Filozófiai szemszögből hogyan lehetne cáfolni azt az állítást, hogy a lehető legjobb világban élünk?
Most olvastam el Voltaire: Candide vagy optimizmus című művét, amely ezt a témát járja körbe.
Az állítással szemben a szerző bemutatja, hogy milyen nyomorult a világ, szóval ez a filozófiai téma halad végig a művön.
Ugyanakkor, belegondolva, az, hogy a világban van rossz, még nem cáfolja az állítást. Hiszen az, hogy a "lehető legjobb világban élünk" nem azt állítja, hogy egyáltalán nincs rossz. Úgy vélem, hogy csak azt állítja, hogy a világunkban lévő rossz a legcsekélyebb rossz, más világ(ok)ban ennél sokkal nagyobb rossz van/lehetne.
Azért értelmetlen a válaszod, ezt kellene felfognod, hogy ha nem minden úgy történik, ahogy történt, akkor nem vagy!
A vágyaid ezzel irrelevánsak lesznek, hiszen egy nem létező embernek nem lehetnek vágyai.
Ebből a szempontból mindegy.
NEM azért lesz jó egy világ, mert te létezel benne! Akinek ez az egyetlen szempontja, azzal valami nagy baj van.
E szerint nem értetted, amit írtam.
A lehető legjobb világ az továbbra is az, aminél jobbat elképzelni sem lehet - és ez teljesen független attól, hogy te benne élsz-e.
Attól, hogy elképzelsz valamit, még nem válik lehetővé, másrészt ahhoz, hogy elképzelhesd, létezned kell!
Ha mondjuk nem minden úgy történt volna eddig, ahogy történt, akkor most te nem írhatnál ide semmit, nem képzelhetnél semmit, vagy ha véletlenül mégis élnél, lehet, hogy most Malajziában csapolnád a gumifákat, vagy krumplit kapálnál Szabolcsban és hírét sem hallottad volna a Gyakorinak.
Vagy éppen fordítva vitatkoznánk, mert mások lennének az előzmények és ezzel a következmények is.
Ez simán mellébeszélés volt.
Nem arról beszéltem, ha valami lehetetlen, másrészt pedig a világ szempontjából közömbös, hogy én létezem-e.
Egy világnak nem feltétele, hogy én képzeljem el. Tőlem teljesen függetlenül létezik.
Az a mellébeszélés, amit te írsz, amit én, az a könyörtelen valóság.
Valóban tökmindegy, hogy mit képzelsz el, mit nem, mert csak az történhetett meg, ami megtörtént és csak az történhet majd meg, ami történni fog.
Ezzel egyértelművé válik, hogy világunk a lehetséges világok legjobbika.
A két mondatod nem kapcsolódik egymáshoz, és nem is igaz.
A dolgokat a véletlen is alakítja, TEHÁT történhetnének másképp is.
Az utolsó mondatod értelmezhetetlen, semmi alapja.
Nem történhet másképpen, ahogy történt és ahogy majd történni fog.
Mi ebben az, amit ne értesz?
Az tökmindegy, hogy ki, vagy mi alakítja, alakította az eseményeket.
Ja, ezt kellene bizonyítanod.
Mert ezzel azt állítod, hogy a világ meghatározott, véletlen nem létezik. De bizonyíték erre egy szál se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!