Matek házi. Mi az egyenletek megoldása?
x2+y2+z2=?
x+y+z=1
1/x+1/y+1/z=0
Válaszokat előre is köszönöm!
Nos, ha mindhárom különböző egyenlet, akkor szerintem az elsőt nem lehet megcsinálni, a másodikat se, a harmadiknak pedig nincs megoldása.
Nem egyenletrendszer akar ez lenni amúgy? mondjuk akkor is zavar az, hogy 3 tört összege 0
Valóban, elnézést, lehet hogy negatív az ismeretlen :D csak a második után mentem rá a harmadikra, és egyenletrendszerként kezeltem, úgy nem hiszem hogy megoldható.
Egyenletrendszert pedig itt leírják hogyan lehet:
Így, hogy x2+y2+z2=? nem megoldható. Mi az a kérdőjel?
Így max kifejezed az egyik ismeretlenből a másikat, de az se lesz vmalami szép kifejezés.
Én úgy értelmezem ezt a feladatot, hogy a számok négyzetösszegét kell megmondani, ha ismerjuk a számok összegét és a reciprokaik összegét. Ekkor az utolsó egyenletet felszorzod x, y, z-vel majd kettővel és ezt kapod:
2(y*z+x*z+x*y)=0
Ekkor igaz, hogy (x+y+z)^2-2(y*z+x*z+x*y)=x^2+y^2+z^2, azaz a második egyenlet négyzetéből levonva a harmadik átalakított egyenletet, pont a keresett első egyenletet kapjuk, azaz x^2+y^2+z^2=1^2-0=1.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!