Miért ilyen nagyon nehéz változtatni az emberi szokásokon?
Példák:
- Mostantól abbahagyod a halogatást, egész nap tanulni fogsz a vizsgára. Erre ugyanúgy halogatsz, és elment a nap.
- Eldöntöd, lefogysz. Egy ideig diétán vagy. Aztán 2 hét múlva azt veszed észre, hogy ugyanúgy eszel, mint a diéta előtt.
- Megfogadod: mostantól higgadtabb leszel: erre ugyanolyan indulatosan veszekszel a másikkal, mint korábban.
Miért van ez, és mit lehet tenni ellene?
Az idegtudomány is ad erre választ, és a pszichológia is. Összecsengenek a válaszok.
A már beépült gondolkodási és viselkedési sémák fenntartása kevesebb energiába kerül az egyénnek, mint azok átírása és újak beüzemelése. Az átíráshoz nem elegendő egy egyszeri döntés, magának az átírásnak is szokássá kell válni. Míg az új, az egyén által választott szokásrendszer ki nem alakul, át kell lendülni a visszacsúszásokon és fenn kell tartani, rendszeresen meg kell újítani a motivációt.
Áh, egyszerűen nem megy.
Rengetegszer neki kezdtem már a változásnak. De egyszerűen nem megy.
Ha haladtam is egy ideig, feladtam, és visszatértem a kényelmes, semmirevaló életmódhoz.
egyes válasz adója vagyok
Nem gondolom, hogy a tudományosnál vannak mélyebb okok. Mégis, mire gondolsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!