Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért ilyen nagyon nehéz...

Miért ilyen nagyon nehéz változtatni az emberi szokásokon?

Figyelt kérdés

Példák:

- Mostantól abbahagyod a halogatást, egész nap tanulni fogsz a vizsgára. Erre ugyanúgy halogatsz, és elment a nap.

- Eldöntöd, lefogysz. Egy ideig diétán vagy. Aztán 2 hét múlva azt veszed észre, hogy ugyanúgy eszel, mint a diéta előtt.

- Megfogadod: mostantól higgadtabb leszel: erre ugyanolyan indulatosan veszekszel a másikkal, mint korábban.

Miért van ez, és mit lehet tenni ellene?

tegnapelőtt 21:27
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Az idegtudomány is ad erre választ, és a pszichológia is. Összecsengenek a válaszok.

A már beépült gondolkodási és viselkedési sémák fenntartása kevesebb energiába kerül az egyénnek, mint azok átírása és újak beüzemelése. Az átíráshoz nem elegendő egy egyszeri döntés, magának az átírásnak is szokássá kell válni. Míg az új, az egyén által választott szokásrendszer ki nem alakul, át kell lendülni a visszacsúszásokon és fenn kell tartani, rendszeresen meg kell újítani a motivációt.

tegnap 08:17
 2/10 anonim ***** válasza:
Ilyen az emberi természet. Nem nagyon lehet tenni ellene, az emberek nem szoktak változni.
tegnap 10:49
 3/10 A kérdező kommentje:
Pedig milyen jó lenne, ha tudnék változtatni. Ha nem halogatnék, hanem rendesen tanulnék, stb. Egy sikeres ember lenne belőlem, de így csak egy lúzer maradok.
tegnap 10:58
 4/10 anonim ***** válasza:
Tudsz változtatni, csak energiát kell bele fektetni. Ennyi. Szóval csak simán lusta vagy, vmi instant megoldást keresel, pedig az nem létezik. Az önérdek alapú, hosszan fenntartott motiváció, nos, az létezik.
tegnap 11:00
 5/10 A kérdező kommentje:

Áh, egyszerűen nem megy.

Rengetegszer neki kezdtem már a változásnak. De egyszerűen nem megy.

Ha haladtam is egy ideig, feladtam, és visszatértem a kényelmes, semmirevaló életmódhoz.

tegnap 11:02
 6/10 anonim ***** válasza:
Ahogy gondolod! A te életed. A kiszámíthatóságnak is megvan a maga vonzereje.
tegnap 11:04
 7/10 A kérdező kommentje:
Semmmi vonzó nincsen benne. Csak nem tudok belőle kiszakadni. Olyan ez, mint egy gödör, amibe beleragadtál. Mászol a felszín felé, aztán megcsúszol egy kőben és visszaesel.
tegnap 11:09
 8/10 anonim ***** válasza:
A rossz szokásaidról szóló kérdés mit keres a Tudomány kategóriában?
tegnap 11:11
 9/10 A kérdező kommentje:
Az érdekelt, mit mond erről a tudomány, erre az #1-es kommentben megkaptam a választ. Mondjuk szerintem ennél mélyebb okok vannak a háttérben, de érdekes kiegészítésnek.
tegnap 11:21
 10/10 anonim ***** válasza:

egyes válasz adója vagyok

Nem gondolom, hogy a tudományosnál vannak mélyebb okok. Mégis, mire gondolsz?

tegnap 11:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!