Miért nem esik le a hold az égről ha olyan nagy és nehéz?
"Majd, ha olyan gyorsan dobod a "gojót", mint ahogy a Hold megy, akkor az is fennmarad."
Ez nem igaz. Ez a Földtől való távolságtól is függ, hogy mekkora sebesség kell ehhez. Továbbá, ha nem elég távol van a Földtől, akkor a légkörrel való súrlódás miatt felhevülne és elkopna a kő.
Első hozzászóló vagyok szándékosan kerültem úgy fogalmazni, hogy gravitációs erő és csak gravitációnak hívtam, ugyanis ez attól függ , hogy erőnek tekintjük-e a gravitációt, hogy a (könnyebben felfogható) newtoni modellt használjuk-e, vagy a világot még precízebben leíró (,de nehezebben felfogható) relativitáselmélet mint modellt használjuk-e.
Maradjuk akkor a newtoni modellnél.
A centripetális vitára reagálva:
A centripetális gyorsulás az centripetális erő is:
"A Newtoni mechanikában a gravitació biztosítja a csillagászati keringésekért felelős centripetális erőt."
Newton III. törvénye : Az erők mindig párosával lépnek fel. Két test kölcsönhatása során mindkét testre egyező nagyságú, azonos hatásvonalú és egymással ellentétes irányú erő hat.
A Föld-Hold esetében ezek nem másik mint a gravitációs erő és a centripetális erő.
A 12.-ik avagy a 108.-ik oldalon : [link]
A tankönyv írja a Föld-Nap-ra a gracitációs és centripetális erőt.
"A centripetális vitára reagálva:
A centripetális gyorsulás az..."
Én is ugyanezt írtam.
"A Föld-Hold esetében ezek nem másik mint a gravitációs erő és a centripetális erő."
Mivel utóbbi egy pszeudo erő, ezért ez a kettő egy és ugyanaz.
" Az erők mindig párosával lépnek fel."
Ez igaz, de most a Holdra ható erőket nézzük, az pedig nem páros.
"Ez igaz, de most a Holdra ható erőket nézzük, az pedig nem páros."
"Mivel utóbbi egy pszeudo erő, ezért ez a kettő egy és ugyanaz."
Végülis igen, a gravitációt centripetális erőnek tekintik, pedig a gravitációs erő a fókusz felé irányul.
@16:11
Mármint ilyen esetekben (excentrikus pályák esetében) tekintik annak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!