Mi a megoldása ennek a paradoxonnak? (bővebben lentebb)
Képlettel nem tudom leírni, de vagy elírtad, vagy nincs paradoxon :)
Naszóval: Leírom, ki, kinek a fején látta:
Ügyvéd: tanár és orvos
Tanár: ügyvéd és orvos
Orvos: Ügyvéd és tanár
Tehát megvan a hat lehetséges kombináció, vagyis ebből tudhatja mindenki, hogy mindenki fején pötty van. És mivel mindenki tapsolt, így mindenki látta a másik kettő fején a pöttyöt.
Na most vagy a feladatot írtad le rosszul, vagy én értelmeztem valamit félre :)
Eleg baj ha logikatlan :))
Minden esetre egyenkent tapsoltak es ebbol nem lehet biztos a tanar h neki tapsoltak-e vagy a tarsanak>>>
tanár tapsolt -> az ügyvéd, ésvagy az orvos fején pötty van
orvos tapsolt -> az ügyvéd, ésvagy a tanár fején van pötty
ügyvéd tapsolt -> a tanár, ésvagy az orvos fején van pötty
nos a tanár nem tudhatta, hogy a fején van pötty, mert ő látta, hogy az orvos ÉS az ügyvéd fején is van pötty. így amikor az orvos tapsolt, lehet,h csak az ügyvéd miatt tapsolt, és amikor az ügyvéd tapsolt, lehet, h csak az orvos pöttye miatt.
szerintem a tanár csak betippelte, h van pötty a fején :DD
Én ezt kicsit másképp ismertem:
"Három görög filozófus déli sétára indult egyszer Athén környékére.Egy olajfa árnyékában borozgatva csendes beszélgetésbe kezdtek az alapvető lételemi kérdésről:mi a létezés célja.A vita hevesebbé,majd zavarosabbá vált,és végül ellaposodott.Nemsokára mindhárom filozófus álomba merült a fa árnyékában.Egy minden csínyre kapható Athéni suhanc rábukkant a szendergő filozófusokra,és óvatosan mindhármuk homlokára fehér festéket csöppentett.
Nem sokkal a napszállta előtt a fán lakó bagoly röppent oda a fölébük hajló ágra.Huhogott egyet,majd zajosan szárnyra kapott.A bagolykiáltás felébresztette a filozófusokat,s első pillanatban mindegyikük azt hitte hogy a bagoly díszitette fel társai homlokát.Mindhárman nevetésben törtek ki.
Kétségkívül szórakoztató volt a látvány,s talán öt másodpercbe is tellett,míg egyikük hirtelen elkomorult.Vajon miért?"
Így a megfejtés a következő:
A három filozófus legyen 1, 2 és 3!
"1 a felszabadultan kacagó 2-re tekintve rájött, hogy annak fogalma sincs a homlokán éktelenkedő fehér pöttyökről. Ha az ő (1) homloka tiszta, úgy 2 nyílván 3-on nevet. De mit gondolhat akkor 2 3 jókedvének okáról? S ebben a pillanatban komorodott el."
A megoldás szerintem itt is ehhez hasonló.
Elég hülye példa ezekkel a botokkal. Nekem is logikátlan. de van egy találós kérdéses könyvem, abból leírom, mi a megfejtés:
Egy matematikaversenyen hármas holtverseny alakult ki az első helyen. A szervezők- hogy eldöntsék, ki legyen az első,- elővettek 3 db fehér, illetve kettő db fekete sapkát. A három versenyzőt körbeállították, bekötötték a szemüket egy-egy kendővel, majd mindenkinek a fejére tettek egy fehér sapkát, a két feketét pedig eltették. Ezután levették a kendőt a fejükről, így tehát mindenki láthatta, hogy a másik kettőn milyen színű sapka van, de természetesen a sajátját nem. A versenyen az lesz a nyertes, aki előbb kitalálja, milyen színű sapka van a saját fején. Egy kis idő múltán az egyik versenyző felkiáltott: -Fehér van rajtam!
Hogyan következtethette ki?
Megoldás: A legokosabb így gondolkodhatott: Ha rajtam fekete sapka van, akkor a mellettem levő versenyző ezt látja, és a másik fehéret is látja. Ekkor, ha ő arra gondol, hogy rajta is fekete van, akkor viszont a harmadik ember két feketét lát, és rögtön felkiáltana, hogy a sajátján feér van, mivel feketéből összesen csak kettő van. De a harmadik nem kiáltott fel, ezért a másodiknak kellene tudnia, hogy rajta sincs fekete. Mivel erre már rá kellett volna jönnie, (hiszen csak okos ő is), és mégsem szólalt meg, az csak úgy lehet, hogy rajtam is fehér van, úgyhogy gyorsan szólok, mielőtt a többiek is így végiggondolják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!