Én gondolkodom, vagy az agyam?
ha a matéria alatt a fizikális megjelenést érted, vagyis az érzékekkel(öt darabbal) megfogható "látképet", akkor nem, nem az. ha a matéria alatt azt értjük, ami változó, ami úgymond nem az abszolútum, nem a kimondott valóság, akkor az ember jelenleg elfogadott tudata igen, matéria, mivel változik még. ha pedig teljes valójában vizsgáljuk a dolgot, és csak a megjelenő matériával foglalkozunk(azzal nem, amit kintre rakunk), vagyis a mentális képsorral, akkor azt vesszük észre, hogy minden gondolat ami megjelenik, de a gondolat egy az elmével, ahogyan te is egy vagy a gondolataiddal, de nem mindegy, hogy melyik a "tulajdonos"...a gondolat tulajdonában van az Elme, vagy az Elme tulajdonában van a gondolat, a gondolat hozza létre az Elmét, vagy az Elme a gondolatot? szóval a kacsacsőr merre néz, az a főkérdés. Szerintem egyértelmű.
üdv
inkább úgy fogalmaznék, hogy a test az átjátszó a tudatnak(és itt most az emberi jelenlegi tudatállapotát értem tudat alatt). Azáltal jelenik meg a képsor, de a tudatban teszi ezt meg, és a tudat az agy segítségével képes gondolkodni, a tudat tárolja az emléket(s amikor az egyén emlékezni akar, akkor a memóriáért felelős agyi állomány lép munkálatba, de az emlék nem ott van), de még mindig az emberi tudat mostani állapotáról beszélek. ezt úgy értem, hogy a mostani tudatállapota az embernek, nevezzük egonak(ami a testtel születik és azzal meg is hal), tehát az ego egyenértékű egy állati tudattal, csak ugye az állat agya nem olyan komplex, így az állat képtelen gondolkodni olyan formában mint most mi, így memorizálni meg ilyesmi. de a fizikai megjelenést nem az ego gondolja ki, hanem a mélyebb Tudat/Elme, ami felölel mindent így az egot(amit illúziónak neveztem az egyik bekezdésben az előző hszemben) is, az ego csak megjelenít, ha szabad így mondanom, ugye a sémából az érzékeire korlátozva és személyes gondolatival alkotni képes. a Tudatot tehát megfigyelni nem lehet, mivel az a megfigyelő, így ez képtelenség. a Tudatot nem az öt érzékkel kapjuk el, hanem a hatodikkal, az elmével/értelemmel. ráadásul az öt érzékünk is csak korlátozva jeleníti meg a frankó fizikai megjelenést. Igazság szerint arról van szó, hogy amit a tudósok egy része most az "énnek" hisz, amiről azt mondja az agy illúziója az az ego, amolyan kicsi én...az az én, ami a testével azonosítja magát, ami elkülönültséget tapasztal, ami korlátozva van a fizikuma miatt, mert abból tekint ki, a szemével akar látni, és megfeledkezett az elméről és annak függetlenségéről, elsődlegességéről. az ego gondolkodik az aggyal...de nem az Elme. Az egora rámondhatjuk végül is azt, hogy gondolat alkotja, de nem az ember igazi énjére az Elmére, mivel Az jelenít meg az eszközzel, Önmaga Gondolatával. Fontos megérteni az ember döntési képességét, hogy választhat az ego és az Elme között.
megpróbálom neked absztrakt módon példázni. úgy képzeld el a dolgot, hogy amikor mondjuk te elképzelsz amgadban egy szituációt, jelenetet...akkor végül is te, mint "teremtő", hozod létre magadban az anyagot, és az anyagcsoportok mögé, amiket megjelenítesz az epizódban, önmagadat rakod be mint értelmet, de ha a gondolatsorban megjelenő egyik egyén szemszögét nézzük, az csak a testen lát ki első rendben, mert nem tudja, hogy Te "ott" vagy mögötte latensen, csak azt tudja először, hogy valamit érzékel, tehát feltételez egy külső világot.
a lényeg csak annyi, az egyik előző hszemet figyelembe véve, hogy ha megszabadulunk az érzékelés korlátaitól, akkor észleljük a frankót...ha pedig nincs érzék, nincsen fizikai megjelenés, sem gondolat, sem változás...ami pedig marad az az Elme, amolyan "inaktív állapotában", de teljességben, viszont ez a mi szemszögünkből, akik időhöz vannak még kötve.
bízom benn érted valamelyest és üdv
egy kis kiegészítés, hogy bizonyítást nyerjen az, hogy az elme kreálja a gondolatot...szóval az emberi elme képes arra, hogy tudatosan megállítsa gondolatait, így magát a megjelenő anyagot is. tehát ha erre képes, akkor az elme eszköze, terméke a gondolat, és nem fordítva, hiába van befolyásoló hatással a gondolatok megjelenése az elmére.
üdv
Vagyis ùgy érted hogy csakis a Tudat az elsödleges létezö mely minden matéria alkotòja és minden matériàt àtfog,mely minden élölény egòjàban megtestesülést
nyer(de nem csak),vagyis a Tudat terméke a matéria,az Ego viszont a Tudatot nem képes "làtni" mivel ahhoz meg kéne szabadùlnia az illùziòktòl melyeket a Tudat àltal indukàlt vilàg okoz. üdv
nagyon szépen fogalmaztál.
és igen így néz ki a dolog, ezért is beszéltem korábban osztatlan Tudatról és mentális elvről.
üdvözlet
egy dolog még, hogy jobban megértsd.
az ember képes dönteni az ego és a Tudat között, vagyis képes túllépni az illúziókon, amin az ego nem, ha a tudatot választja, illetve egy idő után saját maga észreveszi. ezért is van az ego, hogy legyen valami, ami nem a valóságot adja vissza. amolyan elválasztás, hogy a kontraszt itt is meglegyen, a szükséges "más", amikor elméleti dolgokról van szó, hiszen az érzékek megoldják fizikailag a viszonyítottságot.
üdvözlet
Meg kell mondanom hogy eleg nagy hatast gyakorol ez az elmelet ram,felkeltetted az erdeklodesemet.Habar elotte mar olvastam Spinozat,Descartest,Leibnizt is mint emlitettem(nagy a hasonlosag az ovek es ezen elmelet kozott) de igy egy kicsit mar tobb oldalat is felfedeztem ezen elmeletnek.Magyarazatot adhat olyan kerdesekre is melyekre eddig meg nem letezett logikus,tudomanyos valasz(Peldaul a keresztenyeknel a Krisztus altal veghezvitt csodakra).Remelem ebben a hipotezisben rejlik az igazsag es majd bizonysagot nyer,esetleg tobben figyelnek fel a jelentosegere.
Orom volt beszelgetni veled,koszonom a valaszaid.
Udv SteV.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!