Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az idő nem más, mint távolság....

Gyömrő-Molnár Béla kérdése:

Az idő nem más, mint távolság. Ezt más is így látja?

Figyelt kérdés

Habár nincs fizikusi diplomám, a téridőt, a gravitáció okozta görbületét, a kvantummechanikát és más, a többség által túl elvontnak tűnő témát jól értem.

Azonnal elfogadtam, hogy az idő a negyedik dimenzió. Éveken át azt nem értettem, hogy miért halad minden és mindenki egy irányba és egyenletes sebességgel az időben, miért nem lehet megváltoztatni az idő múlásának sebességét, sőt irányát sem?

Nemrég arra a megállapításra jutottam, hogy az idő nem más, mint távolság. A téridő első három dimenziója a három irány, de a negyedik voltaképpen a távolság, amit mi időnek érzékelünk.

Ahogy a világegyetem tágul, létrehozza a teret. A világegyetem "szélétől" mért távolságom egyre nő, amivel nő az az idő, amíg eljutnék odáig. Mivel ez a tágulás egyenletes sebességgel és ugyanabba az irányba folyik, ezért az idő is egyenletes sebességgel és egy irányba halad.

Senki és semmi sem tudja a világegyetem tágulásának ütemét vagy irányát módosítani, ezért a saját magam által észlelt időben sem tudok utazni.

A múltba utazni lehetetlen, mivel a világegyetem tágulását nem lehet visszafordítani. A jövőbe azonban utazhatunk, de csak a tér egy bizonyos pontjához viszonyított időhöz képest. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a kiindulási ponthoz képes hatalmas sebességgel kell száguldoznunk, majd visszatérnünk. Az időexpanziót jól illusztrálja az ikerparadoxon.

Időexpanziót nagy sebességű mozgás és/vagy erős gravitáció okoz. Szerintem kizárólag a gravitáció képes görbíteni a téridőt.

A feketelyukak közelében ugyan rendkívül erős a gravitáció, aminek a segítségével utazhatnánk az időben, de az emberi test ezt az erős gravitációt nem lenne képes elviselni, ezért nyilvánvalóan ez nem alkalmas az időutazásra.

Mivel a sebesség növekedésével a tömeg is nő, ezzel a gyorsan mozgó test gravitációs mezője is erősödik. A fénysebességhez közel mozgó emberi test semmit sem érzékelne a saját mozgása által keltett erős gravitációból, ezért jelenleg ez az egyetlen bizonyítottan járható módja az időutazásnak.

Kérdésem csupán annyi, hogy a fenti eszmefuttatásom mennyire helytálló és van-e benne logikai vagy más hiba?

2010. okt. 27. 00:19
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, kijelentéseket teszel, tehát nincs logikai hiba abban amit mondasz :)

A dimenziókat tényleg elég furcsán fogod fel, bármire mondhatom hogy dimenzió. Például ha egy túróscsuszába szalonnát teszek, akkor a szalonna mennyisége lesz a túróscsuszában a 6. dimenzió. A tészta az első, a túró a második, satöbbi:P

Ez semmivel sem erőltetettebb mint az, hogy az idő a 4. dimenzió.

A tér három dimenziós, kész vége, van fel, oldalra, meg befele. A téren kívül is vannak dolgok, vannak amik összefüggnek a térrel, vannak amik nem, de a tér maga három dimenziós, nincs negyedik.

Az a feltételezés pedig, hogy a fénysebesség a maximum, és hogy az időt a gravitáció torzítja... hát nem vagyok nagy fizikus, de szerintem nem bizonyított. Mert ez - úgy tudom, nem megfigyelésen, hanem feltételezésen alapul, hogy a fény sebessége állandó.

Nade, a fényt úgy tudom már le tudják lassítani meg ilyesmi. Szóval akkor valami itt nem stimmel.

2010. okt. 27. 10:55
 12/27 A kérdező kommentje:

Én nem vagyok fizikus és nem is készülök annak. Csupán lelkes amatőrnek számítok a témában. Éppen ezért kérdezek.

Van már elfogadott magyarázat arra, hogy az hogy az idő miért halad egy irányba és egyenletes sebességgel? Én erre próbáltam választ keresni és azt tartom logikusnak, hogy ezt a világegyetem tágulása okozza. Hibás lenne ez a felvetésem? Ha igen, akkor miben?

Én is azt írtam, hogy nem a sebesség, hanem a megnőtt gravitáció okozza az időexpanziót. A linken leírt oldalon is ez áll. De mivel a sebességgel nő a tömeg, ezért megnő a gravitáció is. Ebben mi a hiba?

Hogy a rám ható gravitáció ereje néhány milliomoddal kisebb vagy nagyobb, azt ugyanúgy nem érzékelem, mint az ezzel járó időexpanziót sem. Ám pl. 10 G erőt nemcsak megéreznék, de nagyon el sem tudná viselni a testem.

Ha a gravitációt valamilyen módon közömbösíteni tudnák, akkor az általa okozott időexpanziót is közömbösítenék. Nem?

A "világvégére" nemcsak a "Nagy Reccs" elmélet létezik, van még a "Nagy Slutty" és a "Nagy Brrr" is. Tehát korántsem biztos, hogy egyszer csak elindul visszafelé minden. A világegyetem tágulásának gyorsulása is a "Nagy Reccs" elmélet ellen szól.

