Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Lehet Folyékony Nitrogént...

Lehet Folyékony Nitrogént zárt térben tárolni anélkül, hogy fel ne robbanjon?

Figyelt kérdés
Egy folyamatosan melegedő felültre lehetne építeni egy ojan hűtő Nitrogéncellát ami zárt és nem párolog ki belőle a nitrogén?
2009. márc. 19. 19:11
 1/7 dellfil ***** válasza:
93%

Nem, mert normálhőmersékleten (ha jól tudom az 20C fok, vagy másképpen 293K fok) a nitrogén csak olyan elképesztően magas nyomáson marad folyékony, hogy azt technikailag megvalósítani... mondjuk lehetetlennel határos.

Ha hűtőközegként szeretnéd használni, és mint folyadékot keringetni zárt redszerben, felejtsd el.

2009. márc. 19. 20:41
 2/7 anonim ***** válasza:
45%
Előzőnek: Érdekes, erről a nitrogéntartályainknak nem szóltak, mert elég régen egyben vannak.
2009. márc. 20. 00:17
 3/7 A kérdező kommentje:
Igen énis ezen gondolkoztam hogy akkor a nitrogéntartályok, hogy nem repülnek szét?
2009. márc. 20. 12:20
 4/7 dellfil ***** válasza:
71%

Én pontosan válaszoltam. A kérdés folyékony nitrogénrről szólt, nem gáz halmazállapotúról. A folyékony nitrogén -193C fokon forr,(normál nyomáson) így ha nem tartjuk ennél alacsonyabb hőmérsékleten, hamar elillanna, elpárologna.

A folyékony nitrogént hőszigetelt tartályokban tárolják.

Pl.:Dewar palack, de kis tételben, rövid időre a termosz is megteszi. Egyik sem nyomástartó edény. Nem is kell, hogy az legyen, biztonsági okokból. (Nehogy a gázzá váló nitrogén szétvesse az edényt.)

A nagynyomású nitrogénpalackrol: általában 200bar nyomásra töltik. Lényeges, hogy itt a nitrogén gáz állapotban van a palckban, környezeti hőmérsékleten.

A környezeti hőmérséklet alatt azt értem, hogy nem tér el lénnyegesen a "normálhőmérséklettől". A 20C fokon folyékony nitrogén?

Mit gonndoltok miért nem metán van a gázgyújtókban?

Miért propán-bután keverék van benne? Sokakat ez téveszt meg. A nagynyomású nirogénpalackban nem folyékony a nitrogén.

Még valami: szállítanak speciális hajókon nagy mennyiségű metángázt. Lehűve, -140C fokra. Ugyan mire való az a nagy hűtés?...

2009. márc. 20. 20:45
 5/7 anonim ***** válasza:
80%

Üdv!

Nálunk 2 fajta nitrogéntartály van. Az egyik nem légmentesen zárt, az alján úszik a nitrogén és szép lassan prolog. A másik egy nagy nyomású tartály amiben gondolom nem folyadék van, de még így is van rajta egy önszabályozó szeleprendszer ami időnként egy csomó gázt fúj ki (és halálra ijeszti a technikusokat :D )

2009. márc. 21. 00:19
 6/7 anonim ***** válasza:
51%

Természetesen lehet, hiszen a nitrogén tartályokban is folyékony állapotban van az.

Természetesen fölötte meglehetősen nagy nyomás uralkodik (az adott hőmérsékletnek megfelelő egyensúlyi nyomás).

Mivel ez "szobahőmérséklet" és nem a nitrogén légköri nyomásra vonatkozó forráspontja (-195.8 °C) hűteni nem tudsz vele. Ha meg elkezded melegíteni, akkor a tartályban mindaddig nőni fog a nyomás, míg szépen fel nem robban, vagy le nem fúj a biztonsági szelep.

Egyébként egy folyékony nitrogént tartalmazó tartályból a gáz kivét sem olyan egyszerű, mert kell egy un. kipárologtató aparátus, amiben a folyadékból megfelelő nyomású gáz lesz.

2009. márc. 24. 22:40
 7/7 anonim válasza:

De lehet hűteni folyékony nitrogénnel ! :D

Pl. Videó kártyát. :D :

[link]

2016. aug. 6. 13:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!