. 15:10
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
70%

Képlettel nem tudom leírni, de vagy elírtad, vagy nincs paradoxon :)

Naszóval: Leírom, ki, kinek a fején látta:

Ügyvéd: tanár és orvos

Tanár: ügyvéd és orvos

Orvos: Ügyvéd és tanár

Tehát megvan a hat lehetséges kombináció, vagyis ebből tudhatja mindenki, hogy mindenki fején pötty van. És mivel mindenki tapsolt, így mindenki látta a másik kettő fején a pöttyöt.

Na most vagy a feladatot írtad le rosszul, vagy én értelmeztem valamit félre :)

2010. dec. 10. 15:24
 2/14 arbeitmachtfrei ***** válasza:
75%
Nem jól írtad. Nem azt mondja, hogy az én fejemen van egy pötty, hanem , hogy az én fejemen egy pötty van.
2010. dec. 10. 15:27
 3/14 anonim válasza:
78%
Lehet,hogy én vagyok a hülye,de a bot magától hagyott pöttyöt a fejükön?Vagy ők böködték egymást a botokkal?És miért így döntötték el?Nekem ez az egész logikátlan.
2010. dec. 10. 15:35
 4/14 arbeitmachtfrei ***** válasza:
75%
Annyi a logika, hogy ő látta valaki fején , hogy több nyom van, és mivel tudja, hogy ő is ütött valakire kitalálta a megoldást.
2010. dec. 10. 15:37
 5/14 Tika88 válasza:
50%

Eleg baj ha logikatlan :))

Minden esetre egyenkent tapsoltak es ebbol nem lehet biztos a tanar h neki tapsoltak-e vagy a tarsanak>>>

2010. dec. 10. 18:24
 6/14 anonim ***** válasza:
55%

tanár tapsolt -> az ügyvéd, ésvagy az orvos fején pötty van

orvos tapsolt -> az ügyvéd, ésvagy a tanár fején van pötty

ügyvéd tapsolt -> a tanár, ésvagy az orvos fején van pötty

nos a tanár nem tudhatta, hogy a fején van pötty, mert ő látta, hogy az orvos ÉS az ügyvéd fején is van pötty. így amikor az orvos tapsolt, lehet,h csak az ügyvéd miatt tapsolt, és amikor az ügyvéd tapsolt, lehet, h csak az orvos pöttye miatt.

szerintem a tanár csak betippelte, h van pötty a fején :DD

2010. dec. 10. 19:16
 7/14 A kérdező kommentje:
15:35-ös válaszoló nem az a lényeg hogy hogy hagyott nyomot a bot(amúgy igen, elfelejtettem odaírni: egymás fejéhez nyomták a botot), hanem az hogy honnan tudta a tanár hogy neki van egy pötty a fején!
2010. dec. 11. 11:23
 8/14 anonim ***** válasza:
50%
19:16 van igaza tanár csak gondolkodás nékül rávágta mert azt hitte 1taps= 2pötty ..
2010. dec. 11. 15:29
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Én ezt kicsit másképp ismertem:

"Három görög filozófus déli sétára indult egyszer Athén környékére.Egy olajfa árnyékában borozgatva csendes beszélgetésbe kezdtek az alapvető lételemi kérdésről:mi a létezés célja.A vita hevesebbé,majd zavarosabbá vált,és végül ellaposodott.Nemsokára mindhárom filozófus álomba merült a fa árnyékában.Egy minden csínyre kapható Athéni suhanc rábukkant a szendergő filozófusokra,és óvatosan mindhármuk homlokára fehér festéket csöppentett.

Nem sokkal a napszállta előtt a fán lakó bagoly röppent oda a fölébük hajló ágra.Huhogott egyet,majd zajosan szárnyra kapott.A bagolykiáltás felébresztette a filozófusokat,s első pillanatban mindegyikük azt hitte hogy a bagoly díszitette fel társai homlokát.Mindhárman nevetésben törtek ki.

Kétségkívül szórakoztató volt a látvány,s talán öt másodpercbe is tellett,míg egyikük hirtelen elkomorult.Vajon miért?"

Így a megfejtés a következő:

A három filozófus legyen 1, 2 és 3!

"1 a felszabadultan kacagó 2-re tekintve rájött, hogy annak fogalma sincs a homlokán éktelenkedő fehér pöttyökről. Ha az ő (1) homloka tiszta, úgy 2 nyílván 3-on nevet. De mit gondolhat akkor 2 3 jókedvének okáról? S ebben a pillanatban komorodott el."

A megoldás szerintem itt is ehhez hasonló.

2010. dec. 11. 21:36
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

Elég hülye példa ezekkel a botokkal. Nekem is logikátlan. de van egy találós kérdéses könyvem, abból leírom, mi a megfejtés:

Egy matematikaversenyen hármas holtverseny alakult ki az első helyen. A szervezők- hogy eldöntsék, ki legyen az első,- elővettek 3 db fehér, illetve kettő db fekete sapkát. A három versenyzőt körbeállították, bekötötték a szemüket egy-egy kendővel, majd mindenkinek a fejére tettek egy fehér sapkát, a két feketét pedig eltették. Ezután levették a kendőt a fejükről, így tehát mindenki láthatta, hogy a másik kettőn milyen színű sapka van, de természetesen a sajátját nem. A versenyen az lesz a nyertes, aki előbb kitalálja, milyen színű sapka van a saját fején. Egy kis idő múltán az egyik versenyző felkiáltott: -Fehér van rajtam!

Hogyan következtethette ki?

Megoldás: A legokosabb így gondolkodhatott: Ha rajtam fekete sapka van, akkor a mellettem levő versenyző ezt látja, és a másik fehéret is látja. Ekkor, ha ő arra gondol, hogy rajta is fekete van, akkor viszont a harmadik ember két feketét lát, és rögtön felkiáltana, hogy a sajátján feér van, mivel feketéből összesen csak kettő van. De a harmadik nem kiáltott fel, ezért a másodiknak kellene tudnia, hogy rajta sincs fekete. Mivel erre már rá kellett volna jönnie, (hiszen csak okos ő is), és mégsem szólalt meg, az csak úgy lehet, hogy rajtam is fehér van, úgyhogy gyorsan szólok, mielőtt a többiek is így végiggondolják.

2010. dec. 11. 21:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!