Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hova kerülünk, ha meghalunk?

Hova kerülünk, ha meghalunk?

Figyelt kérdés
Kifejezetten tudományos szempontból érdekelne. Mi vár az élet után?

2023. aug. 3. 13:44
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
91%

"Nem ijeszt meg Titeket ez a gondolat, hogy egyszer semmivé lesztek?"

Amíg vagyok, addig a kérdés tárgytalan, amikor pedig már nem leszek, nem is fogok tudni búsulni ezen a körülményen, így ennek a félelemnek nincs objektív alapja (nincs olyan időintervallum, amikor ténylegesen bekövetkezne a szorongás tárgya, vagyis a "nemlét" ÉS ennek érzékelése).

A személyes véleményem (ami nem tudományos álláspont) az, hogy a halálfélelem egyszerre természetes és irracionális. Természetes, hiszen az evolúció egyetlen valutája a sikeres szaporodás (nem a komfort vagy jóllét!), és ha az élőlények próbálják elkerülni a halált, akkor hosszabban vesznek részt a "játékban", így nagyobb eséllyel szaporodnak is. Ami nem jelenti azt, hogy összességében feltétlenül "jobb nekik" személyesen. Arra próbálok rávilágítani, hogy a valóságérzékelésünk, érzelmi világunk, reakcióink, egyáltalán az, hogy mitől félünk és mire törekszünk, nagyon nem objektívek (sokszor még a magunk által definiált értékrenddel is szembe mehetnek időnként). Egyáltalán nem vagyunk "szabad gondolkodók, szabad akarattal", mert a belső világunkat, az érzékelésünket igen nagy mértékben evolúciósan formált automatizmusok alakítják, akár tetszik, akár nem. Csak jellemzően nem tudatosul bennünk mindez.

2023. aug. 3. 19:17
 12/26 anonim ***** válasza:
89%

Az élővilág részei vagyunk, ugyanaz történik velünk, mint minden élővel, növényekkel, állatokkal.

Halálunk után sürgősen eltakarítandó rothadó büdös húsdarabbá változunk, amit a baktériumok már el is kezdtek lebontani, hacsak véletlenül, vagy szándékosan nem mumifikálódunk és bekerülünk az élet körforgásába.

Ahogy elődeink bennünk élnek tovább, mi az utódainkat juttattuk az élet lehetőségéhez, ennyivel be kell érnünk, akár tetszik, akár nem.

Aki nagyravágyó, az hihet örök életben, de nincs jelentősége, attól semmi sem változik.

2023. aug. 3. 20:05
 13/26 anonim ***** válasza:
23%
Roger Penrose Nobel-díjas fizikus szerint a lélek a mikrotubulusokban van és én hajlok rá, hogy higgyek neki
2023. aug. 3. 22:00
 14/26 anonim ***** válasza:
81%

Engem kifejezetten azt ijeszt meg, ha újraszületünk ebbe a szenvedésekkel teli mókuskerékbe.

2023. aug. 3. 22:02
 15/26 anonim ***** válasza:
78%

Pánikbetegek szoktak ezen gondolkodni

De ami pánikot okoz hogy nem tudsz majd magadtól úgy az egyben megnyugvás is

2023. aug. 4. 11:56
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

Semmiből lettél, semmivé leszel. Összeségében mit vesztettél? Semmit!

2023. aug. 4. 18:52
 17/26 Senior Séf ***** válasza:
100%

Ahhoz, hogy téged se ijesszen meg, tegyél meg mindent ebben az életben. Nincs fájdalmasabb emlék, mint egy elbliccelt lehetőség.

2023. aug. 5. 16:30
 18/26 anonim ***** válasza:
100%
Engem annyira régóta nem foglalkoztat a saját halálom gondolata, hogy nem is tudom, mikor gondoltam rá utoljára. Bár a saját elmúlásom miatt nem, az idős szeretteim miatt egyre jobban aggódom, mert egyszerűen képtelen vagyok elképzelni az életet nélkülük, és bár tudom, hogy engem jobban aggaszt a közelgő haláluk, mint engem, nem olyan könnyű ebbe beletörődni, de hát ebben a dologban nem igazán van választása az embernek, aki, ha megszületik, meg is hal.
2023. aug. 6. 23:26
 19/26 anonim ***** válasza:
0%

A tudomány nem képes megválaszolni ezt a kérdést mivel nem tartozik a hatáskörébe, aki pedig úgy véli hogy igen, az szcientista és primitív.

Azok a bohócok akik szerint komoly válasz az, hogy "az lesz veled ami születésed előtt", nem gondolnak bele hogy a születésed előtt is volt valami ami véget vetett a "végtelen semminek" mikor megszülettél, ezért nincs okuk feltételezni hogy ezt követően se lesz valami ami megszakítja ezt a "semmit"/halál állapotot.

Óvodás szint. Az meg persze a progresszivista arrogancia teteje hogy azt gondolják hogy a történelem folyamán mindenki hülye volt és hülyeségekben hittek, és csak most a szcientisták rántották elő a spanyol viaszt a seggükből.

2023. aug. 7. 02:42
 20/26 anonim ***** válasza:
91%

"A tudomány nem képes megválaszolni ezt a kérdést mivel nem tartozik a hatáskörébe, aki pedig úgy véli hogy igen, az szcientista és primitív."

Így van. Neked van igazad, mert punktum, aki pedig nem így gondolja, az primitív és bohóc.

"a születésed előtt is volt valami ami véget vetett a "végtelen semminek" mikor megszülettél, ezért nincs okuk feltételezni hogy ezt követően se lesz valami ami megszakítja ezt a "semmit"/halál állapotot."

Természetesen, ha egyszer valami megtörtént, akkor nincs okunk feltételezni, hogy még egyszer nem történhet meg. Ha tehát neked megvolt a 18. születésnapod, akkor nincs okunk azt feltételezni, hogy nem lesz még egyszer 18. születésnapod, hiszen azelőtt is történt valami, ami 18. születésnapot eredményezett, tehát ez után is fog. Vaslogika.

"Az meg persze a progresszivista arrogancia teteje hogy azt gondolják hogy a történelem folyamán mindenki hülye volt és hülyeségekben hittek..."

Igen, a történelem folyamán az emberek rengeteg olyan dologban hittek, amikről kiderült, hogy hülyeség. Mint hogy a Föld lapos, hogy az Olümposz tetején istenek laknak, a betegségeket átkok vagy démonok okozzák, hogy sárból aranyat lehet csinálni otthon a kamrában, hogy a villámlás az istenek dühe, és még lehetne sorolni. Ugye nem azt szeretnéd mondani, hogy ez mind igaz volt, mert a történelem egy pontján sokan elhitték?

2023. aug. 7. 09:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!