Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért hal meg az aki nem...

Miért hal meg az aki nem alszik 1 héten át?

Figyelt kérdés

Miért hal meg az aki nem alszik 1 héten át?

nem értem miért hal meg.

mert kimerül teljesen vagy nem pihen eleget?

1 hét az durva mondjuk :)

csak tök jó lenne más esetekben ha ez megszűnne :)

2010. nov. 29. 18:26
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
67%

„akkor hajrá barátom teszteld...

Már bocs, én teszteljem a te marhaságaidat?

„a kiírt kérdés pont erről a tesztről szól...ha az elménk nem pihen x ideig, a fizikai test felmondja a szolgálatot. ennél jobb tesz nincs is.”

Ez a teszt csak a jelendség tényét állapítja meg, Akárhányszor elvégzed, nem kapsz mást, mint amit már tudsz: X ideig történő alváselvonás halált okoz. Ezután kellene a következő tesztet kiagyalni a miért kérdésére. Az nem teszt, hogy bedobok valami hülyeséget.

A tudománynak egyelőre nincs jó tesztje a miértek megtalálására. Viszont a tudomány nem érzi úgy, hogy mint egy okostojás kisdiák állandóan jelentkeznie kéne mindennel kapcsolatban, hogy mondjon valamit, még ha hülyeség is. A tudomány számára a „még nem tudjuk” nem ciki.

Ezzel szemben te olyan állítást fogalmazol meg, hogy például:

„A tudatunk jelenlegi állapota nem bírja el a folytonos észlelést,”

Ezt mivel bizonyítod? Tesztelted? Vagy íróasztal mellett kiokoskodtál egy elméletet? Van mérhető határa az észlelésnek? Van mértéke az észlelésnek? Arról hallottál, hogy az összes érzékelő neuron ugyanúgy dolgozik, mint ébren?

„én arra adtam az ötletet...és összepasszol az állításommal”

A tudomány az nem pasziánsz. Nem az a lényeg, hogy állítsunk dolgokat, amik összepasszolnak a világgal, hanem hogy lehetőség szerint a legobjektívabb valóságnak is megfeleljen. Kedves barátom, te igen rossz bíró lennél, mert láthatólag neked elég, ha a történet „passzol”, de nem érdekel, hogy igaz-e vagy sem. Egy jó ügyész bárkire ki tud találni egy passzolós történetet, hogy miért ő a gyilkos.

Az én számomra egy passzoló történet akkor sem ér semmit, ha csak az az egy van. Azt az egyet le kell tesztelni, hogy tényleg jó-e. A tied nem hogy nincs tesztelve, de nem is lehet, mert olyan fogalmakkal operál, amiknek a tudományban nem az a jelentésük ahogy használod, vagy nincs is.

2010. nov. 30. 12:11
 12/17 anonim ***** válasza:
83%

12:11

Én azt mondtam, hogy a tudatunk, függetlenül attól, hogy az agyunk terméke, vagy sem, nem bírja el a folyamatos érzékelést. Egy gép, ha folyamatos áramellátás alatt van, akkor bármeddig kibírja az információ áradatot, persze alkatrészei szavatosságáig. Az embernél ez a dolog nagyon rövid idő alatt működésképtelenné teszi a fizikumot. szimpla egyszerű viszonyítás.

Miért gondolod, hogy nem így van, amikor egy ilyen összehasonlításnál, mint amit most adtam ezzel a gépes kérdéssel kapcsolatban, egyértelműsíthető, hogy a tudatunknak van köze a dologhoz, ami más, mint egy gépé?

"A tudomány számára a „még nem tudjuk” nem ciki."

S vajon belátni azt, hogy esetleg másnak lehet igaza, az ciki e? Ez nem azt jelenti, hogy nekem lenne igazam, de te végig gondoltad, amit mondtam? őszintén.

"Egy jó ügyész bárkire ki tud találni egy passzolós történetet, hogy miért ő a gyilkos."

Ne haragudj meg, de van egy tényünk...ha nem alszunk tudatosan, vagyis folyamatosan kitesszük magunkat az univerzum érzékelésének, akkor rövid időn belül elhalálozunk, s ugyanez vonatkozik egy állatra is, bár egy állat nem dönt így direkt módon, hanem automatikusan elalszik. Ebből a tényből kiindulva tettem meg az állításomat. De a tudomány a tudatot az agy termékének tartja, egy "húsdarabnak", mondhatni nemlétezőnek, így képtelen felfogni azt amit mondtam, még ha esetleg nem is igaz. Ez utolsó mondat természetesen nem mindenkire vonatkozik.

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. nov. 30. 15:27
 13/17 anonim ***** válasza:
83%

bocsánat efelett átsiklottam. :)

"Arról hallottál, hogy az összes érzékelő neuron ugyanúgy dolgozik, mint ébren?"

De a tudat "nincs jelen", mély alvás állapotánál, így az egyénnek emléke sincs arról ami történik aközben, amikor mélyen alszik.

