Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Nem lett volna egyszerűbb,...

Nem lett volna egyszerűbb, olcsóbb, biztonságosabb ha a Holdra telepítettek volna egy fix űrállomást a Föld körül keringő ISS űrállomás helyett?

Figyelt kérdés

Na meg ott volt a korábbi MIR űrállomás is, amit meg kellett semmisíteni, mert ócskavas lett a sok keringéstől.

Nem jártak volna jobban egy fix űrállomással a Holdon? Mégiscsak egy stabil laboratóriumi építmény lett volna, nem igényelt volna annyi karbantartást mint a keringő MIR ill. az ISS és valamivel kényelmesebb is lett volna.

Az ISS is előbb-utóbb el fog használódni, úgy mint a MIR.

febr. 15. 22:41
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
10%
Psycho - a Marsra nyilván egy űrállomásnak megfelelő méretű űrhajóval mennek, melyben biztosítva lesz a nehézségi erő és a sugárvédelem. Az űrhajósok kiváló testi és mentális állapotban érkezhetnek a Marsra, hisz ehhez már ma is teljesen adottak a technikai lehetőségek.
febr. 16. 11:57
 12/20 Psycho ***** válasza:
82%
#11! Ohm... tessék? Erről kérlek mesélj még! Merthogy egyetlen mesterséges gravitációjú űrállomásról nem tudok, egyetlen sugárvédelemmel ellátott űrhajóról nem tudok, és egyetlen űrállomás méretű, bolygóközi utazásra alkalmas utazóeszközről sem tudok, szóval részletesebben is kíváncsi lennék erre a "teljesen adottak a technikai feltételek" állításra 🤔
febr. 16. 12:57
 13/20 anonim ***** válasza:
10%

Psycho - persze hogy nincs ilyen űrhajó, mert még nem építették meg, hisz nem kezdődött meg a mars-utazási program gyakorlati megvalósítása.

Az űrtechnika mai lehetőségeit pedig nem lehet kitárgyalni egy rövid válasz keretén belül, de utánanézhetsz a tényeknek. Ugye azt nem képzeled, hogy egy hordószerű szűk kapszulában fognak utazni a Marsra, mint ahogy azt anno a Holdra tették?

febr. 16. 13:08
 14/20 Psycho ***** válasza:
82%

Valóban nem lehet kitárgyalni egy rövid posztban, de hivatkozásokat be lehet linkelni. Az ugyanis nem fer, hogy nekem kell utánajárni azon állításoknak, amiket te állítasz.

Ha jártas vagy a tudományban, akkor ezt neked is tudni kellene. Egyszerűen nem így működik (nem véletlenül linkeltem be egy videót a korábbi hozzászólásomba).

Nyilván nem képzelem, hogy egy hordószerű kapszulában fognak utazni. Ez a lényeg. Pont ezért írtam azt, hogy itt még bőven vannak technikai akadályok. A hordószerű kapszulánál jóval nagyobb méretű űrhajóra van szükség, amit viszont nem tudsz csak úgy hiphopp fellőni az űrbe. A hasznos teher óriási egy ekkora útra, és a hasznos teher növekelésével exponenciálisan arányosan növekedik a szükséges üzemanyag tömege.

Arról meg nem is beszélve, hogy nem csak technikai akadályokról van itt szó, hanem gazdasági, jogi, etikai akadályokról is.

febr. 16. 14:19
 15/20 anonim ***** válasza:
5%

Psycho - kismillió helyen már megírtam, hogy a Marsra menő űrhajó nem egy darabban lesz fellőve, hanem a Föld körüli keringési pályán lesz megépítve kész modulokból.

Ezt mindenkinek logikus, aki érti az űrtechnika alapjait. Mesterséges gravitáció és a fontos tartózkodási helyek sugárvédelme pedig nem probléma egy űrállomás méretű űrhajónál.

febr. 16. 14:55
 16/20 anonim ***** válasza:
77%

Psycho fantáziálja:

"A hasznos teher óriási egy ekkora útra, és a hasznos teher növekelésével exponenciálisan arányosan növekedik a szükséges üzemanyag tömege."

A valóság:

A szükséges üzemanyag mennyisége lineárisan növekszik a hasznos teher mennyiségének a függvényében.

febr. 16. 14:58
 17/20 A kérdező kommentje:

15

"Mesterséges gravitáció és a fontos tartózkodási helyek sugárvédelme pedig nem probléma egy űrállomás méretű űrhajónál."

Akkor a mesterséges gravitációt eddig miért nem alkalmazták az ISS-en vagy a MIR űrállomáson ha nem olyan probléma te szerinted?

febr. 16. 14:59
 18/20 anonim ***** válasza:
53%

Kérdező - tudatosítsd, hogy a tudományok rovatban vagyunk, de a regisztrációs korhatár alattiak kedvéért:

1. A MIR egy nagyon kicsi űrállomás volt, ezért nem volt hely a forgómodulnak.

2. Az ISS bár nagyobb, de ne felejtsük az igencsak szűkös költségvetést és azt, hogy egyszerűbb sűrűn cserélgetni a személyzetet.

Az ugye megvan, hogy ezeken az állomásokon éppen a mikrogravitációs környezet a fő szempont, ezért egy méretes plusz pihenőmodult kellene iktatni a már meglévő merev részhez - ami anyagilag húzósabb lenne, mint az űrhajósoknak kijáró fájdalompénz.

3. A marsi űrhajóban nem kell a mikrogravitáció, ezért nem kell megoldani a műszakilag nagyon körülményes forgócsatlakozást két funkcionálisan elkülönülő modul között.

febr. 16. 15:16
 19/20 Psycho ***** válasza:
82%

"Psycho - kismillió helyen már megírtam, hogy a Marsra menő űrhajó nem egy darabban lesz fellőve, hanem a Föld körüli keringési pályán lesz megépítve kész modulokból."

Senkit nem érdekel, hogy mit írtál kismillió helyen, most nem kismillió másik helyen vagyunk, hanem itt. És én kérek elnézést, bocsáss meg, hogy nem tudja senki sem lenyomozni egy anon írásait.

Nagyon szépen hangzik amit írsz, csak épp még mindig nem támasztottad alá semmivel. És lehetőség szerint ne saját magadra hivatkozz.

Nagyon kíváncsi lennék a sugárvédelemre, és a mesterséges gravitációra. Várom a hivatkozásaidat.

febr. 16. 15:27
 20/20 anonim ***** válasza:
8%
Psycho - a kérdéses témát megválaszoltam, neked pedig elmagyaráztam, hogy milyen irányban kutasd a témát. Nem fogok itt külön értekezéseket írni a kedvedért, ezért használd a gyakorikérdések keresőjét a témában - meg ráadásnak ott van hozzá az egész internet.
febr. 16. 15:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!