Lehet Folyékony Nitrogént zárt térben tárolni anélkül, hogy fel ne robbanjon?
Nem, mert normálhőmersékleten (ha jól tudom az 20C fok, vagy másképpen 293K fok) a nitrogén csak olyan elképesztően magas nyomáson marad folyékony, hogy azt technikailag megvalósítani... mondjuk lehetetlennel határos.
Ha hűtőközegként szeretnéd használni, és mint folyadékot keringetni zárt redszerben, felejtsd el.
Én pontosan válaszoltam. A kérdés folyékony nitrogénrről szólt, nem gáz halmazállapotúról. A folyékony nitrogén -193C fokon forr,(normál nyomáson) így ha nem tartjuk ennél alacsonyabb hőmérsékleten, hamar elillanna, elpárologna.
A folyékony nitrogént hőszigetelt tartályokban tárolják.
Pl.:Dewar palack, de kis tételben, rövid időre a termosz is megteszi. Egyik sem nyomástartó edény. Nem is kell, hogy az legyen, biztonsági okokból. (Nehogy a gázzá váló nitrogén szétvesse az edényt.)
A nagynyomású nitrogénpalackrol: általában 200bar nyomásra töltik. Lényeges, hogy itt a nitrogén gáz állapotban van a palckban, környezeti hőmérsékleten.
A környezeti hőmérséklet alatt azt értem, hogy nem tér el lénnyegesen a "normálhőmérséklettől". A 20C fokon folyékony nitrogén?
Mit gonndoltok miért nem metán van a gázgyújtókban?
Miért propán-bután keverék van benne? Sokakat ez téveszt meg. A nagynyomású nirogénpalackban nem folyékony a nitrogén.
Még valami: szállítanak speciális hajókon nagy mennyiségű metángázt. Lehűve, -140C fokra. Ugyan mire való az a nagy hűtés?...
Üdv!
Nálunk 2 fajta nitrogéntartály van. Az egyik nem légmentesen zárt, az alján úszik a nitrogén és szép lassan prolog. A másik egy nagy nyomású tartály amiben gondolom nem folyadék van, de még így is van rajta egy önszabályozó szeleprendszer ami időnként egy csomó gázt fúj ki (és halálra ijeszti a technikusokat :D )
Természetesen lehet, hiszen a nitrogén tartályokban is folyékony állapotban van az.
Természetesen fölötte meglehetősen nagy nyomás uralkodik (az adott hőmérsékletnek megfelelő egyensúlyi nyomás).
Mivel ez "szobahőmérséklet" és nem a nitrogén légköri nyomásra vonatkozó forráspontja (-195.8 °C) hűteni nem tudsz vele. Ha meg elkezded melegíteni, akkor a tartályban mindaddig nőni fog a nyomás, míg szépen fel nem robban, vagy le nem fúj a biztonsági szelep.
Egyébként egy folyékony nitrogént tartalmazó tartályból a gáz kivét sem olyan egyszerű, mert kell egy un. kipárologtató aparátus, amiben a folyadékból megfelelő nyomású gáz lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!