Hogyha egy lehűtött vizet rakok be a fagyasztoba hamarabb fagy meg mintha egy szobahomersekletu vizet raknek be? Surgos kerdes
El lehet képzelni olyan speciális elrendezést, mely olyan rétegződést indít meg a fagypont közeli víznél, mely végeredményben lassítja a folyamatot, míg a melegebb víznél egy fagyás szempontjából előnyös konvekció alakul ki, mely fagypont közelében is már előnyös állapotokat kelt.
Viszont az esetek döntő többségében a hidegebb víz fog először teljesen megfagyni.
Ér(t)hető nyelven? 🤔
Gondolom érted a magyar nyelvet - nemde?
Igen, ez alapeserben így van, ahogy a meleg víz is hamarabb kezd forrni, mint ha hideg vizet tennél az edénybe.
Levezetve: adott egy-egy egységnyi víz, az egyik mondjuk 20 celsius fokos, a másik csak 10.
Mivel a fagypontot (forráspontot stb.) fokozatosan érik el, így a 20 fokról 10 fokra hűlés idejét a hidegebb víz "megspórolja", 10 fokról 0-ra és az alá pedig alapesetben ugyanannyi idő alatt csökken mindkettő hőmérséklete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!