Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Igaz, hogy ha a fénynél...

Igaz, hogy ha a fénynél gyorsabban megyünk akkor növekedni fog a tömegünk?

Figyelt kérdés
Egyik haveromtól hallottam, bár szerintem hülyeség. Miért növekedne? (Most tegyük félre a lehetetlen a fénynél gyorsabban menni, elégnél stb. válaszokat)
2010. okt. 31. 12:12
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

A relativisztikus tömegnövekedést a gyorsítóerőre kifejtett ellenállásként értelmezzük.

A gyakorlatban soha nem hallottam, hogy egy atomreaktor lerombolódott volna amiatt, mert benne egyes részecskék a vízben a vízre vonatkoztatott fénysebességnél nagyobb sebességgel mennek és így a tömegük végtelen, vagy "még nagyobb" lenne.

A Cserenkov sugárzás mindennapos és folyamatos esemény a gyakorlatban, és a reaktorok hűtővízében egyes a maghasadáskor képződött eletronok képződésükkor a vízben nagyobb sebességgel mennek mint a fény, és az ún. Cserenkov sugárzást kibocsátva lassulnak fénysebesség alá.

[link]

2010. okt. 31. 21:44
 12/16 anonim ***** válasza:

"...mert benne egyes részecskék a vízben a vízre vonatkoztatott fénysebességnél nagyobb sebességgel mennek és így a tömegük végtelen, vagy "még nagyobb" lenne."

c a Lorenz formulában a fény vákuumbeli terjedési sebességét jelöli, ezért nincs veszélyben az atomreaktor.

2010. okt. 31. 22:18
 13/16 anonim ***** válasza:

"A komplex számok igenis a számolások részei, nem értem, mi a probléma ezzel."

Nem számolások részei, hanem matematikai objektumok. Számolni kevés, értelmezni is kellene mit számoltál.

2010. okt. 31. 22:25
 14/16 anonim ***** válasza:

Minél gyorsabb egy eleve tömeggel rendelkező részecske, annál nagyobb a tömege, ezért sem lehet a fény sebességénél gyorsabban haladni, mivel egy bizonyos sebesség felett olyan nagy energiára van szükség, amekkora az egész galaxisunkban nincs.

Kvantum szinten már érdekesebb a dolog..

Ott van pl a kvantum-nem lokalitás.

Egy fotont optikai eszközzel (tükör) megkettőznek, majd elküldik egymástól sok kilométerre. Ekkor az egyik fotont lézerrel megváltoztatják. A másik ebben a pillanatban (azonnal) szintén megváltozik, pedig semmi (információ sem) terjedhet gyorsabban a fénynél (jelenlegi tudásunk szerint). Persze a kvantumvilág merőben más, mint a mi fizikai világunk,és kvantum szinten Einstein relativitás-elmélete sem mindíg működik.

A miértek megválaszolásától még olyan távol vagyunk, mint ősember a marsutazástól.

2010. nov. 1. 12:15
 15/16 anonim ***** válasza:

Igen, az előttem szóló felvetette ezt a játszadozást a spinekkel.. meg kapcsolt atomok, ilyesmik. Jópofa dolog. Először úgy harangozták be asszem', hogy "sikerült a teleportálás"

Fénysebességet olyan dolog nem tud elérni, amelyiknek van NYUGALMI tömege.

Tachion részecskéket meg nem fedezték fel.

Aki meg itt írta, hogy mihez viszonyítjuk a fénysebességet, hát pont ez a poén az egészben. Erről szól a relativitás elmélet, meg erre van kitalálva a Lorentz-transzformáció.

2010. nov. 2. 17:21
 16/16 anonim ***** válasza:

"Egy fotont optikai eszközzel (tükör) megkettőznek, majd elküldik egymástól sok kilométerre. Ekkor az egyik fotont lézerrel megváltoztatják."

Írjál már egy hivatkozást légyszives, hogy ezt honnan szeded. Ja, és lehetőleg ne a Nőklapja Online legyen. Valamit mintha nagyon félreértenél...

2010. nov. 3. 10:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!