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. nov. 30. 17:40
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
el fogsz aludni, akár állva is. Kikapcsol az agyad. Elájulhatsz is.
2010. nov. 30. 18:51
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, a miértjét biztosan nem, még a hogyanját sem, de gondolom, valahogyan a vegetatív funkciók fölötti kontrollal szabadulhat el a ló. Legalábbis én sokszor próbáltam már a súlyos kialvatlanságot (a rekordom 76 óra egyfolytában, illetve valami 18 óra 8 napon - remélem, soha nem fogom megdönteni), és sok ismerősöm is. Például az ember hőérzete teljesen megbolondul már viszonylag egész hamar; természetesen az időérzék azonnal fejreáll, ahogy először világosodik ki alvás nélkül; az éhségérzet általában szintén világgá megy; az érzelmi reakciók szintén extrémbe mennek át minimális inger hatására (sírás, röhögés, dühkitörés) (bocsi, ez nem vegetatív, de állítólag a teteje ennek is a hipotalamuszban van vagy mi). Mindig látványosan lefogyok az ilyen tortúrákon, gyanús, hogy a vízháztartásom is meghülyülhet, bár ezt konkrétan nem szoktam érzékelni. A legújabb szerzeményem pedig a közönséges hányinger, amin semmi nem segít, még az öklendezés sem, csak a hanyattfekvő pozíció - bár ez utóbbiról gyanítom, hogy erősen pszichoszomatikus dolog lehet.

Ja, és a mozgáskoordináció is teljesen taccsra megy, mintha részeg lenne az ember. Cikkcakkban a folyosón és hasonlók. De ez inkább csak afféle "bónusz".

2010. dec. 1. 00:50
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Az agy a megszerzett információkat (és ez alatt nem csak a lexikális tudást kell érteni,hanem mindent amit látsz ,hallassz ésatöbbi) alvás alatt dolgozza fel. Tegyük fel,hogy egy hétig nem alszol-bár ez szinte lehetetlen,mivel az ilyen rendkivüli helyzetekben önnálósitja magát a test. Például ha iszonyatosan kell pisálnod,egy idő után akármennyire szeretnéd nem fogod tudni visszatartani. Ha te megakarsz fulladni,és nem veszel levegőt egy idő után elájulsz,ami ugye azzal jár,hogy elkezdesz lélegezni.. A szükségletek kielégitését nem lehet tudattal irányitani egy bizonyos határ felett.

Szóval nem alszol egy hétig. Az idegsejtjeid kikészülnek,egyfolytában bombázza az agyadat az információ,nincsen pihenés,feldolgozás. Mivel a sejtosztódás túlnyomó részt alvás közben történik,ezért az összes többi szerved,de még az immunrendszered is leépül.

Amúgy jól írta valaki,ha az 5 alvási fázis közül csak az egyiket nem engedik futni,az is halálhoz vezet.

2010. dec. 21. 14:02
 17/17 anonim válasza:
Az agy neuronok hálózata. Úgy működik, mint egy számítógép. (bár ez messzemenően nem felel meg a valóságnak) A lényeg az, hogy az információ továbbítása/feldolgozása/válaszreakció kidolgozása energia igényes munka. Ne merüljünk ebbe annyira bele, a lényeg az, hogy ezen folyamat során, az agy, pontosabban az axon nyúlvány folyamatosan re- és depolarizálódik. Ezt a Na-K pumpa tartja egyensúlyban. (habár más elemek is részt vesznek, például jelentős a klór szerepe) Most gondoljunk úgy az agyra, mint egy elem, ami használat közben merül (esetünkben depolarizálódik). Ébrenléti állapotban az információ feldolgozása során repolarizáció történik nagyobb mértékben, és depolarizáció kisebb mértékben.(vigyázat, nem elírás. REpolarizáció) Alváskor a fordítottja. Innen már egészen könnyen belátható, hogy folyamatos ébrenlét (vagy REM [rapid eye movement] szakasz nélkül) egy időután teljesen REpolarizálja az idegsejtek testét és a sejtközi anyagot, ezzel megszűnik a ion áramlás, amit úgy is felfoghatunk (szigorúan elektronikus szemmel nézve), hogy megszűnik az elektron vándorlás. (a valóságban egy- és kétszeres pozitívan töltött ionok vándorolnak, de ez egyben úgy is vehető, mintha a negatív töltésű elektronok vándorolnának.[félvezető technika]). És mivel az agy, egyfajta számítógép, amin már nem folyik keresztül áram (vagy olyan alacsony mértékű, hogy az már visszafordíthatatlan károsodást okoz), bekövetkezik a teljes REpolarizáció (árammentesség), vagyis az agyhalál. Fentebb említették, hogy a vegetatív funkciók sorra hibásoknak meg. Ez azért van, mert az agy képes átcsoportosítani az erőforrásait. Ennél bővebb magyarázatot nem látok szükségesnek.
2012. márc. 10. 10:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!