Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi a különbség egy foszforeszk...

Mi a különbség egy foszforeszkáló és egy fluoreszkáló anyag között?

Figyelt kérdés
Mindkettő világít nem? Összevissza hallom és felváltva, de igazán a különbséget nem tudom köztük.
2009. jan. 12. 01:37
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Nyilván... :D
2009. nov. 13. 07:46
 12/20 anonim válasza:
tehát ha például sötétben világító körömlakkot szeretnék (ami nem UV fény alatt világít hanem csak simán sötétben is) akkor melyiket válasszam?
2012. márc. 19. 23:41
 13/20 anonim ***** válasza:
55%

Fluoreszkálót válassz! :D de az is akkor világít ha előtte kap energiát a feltöltődésre. ugyanis lumineszkáló körömbigyóról még nem hallottam, persze lehet, hogy van.

Pl. a szentjánosbogár is lumineszkál. :D

2012. júl. 6. 15:21
 14/20 anonim ***** válasza:
Ezek a lövedékek foszforeszkálnak? [link]
2014. jan. 17. 00:33
 15/20 anonim ***** válasza:
Nem, azok izzanak. Saját fényük van, kémiai átalakulásokból.
2014. jan. 17. 00:34
 16/20 anonim ***** válasza:
Észrevettétek, hogy eleinte jól mondta mindenki, aztán a végére már ti is összevissza kevertétek a fogalmakat? ...
2016. jan. 7. 14:41
 17/20 anonim ***** válasza:

Sajnos több ellentmondás is van a válaszok között, ezért nem tudom, melyiket vehetem jó válasznak. :(

Ha a boltban veszek olyan műanyag kavicsot, amit ha előtte fényre teszek, akkor a sötétben világít egy ideig, de nem egész éjszaka, az mit csinál? Fluoreszkál vagy foszforeszkál?

2016. szept. 13. 09:46
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó vagyok.

Wikiből kikerestem a választ.

[link]

[link]

Tehát fluoreszkálás az, amikor ha uv fénnyel megvilágítanak valamit, és akkor fényes, feltűnő színt ver vissza, pl. diszkóban fehér ruha, neonzöld, neonsárga cucc, neonhal, ásványok. Ezzel mutatják ki a vérfoltokat is a nyomozók. Csak addig világítanak, amíg uv fényt kapnak, de nem halványul a fényük idővel sem.

Foszforeszkálás az, amikor fénnyel feltöltődik egy anyag (világító műanyag csillagok, medálok, talán az óra lapja is), és bizonyos ideig ezt a fényt kibocsátja a sötétben. Nem kell uv fénnyel megvilágítani (ha megvilágítják, akkor is fénylik), "magától" bocsátja ki. De csak egy rövidebb ideig, utána abbahagyja, megint fénnyel kell tölteni, hogy a sötétben világítson.

Ja, és van egy harmadik, amikor kémiai kölcsönhatás miatt világít valami a sötétben, ezek a világító rudak, vagy a luminollal a biológiai foltok kimutatása pl., ez a kemiluminesztencia. A fluoreszkálás és foszforeszkálás gyűjtőneve a luminencia.

Kémiai, azaz kemilumnencia: [link]

2016. szept. 13. 10:09
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
Bocs, az előzőbe csúszott egy kis hiba. Helyesen: luminesztencia, kemiluminesztencia.
2016. szept. 13. 10:16
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Még annyit hozzátennék, hogy az órák számlapja a kettő közül bármelyikbe tartozhat.

Régen kizárólag fluoreszkáltak, mert a festékben Rádium 226 (sugárzó anyag) biztosította az energiát folyamatosan, amit egy másik hozzákevert anyag elnyelt és fény formájában kibocsátott. Ez kb. 10 évig világított függetlenül attól, hogy érte-e fény, majd a radioaktív izotóp egyre vesztett az erejéből (aktivitásából) és végül teljesen elhalványodott, nem világított többet. Ugyanilyen elven működő órát ma is árulnak (szintén radioaktív), de már nem Rádium, hanem a kevésbé veszélyes Trícium biztosítja a számlapon az energiát.

A mai órák legtöbbje viszont nem használ semmi sugárzó anyagot és nem is fluoreszkál, hanem foszforeszkál, mert olyan festékeket alkalmaznak bennük, ami megvilágítás után intenzíven, de rövid ideig világít, leadja a tárolt energiát, de ez csak pár percig, jobb óráknál fél óráig látható, utána újból fényre kell vinni ahhoz, hogy ismét világítson. A legnagyobb ilyen gyártó a Superluminova, többféle színben világító festékkel látják el az óraipart.

2020. márc. 22. 00:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!