Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A túlhűtött víz -9 C°-on...

A túlhűtött víz -9 C°-on folyékony de ha megrázzuk bekristályosodik és nem fagy meg teljesen, csak -80C°-on . MIÉRT?

Figyelt kérdés
2010. dec. 6. 21:52
 1/8 anonim ***** válasza:
"bekristályosodik"=megfagy
2010. dec. 6. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Én azt olvastam, hogy a tiszta, desztilált vizet csak kb. -40 C fokig lehet túlhűteni:

"Jól ismert természeti jelenség, hogy ha nagyon tiszta (desztillált) víz hőmérsékletét fokozatosan 0 °C alá csökkentjük, akkor a víz nem fagy meg, hanem túlhűlt állapotba kerül, és csak valamilyen külső mechanikai hatásra, vagy csak nagyon alacsony (~ –40 °C) hőmérsékleten kezdődik el a fagyás."

2010. dec. 6. 23:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Egy kicsit pontosíts, kérdező! Mi az hogy bekristályosodik?
2010. dec. 7. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

A kérdezőnek részben igaza van, mennyiség függő a dolog.

A hő mint olyan amiatt érdekes, mert van extenziv (összeadódó) mennyisége - ez a hőtartalom/hőmenergia. (Joule)

És van intenzív (kiegyenlítődő) mennyisége - ez a hőmérséklet. (Kelvin vagy Celsius fok)


Nos, ha adott mennyiségű vizet -9 C fokra hűtünk, akkor megrázva elkezdődik egyes helyeken a fagyás - de az hőleadással jár, a fagyott részek a maradék folyadékfázist melegítik fagypont fölé és a termelődő hő nem tud hirtelen a környezetbe disszipálódni...

Tehát egyszerre van jelen a folyékony és a szilárd fázis...

2010. dec. 8. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
A víz -9°C folyékony . Megütve vagy akár kicsit hozzá érve elindul a kristályosodás,szépen növekszik és behálózza a tároló edényt. Ez a jég nem tömör mint a tó jege vagy mint a jégkocka. Ha mozgatod látni ahogy folyik a víz a jékristályok között.És ekkor nem fagy tovább. Csak -80 nál lesz az egész tömör jég.
2010. dec. 8. 22:03
 6/8 anonim ***** válasza:
Érdekes. :D
2010. dec. 10. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Ugyanmár, honnét szeded azt a 80 fokos baromságot?

A fagyás mint halmazállapot változás exoterm folyamat, hőleadással jár. Mindegy hogy túlhűtöd -e a vizet és mennyire. Nulla foknál (100kPa nyomás esetén) a folyékony és szilárd fázis egyensúlyban lesz. Ha túlhűtött állapotból indulsz fagyás közben emelkedik az elegy hőmérséklete amíg vagy eléri a 0 fokot, vagy megfagy az egész. Ha a 0 fokos víz-jég elegyet tovább hűtöd, 0 fokos marad amíg meg nem fagy az egész. Ahogy hűtöd úgy lesz egyre nagyobb hányada jég, 1 kg víz megfagyásához 334,4 kJ hőt kell elvonni. Ha megfagyott az egész, akkor hül csak 0 fok alá, kg-onként 2,09 kJ hőt kell elvonni hogy 1 fokkal csökkenjen a jég hőmérséklete.

2010. dec. 10. 22:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:

[link]


"Mivel a réteg- és a gomolyfelhőt alkotó vízcseppecskék nem tartalmaznak magkristályokat, ezek a cseppecskék folyékonyak maradhatnak a 0 °C-nál sokkal alacsonyabb hőmérsékleten is."


olvasd el az egészet hogy megértsd, szerintem nagyon érdekes

2012. dec. 16. 21:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!