Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A folyékony nitrogénnel...

Alaque kérdése:

A folyékony nitrogénnel lehűtött hús széttörik, ha leejtjük vagy visszapattan?

Figyelt kérdés

A Dr. Csont című sorozat egyik epizódjában visszapattan a folyékony nitrogénnel lefagyasztott kísérleti pulyka, és ezen mindenki megdöbben. Ennek mennyi a valóságalapja? Valóban nem törik szilánkosra, mintha csak üvegből lenne? Én el tudom képzelni, hogy a szövetek rugalmassága miatt így van.


Már csak azért is jó lenne kideríteni, mert a barátaimmal egy tálca sörben fogadtunk. Szerintem visszapattan, szerintük nem. :D



2013. febr. 24. 20:28
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ meddig van nitrogénben, idő kell, míg teljesen átfagy, mégha nem is sok.
2013. febr. 24. 21:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha tényleg fagyott, az porrá törik.
2013. febr. 24. 21:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
ahhoz h pattanjon rugalmasnak kellene lennie, a nitrogén viszont olyan szinten szétfagyasztja h inkább darabokra törik mint az üveg
2013. febr. 24. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 bensdorp ***** válasza:
100%
Még ha a nitrogénnek olyan tulajdonsága lenne is, hogy a vele való fagyasztással nem válnak törékennyé a tárgyak, a pulyka akkor is nem kevés vizet tartalmazott, ami jéggé válva szétrepeszti a szöveteket, mikor nagy erőbehatás éri. Szerintem törik.
2013. febr. 24. 22:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:

Persze, hogy visszapattan, hard core kosarasok ilyen pulykával szoktak edzeni. :D


Valójában a visszapattanáshoz rugalmasság szükséges, viszont egy jól átfagyott pulykában egy szál rugalmasság sincs.

2013. febr. 24. 22:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Attól hogy összetörik, még lehet rugalmas. Az üveggolyó is rugalmas, ha 10-20 centiről leejted vastag vaslapra vagy macskakőre, akkor szépen pattog rajta. Ha két méterről ejted le, akkor már jó eséllyel több darabba pattan szét, ha 100 méterről ejted le, akkor az is képes porrá zúzódni.

Az, hogy valami rideg, még nem jelenti azt, hogy rugalmatlan is lenne.


A fentebbiek alapján véleményem szerint igenis visszapattanhat, ha csak kis magasságról (pár centiről) ejted le. Bár ilyenkor ugyan nem túl látványos a dolog, de arra elég lehet, hogy a tiéd legyen a sör ;) Ha egy bizonyos szintnél magasabbról ejted le, akkor a gravitációs gyorsulása során akkora mozgási energiára tesz szert, hogy nagyobb erővel fog a felülethez ütődni, mint amennyi a fagyott pulyakot alkotó molekulák közti összetartó erő. Ez esetben már jó eséllyel söprűvel kell majd összetakarítani.

2013. febr. 24. 22:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 Wadmalac ***** válasza:

Milyen padló?

Mert kőpadlón szerintem másfél méterről már szilánkokra törik.

Én már ejtettem le "csak" -28 C fokos csomag virslit kőpadlóra, össze is tört.

Hacsak....

Előfordulhat, hogy a csontok több rugalmasságot megőriznek a mélyfagyasztásnál, mint a hús, így a megrepedő hús ellenére is összetartják a pulykát.

2013. febr. 25. 13:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim válasza:
folyékony nitrogénnel fagyasztott almával bohóckodtunk, olyan kemény volt mint egy biliárd golyó... nem tört az semerre... a betonhoz vágtuk többször, nagyot csattan de nem tört el. pitypang virág viszont szilánkosra tört.
2013. febr. 26. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

egy anyag rugalmassaga nem.csak magatol az anyagtol es.hometsekletetol.fugg hanem a szerkezeti.felepitesetol is.

pl. a fel millimeter vastag es kb. 5 cm hosszu grafit ceruza szal meghajlithato.. nagyon kicsit.de szabadszemmel egyertelmuen lathato merzekben. utana visszaugrik. a vekony falu fagyasztott dolgoknak jobban van rugalmassaga de.kinnyebben is tulepi ezt a hatart ergo.konnyen torik. a tomor targaknak felszini rugalmassaga van de.nem engedi hogy a sajat torekenysegeig berugozzon ezert a tomorebb hus pattan de kevesbe torik. vekonyra szeletelt fagyasztott hus jobban torik vastag nehezebben. tobb ero hatasara viszont mar.torik

2013. máj. 17. 00:10
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!