Én azt tartom a legvalószínűbbnek, hogy idővel csak feketelyukak maradnak, melyek egyszer elindulnak egymás felé és egy szingularitásban egyesülnek. Ezután kezdődhet minden elölről. De ha így lesz, akkor az összezuhanás alatt is előre fog menni az idő, csupán a feketelyukak fognak egymás felé mozogni. De mindez már egy másik kérdéshez tartozik...

2010. okt. 27. 11:03
 13/27 anonim ***** válasza:

" ...Kérdésem csupán annyi, hogy a fenti eszmefuttatásom mennyire helytálló és van-e benne logikai vagy más hiba?"

Nos van, egyet ki is emelnék:

ezt írod:

"Mivel ez a tágulás egyenletes sebességgel és ugyanabba az irányba folyik, ezért az idő is egyenletes sebességgel és egy irányba halad."

Aztán pár kommenttel lejjebb meg ezt:

"Tehát korántsem biztos, hogy egyszer csak elindul visszafelé minden. A világegyetem tágulásának gyorsulása is a "Nagy Reccs" elmélet ellen szól."

maci

2010. okt. 27. 11:09
 14/27 anonim ***** válasza:

"Van már elfogadott magyarázat arra, hogy az hogy az idő miért halad egy irányba és egyenletes sebességgel?"

Nade, az időnek nincs sebessége. Nem egyenletes sebességgel halad, az időről annyit tudunk, hogy van.

Tegyük fel mégis, hogy az idő nem egyenletes sebességgel halad. Például, így teljesen véletlenszerűen, egyszer nemtudom x "valamiig" (most a példa kedvéért tekintsünk el attól az abszurd dologtól, hogy önmagával mérjük le az időt :P) tartana, másszor meg y valamiig. Te ezt észrevennéd? Nem! Például a másodperc mutató egyszer xet várna, egyszer meg y-t. Rád, mint megfigyelőre is ugyanígy hatna x és y, szóval úgy látnád mintha minden másodperc között ugyanannyi idő telne el :)

a sebességgel a tömeg nő - ez megint csak egy kijelentés. Nem hiszem hogy ezt bármikor bárki bebizonyította volna. Einstein a saját feltevéseiből levezette, de bebizonyítani nem hiszem hogy sikerült már.

2010. okt. 27. 11:29
 15/27 A kérdező kommentje:

Kedves Maci!

A két mondat egymást igazolja, nem mond egymásnak ellen. Olvasd végig ezt a topicot! Az első oldal 10:01-es válaszoló a világegyetem szűkülését említette, én erre válaszoltam.

Én azt állítom, hogy a tér mindig tágulni fog, ha lesz is "Nagy Reccs" az csak az anyagra fog vonatkozni, az időre nem.

Az időnek van sebessége, másodpercenként 1 mp-et vagy másképp fogalmazva 300.000.000 métert halad.

Persze ha Einstein kijelentéseit sem fogadják el sokan, akkor én mire számíthatok... :-)

2010. okt. 27. 11:53
 16/27 anonim ***** válasza:

"Az időnek van sebessége, másodpercenként 1 mp-et vagy másképp fogalmazva 300.000.000 métert halad."

amit megint másképp fogalmazva 300millió métert halad 300 millió méterenként?

és ha valami 10 méter per seccel megy, akkor az 10 métert halad 300millió méterenként?

2010. okt. 27. 11:59
 17/27 anonim ***** válasza:

Az egyik mondatodban azt írod a tágulás EGYENLETES, és ugyanabba az irányba folyik, aztán azt írod hogy a tágulás GYORSUL. Hát megbocsáss de az én értelmezésemben ez a két mondat kissé kizárja egymást.

Pont az idő egyenletességét magyarázod az egyenletes tágulással, holott köztudott (?) az univerzum tágulásának gyorsulása. Ez erősen logikai bukfenc...

maci

2010. okt. 27. 12:00
 18/27 anonim ***** válasza:
meg azt nem értem még, hogy ha a távolság=idő, akkor az idő miért a 4. dimenzió? Akkor az idő tulajdonképpen, a te nézeted szerint=a 3 dimenzióval. Egy másodpercet te akkor meg tudsz nekem mutatni egy 3d-s térben.
2010. okt. 27. 12:05
 19/27 A kérdező kommentje:

Az idő folyása saját szemszögből nem váltakozó sebességű. Ha van nálam egy atomóra, az egyenletesen fog járni.

Az univerzum tágulásának gyorsuló ütemét nem én állapítottam meg.

Igazad van, ez így ellentmondás. De az én eredeti kérdésemben keresem a hibát. Tudod, amelyik zöld háttéren jelenik meg.

2010. okt. 27. 12:25
 20/27 anonim ***** válasza:

"Van már elfogadott magyarázat arra, hogy az hogy az idő miért halad egy irányba és egyenletes sebességgel?"

Emiatt mentem bele kicsit abba hogy mit is jelent az hogy idő. És miért értelmetlen azt kérdezni, hogy az idő miért egy irányba halad és miért egyenletes sebességgel.

Jól levontad a konklúziót:

"Az idő folyása saját szemszögből nem váltakozó sebességű."

Bár még mindig vicces kicsit nekem ez a gondolatmenet, de jah.

Mint mondtam, a zöld részbe nem lehet annyira belekötni, mert kijelentéseket teszel, ezekre max azt mondhatom hogy ezek a kijelentések nem igazak.

Belekötni csak akkor tudok, amikor kifejted a dolgokat :)

2010. okt. 27. 13:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!