Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hol van az a határa a technika...

Hol van az a határa a technikai fejlődésnek, ami szerinted már valamilyen okból, okokból nem kellene (vagy kellett volna) túllépni? Mi ez az ok, vagy okok?

Figyelt kérdés

ma 12:18
 1/10 anonim ***** válasza:
91%

Nincs ilyen.

Csak mert pl az atomfizika eljutott arra a szintre, hogy atombombát tudunk gyártani, nem jelenti azt, hogy ezt a tudást ebbe az irányba kell is használni. Lehet erőművet is építeni ennek a tudásnak a felhasználásával.

Vagy, mert ott a netflix még nem tilos színházba menni.

ma 12:36
 2/10 A kérdező kommentje:

A kérdésem arra irányult, hogy "szerinted" hol van a határ, te hol húznád meg, neked mi a véleményed, vagyis bizonyos szinten szubjektív, de bizonyos szinten pedig az okokra is rákérdezek, amely okok számodra már elegek ehhez a határmeghúzáshoz. Így gondoltam, remélem, így már érthető.

Az emberek, felhasználók olyanok, amilyenek.

Itt nem tudományhibáztatásról van szó.

Ha te nem húznád meg sehol a határt, az is egy vélemény, lehet ez a véleményed.

ma 13:00
 3/10 anonim ***** válasza:
44%

Sok ilyen pont van:

*Szerintem a személyautók tömeges elterjesztése

*A mai mobiltelefonok (személyi kommunikációs és játék központ)

*A fegyverek eszetlen fejlesztése

Ha keresnék, még sokat írhatnék, de az szétfeszítené az oldal határait.

ma 13:05
 4/10 anonim ***** válasza:
24%
Nos - szerintem az AI erősen befutó lesz ebben a témában - hisz a technológiai szingularitás lehetősége már alapból egy új korszak eljövetelére mutat, ahol az emberiség eddigi dominanciája és történelmileg meghatározó szerepe teljesen megszűnik.
ma 13:28
 5/10 Psycho ***** válasza:
100%

Ez teljesen öngól, amit írni fogok, hiszen egy elektromos kütyüről írom valaki olyannak, akit nem ismerek, nem láttam sosem... de talán pont ezért hiteles, hisz látom, megélem a következményeit is.

Tehát szerintem azon technológiai fejlesztések, melyek akadályozzák a valódi emberi kapcsolatokat. Tudniillik az ember társas lény, elemi szükségletünk, hogy interakcióba lépjünk másokkal, kapcsolódjunk, kötődjünk. A technológia pedig ezt fake-eli, utánozza, de nem tudja helyettesíteni.

Soha nem állt egy ember ennyi másik emberrel közvetlen vagy közvetlen kapcsolatban (többé-kevésbé) egy időben, és soha nem volt ennyi depresszív, beforduló, boldogtalan, magányos ember, mint manapság (a Nyugati kultúrkörben). Micsoda paradoxon.

És sok tanulmány egyértelmű összefüggést talált a két faktor közt (magány és elekronyos kütyük), s ezt érezhetjük is a saját bőrünkön.

Nyilván képtelenség, hiú ábránd ezt visszacsinálni. Én sem dobnám ki a telefonomat meg a PC-met. És meggyőződésem, hogy ezt nem igazán lehetett látni előre, de hát a tények azok tények.

Valamikor ott az okostelefonok megjelenésének idején billent ez át. Előtte a technológia kiegészítette, könnyebbé tette a kapcsolódást, mindenki könnyebben elérhetővé vált, de inkább azt a célt szolgálta, hogy megbeszéljük, hol és mikor tali. Sokkal többen voltak kint a szabadban, a játszón, a focipályán, a jóégtudjahol. Az emberi kapcsolatok még nem a virtuális térben zajlottak.

Ma mi van? Órákat chatelünk egymással (főleg a fiatalok), miközen nem tudjuk értelmezni a társas jelzéseket, nem tudjuk kezelni a - főleg nehezebb - személyközi szituációkat. Pokerface-el bámuljuk bambán a képernyőt, és emojikkal fejezzük ki az érzéseinket.

ma 13:39
 6/10 anonim ***** válasza:
49%
A fosszilis energia felhasználása. Látjuk ennek az egész bolygóra gyakorolt eredményét, és nemsokára megtapasztaljuk hiányának hatását az ipari civilizáció összeomlásában.
ma 14:28
 7/10 anonim ***** válasza:

Ez kicsit kegyetlennek hangozhat, de én a különféle IVF technológiákkal vagyok így. Rengeteg erkölcsi és később biológiai kérdést felvet, hogy hol húzzuk meg a határt a meddőségi kezelésekkel kapcsolatban. Például egy mesterséges termékenyítés még oké, de egy mesterséges megtermékenyítés már nem (pl. ICSI). Miért nem?

Oké. Szűrkünk a genetikai betegségek ellen, tegyük a biológiai anya nukleáris DNS-t egy donor petesejtbe, hogy a mitokondriális beteg géneket ne legyen lehetőséget továbbítani. Most akkor hány biológiai szülőről beszélünk? Ki az anya? Aki a nukleáris DNS-t adta, vagy aki kihordta?

Ezek csak példák, gondolom nem is mindenkinek érthetőek, nem akartam mélyen belemenni, mert nem erről szól a kommentem. Jelenleg az emberi klónozást, és génszerkesztés kizárólag a saját törvényeink akadályozzák meg. Pontosan egy-két törvénymódosítást választ el minket a designer bébik generációjától. Meddig mehetünk el? Lehetnek-e ennek erkölcsi, vallási gátjai? Jó-e ez ilyen szinten belenyúlni a genomba? És a legfájóbb kérdés: kell-e minden embernek "gyermeket adni"? Rengeteg szülőnek megváltoztatta az életét, hogy az orvostudomány segítségével mégis gyermeke születhetett, de hosszútávon ezzel jót vagy rosszat teszünk?

Őszintén én nem tudom hová húznám be a határt, de tartom a véleményemet, hogy valahol meg kellene / kellett volna húzni, csak éppen baromira nehéz eldönteni, hogy hol ér véget a meddőségi kezelés és hol kezdődik a játék az élettel (egyáltalán létezik ilyen? Vagy menjünk addig, ameddig a technológia engedi és alá tudjuk támasztani, hogy az emberi élet jobbá tétele vezérel minket? És ha utána mégsem?)

Nem szerettem volna senki érzéseit megbántani a gondolatmenetemmel.

ma 15:07
 8/10 TappancsMancs ***** válasza:
Inkább olyan ez, hogy mit mire használnak az emberek és hogyan tudják lereagálni. De ókori bölcsek szerint ez a kerék. A többi dolgot is fel lehet hozni, de az emberekre való hatása számít igazán.
ma 15:21
 9/10 TappancsMancs ***** válasza:
Most olvastam a válaszokat és hát mindet zöldeztem. Mindegyik egy-egy részlet a válaszodra.
ma 18:00
 10/10 TappancsMancs ***** válasza:
Lehetne még mondani a puskaport, a vegyi fegyvereket, a kémiai élelmiszer adalékokat, cigarettát és akár az alkoholt is a drogokkal, műtrágya féleségek, azbeszt és hasonlóak...
ma 18:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!