Ha az ősrobbanás előtt vagy pillanatában, elképzelhetetlenül nagy energiák voltak hőmérséklet stb akkor miért nem omolt össze az univerzum fekete lyukként?
Ennyire kicsi méretben másképp működik a gravitáció.
Mármint van vagy 10 összetevője (betárt energia, nyomás, stb. stb), ezekből több taszító. Ez fújta fel a világunkat.
Egy fekete lyuk elméletileg akármekkora lehet, a Planck-tömegnek nevezett hihetetlenül kicsi értékig bezárólag. A Planck-tömeg körülbelül 10^-8 gramm, ami egy mikroszkopikus porszem tömegének a trilliósodrésze.
Ezt a kérdést korábban én is fel akartam tenni a GYK-n. :)
Kicsit utánaolvasva azt szűrtem le, hogy a kezdet kezdetén a kozmikus infláció, ami exponenciálisan tágította a teret, közben a fekete lyuk keletkezéséhez szükséges küszöbérték alá csökkentette az egységnyi térfogatban lévő anyagmennyiséget.
(Ha esetleg ez téves/laikus elképzelés, úgy kérem hozzáértő által kiigazítani.)
A másik dolog az, hogy nem tudhatod, mi van egy fekete lyukban.
Az csak egy feltételezés, hogy egész picire összeomlik. Pont a különleges körülmények miatt lehetséges, hogy valahol megáll az összeomlás, akár nagyobb méretnél is.
Például azt tudjuk, hogy egy neutroncsillag azért nem omlik össze, mert a neutronok nem kerülhetnek azonos helyre.
Nem ismerjük, de könnyen lehetséges, hogy hasonló törvény létezik a kvarkokra is, és akkor egy (nem túl nagy) fekete lyuk belsejében lehet kvarkcsillag is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!